miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăAnalizăUn mesaj toxic: "dojana" adresată de Sinodul BOR putinistului Teodosie "Mache" Tomitanul,...

Un mesaj toxic: „dojana” adresată de Sinodul BOR putinistului Teodosie „Mache” Tomitanul, liderul grupării „suveraniste” din BOR, în cel mai dificil an electoral din istoria postcomunistă a României

-

Cunoscând mentalitatea pernicioasă și lașitatea în care zac mulți dintre ierarhii care formează Sinodul BOR, nu mă așteptam ca Teodosie „Mache” Tomitanul să fie judecat și pedepsit cu îndepărtarea din scaunul episcopal pe care nemeritat îl ocupă. Așteptam însă ca sinodalii să facă presiuni asupra lui „Mache” și să obțină de la acesta o „retragere” din funcția de ierarh, o retragere „onorabilă” și confortabilă la o mânăstire de lux…

… adică exact ce sinodalii au făcut cu ticălosul de Corneliu Onilă, fostul episcop al Hușilor, corupătorul sexual de seminariști minori! Un ticălos care s-a retras din funcție „pentru pacea și binele Bisericii”, beneficiind de luxul unei mânăstiri de protocol și de toate avantajele unui episcop retras.

În cazul lui Teodosie – turnătorul „Mache” –, „rezolvarea” a fost cu mult mai dezgustătoare decât în cazul pedofilului Onilă!

„Mache” este „pedepsit” cu niște mustrări sinodale mâzgălite pe o hârtie pretențios intitulată „dojană sinodală scrisă”. Motivele „pedepsirii”: încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică… Acuzații grave, „pedeapsă” aproape inexistentă!

- Advertisement -

Cum ar fi fost pedepsit un simplu preot sau călugăr care ar fi comis porcăriile lui „Mache”

Dacă „traducem” motivele „pedepsirii” lui Teodosie Tomitanul, folosind „Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale BOR”, observăm că un simplu preot sau călugăr ar fi fost pedepsit drastic, până la eliminarea din cler și viața monahală, dacă ar fi făcut porcăriile comise de „Mache”.

În sensul acestui Regulament, pentru clevetire, în funcție de gravitate, clericii pot fi sancționați cu dojană arhierească, oprirea de la slujire, mutare disciplinară, destituirea din slujirea clericală sau caterisire.

Dacă vinovatul este monah, acesta este sancționat cu împlinirea unui canon de post și de pocăință la o mânăstire / un schit, cu trecerea la ascultări inferioare timp de 30 de zile; iar în caz de persistență în abatere – cu excluderea din monahism și interdicția de a purta haina monahală.

- Advertisement -

Teodosie Tomitanul este un personaj cu mult mai important decât un amărât de preot sau un neînsemnat monah. Clevetirile lui, jignirile aduse purtătorului de cuvânt al Patriarhiei (inclusiv cu mizerabile referiri la viața personală a acestuia!) au provocat scandal și tulburare. Să-l „pedepsești” cu o mâzgălitură de hârtie pompos intitulată „dojană sinodală scrisă” reprezintă un fel de complicitate cu faptele comise de „Mache”…

Regulamentul amintit pedepsește faptele săvârșite contra moralei creștine, ordinii publice și bunei cuvințe, după cum urmează:

  • dacă vinovatul este preot, se pedepsește, în funcție de gravitatea faptei, cu dojană arhierească, împlinirea unui canon de post și pocăință la mânăstire, oprirea de la slujire, mutarea disciplinară, destituirea din slujirea clericală sau, în caz de neîndreptare, cu caterisirea;
  • dacă vinovatul este monah, se aplică împlinirea unui canon de post și pocăință la o mânăstire / un schit, trecerea la ascultări inferioare timp de 30 de zile, iar în caz de neîndreptare, mutarea disciplinară la o altă mânăstire sau schit.

