Numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european reprezintă un motiv de mândrie și bucurie pentru toți cei care ne-am asumat lupta împotriva corupției. Totuși, entuziasmul nu trebuie să ne afecteze realismul.
Parchetul European (EEPO) va fi funcțional abia spre sfârșitul anului viitor. Obiectul de activitate al procurorilor europeni (procurorul-șef, cei doi procurori-șefi adjuncți și câte un procuror european desemnat de către fiecare țară membră a UE care a participat la fondarea acestei instituții) îl reprezintă fraudele cu fonduri europene în valoare de peste 10 milioane de euro.
Prin urmare, o mare parte a luptei anticorupție la nivel național rămâne în sarcina Direcției Naționale Anticorupție.
În acest context, Guvernul Orban are datoria de a elimina toate normele anti-justiție adoptate de guvernarea PSD-Dragnea prin care activitatea DNA a fost blocată. Efectul acestui jihad anti-justiție a fost devastator: cele mai multe dintre dosarele penale pentru fapte de corupție, inclusiv cele de fraudare a fondurilor europene, zac prin fișetele procurorilor.
În România, situația fraudelor comise în utilizarea fondurilor europene este extrem de gravă și implică persoane și instituții din aproape toate domeniile de activitate: administrație publică, agenți economici privați, învățământ public, ONG-uri, entități din componența cultelor religioase etc.
Persoanele anchetate pentru fraude comise în utilizarea fondurilor europene ocupă funcții importante în societatea românească, de la primari și funcționari publici până la oameni de afaceri, lideri de partide și de organizații nonguvernamentale, membri ai ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române – fapt care ne arată cât de extinsă, de puternică și de periculoasă este mafia fraudatorilor de fonduri europene.
Conform rapoartelor OLAF, în ultimii cinci ani, în România, numai în domeniul agriculturii s-au fraudat peste 60 de milioane de euro. În perioada 2014-2018 au fost raportate 250 de fraude și peste 2.200 de nereguli comise de entități românești în utilizarea fondurilor europene alocate pentru dezvoltare rurală.
Într-un studiu realizat în cadrul Proiectului „Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination” și publicat de colegii de la Presshub.ro, cele mai multe fraude comise asupra fondurilor europene au fost înregistrate în proiectele destinate sprijinirii agriculturii și dezvoltării resurselor umane.
Activitatea procurorilor DNA a înregistrat succese remarcabile în anul 2017, când au fost trimise în instanțe peste 100 de cazuri de fraudare a fondurilor UE. În 2018, numărul trimiterilor în judecată a scăzut la 50% față de anul precedent, pe fondul ofensivei anti-justiție declanșată de PSD și de mafia condusă de actualul deținut de drept comun Dragnea Liviu Nicolae.
La începutul anului 2019, ca urmare a reacțiilor Uniunii Europene de apărare a statului de drept și luptei anticorupție din România, activitatea DNA a început treptat să fie relansată, astfel că în primul trimestru al acestui an au fost trimise în instanța de judecată 20 de dosare penale privind fraudarea fondurilor europene.
În acest context, Guvernul Orban trebuie să asigure toate condițiile necesare relansării activității anticorupție a DNA. Acest demers este obligatoriu pentru refacerea capacității României de a accesa și utiliza legal și moral fondurile europene.
Orice ezitare, orice amânare în asumarea acestui demers de relansare a anchetelor penale în dosarele de fraudare a fondurilor europene va reprezenta un act de trădare națională și va afecta grav șansele PNL de a primi votul de încredere al cetățenilor români la viitoarele alegeri locale și parlamentare din 2020.
Liderul PNL, Ludovic Orban, trebuie să profite de contextul european favorabil pentru intensificarea luptei anticorupție, oferit de numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european, și să-și asume, la nivel guvernamental, toate deciziile necesare normalizării activității anticorupție a DNA și a Justiției din România.
Un nou eșec al luptei anticorupție ar oferi mafiei politice transpartinice și trans-instituționale posibilitatea de a se reorganiza, păstrând ostatic statul român și risipind în folosul unor grupări oculte și criminale resursele naționale și fondurile UE alocate țării noastre.
În concluzie, Ludovic Orban și PNL au șansa istorică de a rămâne în amintirea românilor ca politicienii care au avut curajul și îndemânarea să destructureze și să lichideze mafia din România.
Guvernul, prin Corpul-de-Control-al-Premierului sau prin Ministere, POATE SESIZA PARCHETELE (în speță: D.N.A. !), baaa… ARE CHIAR OBLIGATIA-LEGALA sa o faca, atunci cand constata POSIBILE FRAUDE !!!!!