Un tsunami planetar, pornit din Antarctica, ar devasta zonele de coastă ale întregii lumi. S-a mai întâmplat în urmă cu 125.000 de ani

0
447

Prăbuşirea unei calote de gheaţă majore din Antarctica a provocat o „inundaţie globală” în trecut, iar specialiştii se tem că un astfel de fenomen se poate repeta, informează descopera.ro.

Colapsul devastator a dus la creşterea nivelului apelor lumii cu 6-9 metri faţă de cel existent în prezent. Conform The Sun, creşterea nivelului apelor a dus la inundarea multor zone considerate uscat în prezent.

Evenimentul prezentat anterior a avut loc în urmă cu 125.000 de ani. În acea perioadă, temperaturile era puţin mai ridicate decât cele din prezent, dar nivelul mărilor şi oceanelor era mult mai ridicat decât în prezent. Conform specialiştilor, sursa fluxului de apă ar fi fost prăbuşirea calotei glaciare vestice a Antarcticii.

În prezent, specialiştii sunt îngrijoraţi privind stabilitatea acestor straturi masive de gheaţă. Principala îngrijorare: „calota glaciară din vestul Antarcticii nu va avea nevoie de un fenomen puternic pentru a se prăbuşi”, a declarat Jeremy Shakun, paleoclimatolog la Facultatea din Boston.

El avertizează că pierderea masivă de gheaţă din ultimii 20 de ani ar putea declanşa o prăbuşire majoră. Conform studiului, prăbuşirea calotei glaciare din trecut ar fi provocat creşterea nivelului apelor cu 2,50 metri în fiecare secol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here