Teodosie Tomitanul a provocat scandal în spațiul public încă din timpul pandemiei de Covid-19, când a sfidat poziția oficială a Bisericii cu privire la măsurile sanitare de combatere a răspândirii virusului. Nu s-a oprit, deși a tot primit avertizări să renunțe la atitudini de sfidare a autorității Bisericii și a continuat să producă scandal pe diferite alte teme, culminând cu insistența vecină cu obsesia de a obține transformarea eparhiei pe care o conduce în Mitropolie.

Prin acțiunile sale, „Mache” a încălcat atât morala creștină, cât și ordinea publică și buna cuvință… însă pentru membrii Sinodului BOR, aceste porcării nu au avut importanță și, cum spuneam, l-au „pedepsit” pe „Mache” cu niște mâzgăleli pe o hârtie igienică!

Tot Regulamentul amintit pedepsește instigarea la atitudini și fapte negative astfel: preoții vinovați sunt sancționați, în funcție de gravitatea faptei, cu dojana arhierească, împlinirea unui canon de post și de pocăință la mânăstire, oprirea de la slujire, mutarea disciplinară, destituirea din slujirea clericală sau caterisire. Monahii vinovați se pedepsesc cu trecerea la ascultări inferioare timp de 30 de zile sau cu împlinirea unui canon de post și de pocăință la o mânăstire / un schit și, în caz de neîndreptare, cu mutarea disciplinară la o altă mânăstire.

Regulamentul în discuție consideră neascultare de autoritățile bisericești (fiind pedepsite cu sancțiunile fără drept de contestare, iar în caz de neîndreptare – cu destituirea din slujirea clericală sau cu caterisirea) răzvrătirea și atitudinea dăunătoare vieții bisericești, arătată prin cuvinte sau scrieri, acțiuni publice sau private, îndreptate împotriva deciziilor autorităților ierarhic superioare.

Autoritatea ierarhic superioară față de care Teodosie „Mache” Tomitanul este chemat să facă ascultare este Sfântul Sinod al BOR. Dacă amintim doar un singur exemplu – dorința transformării eparhiei pe care o conduce în Mitropolie –, „Mache” s-a răzvrătit permanent, direct sau indirect, împotriva hotărârilor Sinodului BOR pe acest subiect.

Totodată, în sensul Regulamentului, Teodosie Tomitanul a contrazis public, în scris sau prin mijloace audio-vizuale, pozițiile oficiale ale Bisericii referitoare la evenimente sau aspecte din viața și activitatea acesteia privind unitatea eclezială și misiunea pastorală, faptă pedepsită cu sancțiuni fără drept de contestare, iar în caz de neîndreptare – cu destituirea din slujirea clericală sau cu caterisirea.

Să reamintim că printre faptele comise de „Mache” se numără laude la adresa criminalului de la Kremlin, dictatorul Vladimir Putin. Biserica Ortodoxă Română s-a mobiliza exemplar pentru ajutorarea refugiaților ucraineni veniți în România și a condamnat războiul de agresiune declanșat de demonul de la Moscova. În schimb, cu câteva zile înainte de atacarea Ucrainei de către Rusia lui Putin, Teodosie Tomitanul, ierarh al BOR, aducea osanale lui Putin și era pomenit laudativ de platforma de propagandă a Rusiei, Sputnik.md. Cităm:

„În plină propagandă rusofobă și anti-Putin, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, surprinde din nou spunând părerea sa despre președintele Rusiei: «Domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea și văzut atât de negru, nu-i negru cum îl prezintă lumea. (…) Am spus-o și o spun fără frică și fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim. În țara lor, și Putin, și Medvedev sunt ctitori. Și am fost pe urmele lor în excursie și m-am minunat câtă jertfă au făcut»”.

Membrii Sinodului BOR, în frunte cu Patriarhul Daniel, consideră că este suficient ca asemenea aberații dezgustătoare, mostre sinistre de „laudatio” la adresa unui criminal de război cum este KGB-istul Putin, să fie pedepsite cu o bucată de hârtie igienică intitulată „dojană sinodală scrisă”.

