joi, martie 28, 2024
AcasăCulturăVictime ale terorii sovietice: marele politician ardelean Iuliu Maniu și monumentele Basarabiei....

Victime ale terorii sovietice: marele politician ardelean Iuliu Maniu și monumentele Basarabiei. Restitutio: „Memoria – act de justiție”

-

„Memoria – act de justiție”. Sub acest generic, în seara de vineri, 13 ianuarie, la Muzeul Municipiului București – Palatul Șuțu a avut loc vernisajul expoziției „Monumentele Basarabiei furate”. A fost lansat volumul „Războiul monumentelor” de Iulian Rusanovschi și, arc peste Carpați, s-a vorbit despre personalitatea lui Iuliu Maniu, la 150 de ani de la nașterea și la 70 de ani de la trecerea în nemurire a „Sfinxul de la Bădăcin”.

Oameni de cultură, politicieni, reprezentați ai clerului și tineretului studios, bucureșteni însetați de cunoaștere și-au dat întâlnire la Palatul Șuțu, vineri seara, confirmând o dată în plus că există destui români epntru care păstrarea memoriei înseamnă a trăi în demnitate.

Manifestarea de vineri a venit în siajul unui eveniment desfășurat cu 5 zile în urmă: lansarea de către PNȚ Maniu-Mihalache a Apelului către autoritățile statului român, pentru proclamarea Anului 2023 drept „Anul Iuliu Maniu”.

Uriașa personalitate a lui Iuliu Maniu a fost evocată de Constantin Geangu (inginer, fost deținut politic), Liviu Petrina (veteran național-țărănist, președintele Senatului PNȚ Maniu-Mihalache) și Augustin Răducanu (avocat). Cei trei au punctat momente importante din biografia lui Iuliu Maniu și au subliniat importanța proclamării anului 2023 drept „Anul Iuliu Maniu”.

- Advertisement -

„Momentul Basarabia” a fost marcat prin lansarea volumului „Războiul monumentelor”, avându-l ca autor pe tânărul avocat basarabean Iulian Rusanovsci, volum apărut la Editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

Părintele Mircea Bejenari, membru fondator al A. O. Monumentum, a vorbit despre efortul enorm depus de Iulian Rusanovschi pentru restabilirea monumentelor românești în Basarabia și perpetuarea valurilor culturii române.

Iuliana Gorea Costin, inițiatoarea dublului eveniment de vineri, a subliniat că nu întâmplător a organizat această acțiune în ajunul Zilei Culturii, care sărbătorește pe ambele maluri ale Prutului de ziua de naștere a poetului național și universal Mihai Eminescu.

- Advertisement -

„Avem nevoie să cunoaștem trecutul pentru a ne vindeca rănile și, depășind starea de victimă, să efectuăm trecerea de la reacție la acțiuni constructive și edificative. În aceste procese, lecțiile de viață, modelul de gândire, cinste, curaj, onestitate, lăsate de înaintașii noștri, modelul de dăruire a unui adevărat Om de Stat – Iuliu Maniu – este unul foarte important. Deși se spune că un singur soldat pe câmpul de luptă nu poate învinge, iată că avem exemple care demostrează contrariul: și un singur soldat pătruns de credință poate ieși învingător!”, a subliniat Iuliana Gorea Costin.

Seara de la Palatul Șuțu s-a încheiat cu un recital extraordinar susținut de basarabeanca Iana Novac, vocea anului 2022. Momentul artistic a fost consacrat poetului Mihai Eminescu.

Partenerii evenimentului de vineri: Asociația de dezvoltare pentru România, Fundația Iuliu Maniu-Ion Mihalache, Acțiunea Civică, A. O. Monumentum, Asociația Tighina, Editura UZPR.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -