Rezultatul unei cercetări sociologice i-a convins pe liderii USR şi PLUS că partidele lor trebuie să meargă pe listă comună de candidați la alegerile europarlamentare.
Sondajul a revelat faptul că lista comună USR-PLUS va obține cu 1-2% mai mult decât suma celor două liste separate, USR şi PLUS.
Studiul a mai evidențiat compatibilitatea mare dintre electoratul USR şi cel al lui Dacian Cioloş (PLUS).
Argument suplimentar: lista comună USR-PLUS are şanse să obțină mai multe voturi decât PNL, respectiv PSD; separat, nici USR, nici PLUS nu ar putea să pretindă locul 1 la alegerile din 26 mai.
Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a confirmat, la Adevărul Live, că nu se pune problema, „deocamdată”, ca PLUS să fuzioneze cu USR, dar că „există o mare probabilitate” ca ele să aibă listă comună de candidați pentru alegerile europarlamentare. USR şi PLUS se află „în discuții avansate” în această direcție, iar decizia va fi luată spre sfârşitul lunii ianuarie.
„Putem ajunge la o alianţă electorală care să ducă la liste comune, dar poate fi şi o înţelegere pe liste separate. Există o mare probabilitate să mergem pe liste comune. Obiectivul nostru este să arătăm că în Opoziţie există o alternativă reală, cu oameni noi în politică, oameni care au demonstrat că pot să construiască o viziune în care românii să aibă încredere”, a declarat Cioloș.
Fostul premier a dat de înțeles că va candida pentru Parlamentul European, dar numai pentru a „trage lista” spre un scor cât mai bun, urmând ca după alegeri să renunțe la mandat în favoarea următorului candidat de pe listă. Cioloș a precizat că nu „părăsește” politica internă și că este dispus să participe la aproape toate alegerile care vor fi organizate în următorii doi ani.
„Nu exclud nicio candidatură în următorii doi ani. La alegerile locale nu voi participa, dar cu siguranţă voi fi pe listă la parlamentare. Dacă partidul mă va considera util pentru prezidenţiale, o voi face. Oricum, voi fi aici pe perioada campaniei”, a completat Cioloș.