Pe cine cred că (mai) păcălesc sinodalii BOR cu atitudinea asta urâtă de farisei?

Teologul Vasile Bănescu, cel mai eficient comunicator postdecembrist al BOR – sacrificat de Patriarhul Daniel?

Aspectul șocant al „pedepsirii” lui Teodosie „Mache” Tomitanul este înlăturarea de facto (și foarte probabil, de jure) a teologului Vasile Bănescu din funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.

Poziționările sale – corecte deopotrivă deontologic și duhovnicește – față de diferite evenimente și fenomene religioase, social-politice și civice din societatea românească au fost percepute de preoții și credincioșii BOR ca un semn că Patriarhul Daniel (despre care s-a crezut că vorbește prin vocea lui Bănescu) este deschis spre o necesară reformare (în sensul creștin al noțiunii) a relației ierarhiei bisericești cu societatea românească și cu realitățile din interiorul BOR.

Patriarhul Daniel și colegii săi din Sinod au însă o capacitate limitată de a accepta și promova schimbarea atât a mecanismelor medievale care asigură funcționarea BOR, cât și a discursului netransparent și prăfuit prin care ierarhia BOR obișnuiește că comunice cu societatea românească.

Apartenența ÎPS Teodosie Tomitanul la „clanul” sinodalilor și, foarte probabil, protecția oferită de grupul de ierarhi naționaliști din Sinod au fost suficiente argumente pentru a asigura victoria lui „Mache”, iar lui Bănescu – demiterea.

Textul prin care comunicatul de presă al Cancelariei Sfântului Sinod informează despre foarte probabila demitere a lui Bănescu este efectiv dezgustător prin stilul fariseic și evidentul efort de a băga sub preș mizeria comisă de sinodali. Cităm:

„Sfântul Sinod a luat act că, întrucât opiniile personale ale d-lui Vasile Bănescu nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei Române, începând cu data de 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române”.

ÎPS Teodosie primește satisfacție pentru „onoarea nereperată”, iar Vasile Bănescu este plesnit peste ochi, în public, pentru că a îndrăznit să mărturisească adevărul despre porcăriile comise de „Mache”…

Patriarhul Daniel – marele învins al ședinței Sinodului BOR

Probabil la porunca Prea Fericitului Daniel și cu acordul majorității sinodalilor BOR, textul comunicatului Cancelariei Sfântului Sinod încearcă să inducă mai multe idei.

ÎPS Teodosie ar fi fost pedepsit și readus la ascultare față de Biserică, sub amenințarea că dacă mai face prostii va fi judecat de Consistoriul Arhieresc Prim. Pedeapsa nu a fost pedeapsă, este limpede pentru orice om de bună-credință. Hârtia numită „dojană sinodală scrisă” este fără valoare și probabil a stârnit zâmbete ironice pe fața lui „Mache”. Folosindu-se de amenințarea cu judecata la Consistoriul Arhieresc Prim, Patriarhul Daniel l-a determinat pe Teodosie să fie mai discret și să apeleze la acțiuni ceva mai subtile și prin interpuși; dar de potolit, ar fi o gravă eroare să creadă că l-a potolit.

O a doua idee pe care încearcă sinodalii BOR s-o comunice este aceea că Sinodul nu va accepta folosirea protestelor de stradă, răzvrătirea și presiunea publică în susținerea unor deziderate/proiecte ale unei eparhii sau a unui ierarh. Foarte proastă abordarea! Prin pedeapsa „fake” numită „dojană sinodală scrisă” aplicată lui Teodosie, Sinodul BOR aproape că-i invită la rebeliune pe ierarhii doritori de măriri lumești. Dacă „Mache” ar fi fost pedepsit cu adevărat, pe măsura faptelor grave pe care le-a comis împotriva Bisericii, mesajul amintit ar fi fost susținut de dovada că Patriarhul Daniel și Sinodul BOR nu știu de glumă și sunt dispuși să pedepsească pe rebeli, fără ezitare!

… dar Patriarhul Daniel și Sinodul BOR nu au avut tăria morală necesară!

O a treia idee pe care comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod insistă s-o transmită este aceea că, vai, vai, sinodalii BOR – și deci, până și Patriarhul Daniel – au descoperit că declarațiile publice ale lui Vasile Bănescu, pe care acesta le tot face de când a fost numit purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, sunt de fapt, opinii personale și nu sunt echivalentul unui comunicat de presă oficial al Patriarhiei. Descumpăniți de această „revelație”, sinodalii au decis că, de la 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la „reorganizarea” Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Acea parte din preoții și credincioșii BOR care (încă) se (mai) interesează de ce fac membrii Sinodului BOR au interpretat foarte simplu cele întâmplate: l-au iertat pe Teodosie și l-au „executat” pe Bănescu. Așa că ipocrizia conținută în alambicatul paragraf care-l vizează pe Vasile Bănescu este pe cât de rușinoasă, pe atât de inutilă.

Totuși, de ce a acceptat Patriarhul Daniel pedepsirea „fake” a lui „Mache” și sacrificarea expertului în comunicare, teologul Vasile Bănescu, care a fost loial Patriarhului BOR?

Se va spune că Patriarhul Daniel a făcut acest sacrificiu aproape ritualic pentru a salva unitatea BOR. Au circulat destul de insistent zvonurile că Teodosie „Mache” Tomitanul ar fi capabil să provoace o schismă în BOR (mai ales că, foarte probabil, ar avea cine să-l „oferteze” mai de la Răsărit!), dacă va fi pedepsit exemplar de Sinod. Pedepsirea „fake” hotărâtă de Sinod și acceptată de Patriarhul Daniel la pachet cu mazilirea lui Bănescu împacă, aparent, pe toată lumea: Sinodul, în frunte cu Patriarhul Daniel, iese oarecum spălat din situația imposibilă în care-l aruncase „Mache”, iar „Mache” obține satisfacția de a-l vedea pe Bănescu „executat” public!

De fapt, Patriarhul Daniel nu a salvat unitatea BOR. Dimpotrivă, a dat apă la moara grupării naționalist-filetiste din adâncurile întunecate ale Sinodului și ale Bisericii Ortodoxe Române. Teodosie a fost transformat în „cruciat”, în „erou”. Dacă intrați pe grupurile ortodocsiste, AUR-iste, suveraniste, fundamentaliste și inclusiv mioritico-putiniste de pe rețelele de socializare, veți vedea câtă admirație, câte osanale sunt revărsate asupra „eroului”, „sfântului” Teodosie Tomitanul…

Se va mai spune că Patriarhul Daniel și Sinodul l-au oprit pe Teodosie în încercarea de a-și pregăti o posibilă candidatură la funcția supremă în BOR. Total fals! Statutul BOR îi permite lui Teodosie Tomitanul să candideze la funcția de Patriarh chiar dacă eparhia sa nu are rang de mitropolie. „Pedeapsa” primită nu este un impediment pentru candidatură! Și, peste toate, gloatele de susținători ai lui Teodosie vor fi mai unite și mai eficiente, privind la victoria lui Teodosie asupra Patriarhului Daniel și implicit asupra Sinodului BOR ca la un „semn dumnezeiesc”.

Trebuie spus limpede: ÎPS Teodosie „Mache” Tomitanul a reușit să-l învingă pe Patriarhul Daniel. Deși formal e pedepsit printr-o hotărâre a Sinodului BOR, Teodosie se întoarce acasă cu aura unui erou care, da, este grav rănit, dar înainte de toate, este biruitor!

Patriarhul Daniel mai poate face un singur lucru: să-i ofere teologului Vasile Bănescu o funcție managerială la una dintre entitățile mass-media pe care le deține BOR: radio-tv Trinitas, ziarul Lumina, Agenția de Știri Basilica.

Nu credem însă că Patriarhul Daniel va avea curajul să-l păstreze pe Bănescu în funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române…

În loc de concluzie: Doamne, păzește!

A fost scrisă o pagină tristă și jenantă din Istoria Bisericii Ortodoxe Române. În anul electoral 2024, un an cumplit de primejdios pentru parcursul euro-atlantic al României și pentru democrația românească, într-o țară asediată de extremiștii naționaliști și de agenții de influență ai Rusiei lui Putin, unul din puținii factori de echilibru, anume Biserica Ortodoxă Română, capitulează prin Patriarhul Daniel și membrii Sinodului, în fața lui Teodosie „Mache” Tomitanul, admiratorul dementului Putin și liderul de facto al naționaliștilor filetiști români.

Modul penibil prin care Patriarhul Daniel și Sinodul BOR au „rezolvat” cazul răzvrătirii lui Teodosie „Mache” Tomitanul îmi amintește de un fragment din Apocalipsa lui Ioan: „Ştiu faptele tale; că nu eşti nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte! Astfel, fiindcă eşti căldicel – nici fierbinte, nici rece –, am să te vărs din gura Mea” (Apocalipsa III, 15-16).

Patriarhul Daniel și sinodalii BOR au dovedit că sunt căldicei, că fug de rezolvarea în duhul credinței pe care o perorează prin predicile lor a gravelor probleme cu care se confruntă cel mai important cult religios din România.

Priveliștea unui spectacol atât de trist și de penibil îngăduie, într-un sfârșit, o singură remarcă: Doamne, păzește!

UPDATE: De la penibil la grotesc – Cancelaria Sf. Sinod al BOR emite o clarificare privind subiectul demiterii lui Vasile Bănescu 

Cancelaria Sfântului Sinod al BOR a transmis următorul comunicat de presă:

„Întrucât în urma difuzării comunicatului de presă oferit joi de Cancelaria Sfântului Sinod au apărut în spațiul public interpretări eronate referitoare la prezența în funcție a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, precizăm că domnul Vasile Bănescu ocupă în continuare funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Române în cadrul Biroului de Presă și Relații Publice al Patriarhiei, iar reorganizarea acestui sector nu înseamnă demiterea acestuia, ci îmbunătățirea activității acestui sector prin cooptarea și a altor specialiști în comunicare, inclusiv clerici.” (Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române)

Te întrebi, ca un om normal la cap: de ce comunicatorii de la Cancelaria Sf. Sinod al BOR nu au comunicat limpede, imediat după ședința Sinodului, că Vasile Bănescu nu a fost demis și au aruncat în spațiul public mizeria de formulare alambicată și fariseică din care e aproape imposibil să deduci altceva decât că Bănescu a fost demis?

Totodată, te întrebi: mai prezintă încredere Sf. Sinod care dovedește că este incapabil să apere Canoanele Bisericii Ortodoxe Române, făcându-l scăpat pe Teodosie și totodată, este absolut lipsit de orice bun simț al comunicării directe, transparente, curate, creștinești cu proprii credinșioși și clerici?

Credem că destituirea sau transferul lui Bănescu într-o zonă de anonimat și neutralizare este o chestiune de zile, cel mult de câteva săptămâni. Trebuie să ai o mare naivitate să crezi în „abureala” din textul acestui comunicat, cum că „reorganizarea acestui sector nu înseamnă demiterea acestuia, ci îmbunătățirea activității acestui sector prin cooptarea și a altor specialiști în comunicare, inclusiv clerici,” bla, bla, bla…

Încercând să evite un nou scandal și să bage sub preș mizeria a ceea ce este, de facto, demiterea lui Bănescu, comunicatorii Cancelariei Sfântului Sinod al BOR reușesc doar să cadă din penibil în grotesc.

Cum spuneam: Doamne, păzește!

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -