E greu de navigat în noua MAGA-administrație americană: aflată într-un permanent talk-show în jurul lui Donald Trump, spectacol în care predomină haosul, brutalitatea, ocuparea permanentă a spațiului și necesitatea de a produce în fiecare zi un nou episod (încă și mai radical și mai anxiogen decât precedentul), cum putem evalua lucid și analitic politicile trumpiste? Punând pe hârtie cifrele și făcând calcule, întrucât se știe: matematica nu minte. Rezultatele sunt surprinzătoare.
În 6 luni la Casa Albă, Donald Trump a semnat 170 de decrete, mai multe decât Joe Biden în întregul său mandat (149).
În fapt, niciun președinte din toată istoria SUA nu a semnat atâtea decrete cu aplicare imediată în primele 6 luni de mandat.
Decretele trumpiste vizează taxele comerciale, închiderea departamentelor educaționale sau de soft-power, extracțiile de hidrocarburi între altele), dar și măsuri de împiedicare a contestării deciziilor sale de către marile cabinete de avocatură.
Aproape jumătate (46%) din măsurile controversatului Project 2025, elaborat de think-tankul The Heritage Foundation, au fost deja puse în aplicare de Trump, conform trackerului Project2025 observer.
O analiză amănunțită publicată de Le Grand Continent arată că textele decretelor lui Trump sunt foarte scurte, necesitând maximum 4 minute de lectură. În număr de cuvinte, decretele lui Trump sunt cu 42% mai scurte decât decretele semnate de predecesorul său democrat. Mai scurte chiar decât propriile decrete publicate în mandatul Trump I (2017-2025).
Bilanțul zilelor sale de muncă efectivă este la fel de înșelător: Trump și-a petrecut 24,1% din timpul efectiv de mandat – aproape un sfert! – jucând golf pe numeroasele sale proprietăți (tip Trump National Golf Club) risipite pe Coasta de Est sau în Vest, la Los Angeles. Trump a jucat golf 38 de zile în 6 luni!
Datele sunt fără echivoc, fiind furnizate de site-ul Trump Golf Track.
Fiecare deplasare a președintelui american pentru a juca golf costă contribuabilul american 3,4 milioane de dolari (hotel, servicii de securitate/escortă, elicopter, pilot, carburant), conform unui audit efectuat în 2019 de Congresul american.
În primul său mandat, deplasările lui Trump doar pentru a juca golf au costat statul federal 500 milioane de dolari – o jumătate de miliard!
Revenind la bilanțul lui Trump din semestrul ianuarie – iulie 2025: „realizările” sale cele mai vizibile sunt arestările de migranți și disponibilizările din administrația federală.
260.000 de persoane, adică o zecime din posturi, au dispărut dun schemă până la sfârșitul lunii aprilie, sub toporul DOGE.
La capitolul migrație, în 6 luni de mandat, acesta a efectuat dublul arestărilor lui Biden: 100.000 de persoane au fost arestate în primele 6 luni de către ICE (Immigration and Custom Enforcement), față de 45.000 în primele 6 luni ale anului trecut, sub mandat democrat.
Cei mai mulți migranți au fost arestați în Texas (18.000), Florida (9.000) și California (5.000).
Procentual însă, state ca Georgia, Colorado, Nevada, Utah sau Arizona și-au văzut crescute numărul de arestări cu peste 200% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Prin noua lege bugetară “mare și frumoasă”, promulgată în această lună, poliția anti-migrație ICE a primit un buget elucubrant: 100 de miliarde de dolari pentru perioada 2025-2029, dintre care 45 de miliarde pentru construcția de închisori. ICE beneficiază astfel, în fiecare an din mandatul Trump II, de un buget superior cheltuielilor militare anuale ale unor state precum Canada, Australia sau Turcia.
În ceea ce privește deportările, numărul raportat de Administrația Trump în iunie 2025 a fost de 200.000. Migration Policy Institute estimează la 500.000 numărul deportărilor de migranți până la sfârșitul anului 2025, sub numărul deportărilor efectuate de Administrația Biden în 2024 (685.000)!
Dacă ținem cont de promisiunile electorale ale lui Trump (4-5 milioane de deportări pe an), obiectivele sunt, cel puțin deocamdată, departe de a fi atinse.
La capitolul lovituri aeriene în alte țări, Trump a utilizat în 6 luni aproape aceeași forță militară ca Biden în întregul său mandat (555 de lovituri aeriene au fost efectuate sub Biden între 2017-2021).
În 6 luni de mandat, 529 de lovituri aeriene au fost ordonate de Trump, majoritatea în Yemen (474). Președintele american în exercițiu a bombardat însă și Somalia, Irakul, Siria și Iranul (240 de locații în total).
Tot “președintele păcii“ a bombardat în primul său mandat mai mult decât Barack Obama în două mandate.
În economie, observăm cu ochiul liber că, în ciuda predicțiilor devastatoare, economia americană sub Trump II nu s-a prăbușit. PIB-ul american a înregistrat o scădere de 0,3%, rata șomajului se menține la un nivel scăzut (4,1%).
Ceea ce s-a prăbușit, în aparență, este comerțul bilateral cu China: –34% în mai 2025 (după aplicarea taxelor vamale) față de mai 2024. Însă o analiză atentă a fluxurilor comerciale ale Chinei arată ca statul comunist și-a reorientat exporturile către țări din Asia de sud și de est (Bangladesh, Cambodgia, India, Indonezia, Vietnam etc.), care la rândul lor le re-exportă către SUA.
Aceste țări, beneficiare de tarife vamale mai scăzute, permit Chinei să deturneze sancțiunile vamale americane. De exemplu, serviciile vamale americane (în sub-efectiv caurmar a raziilor DOGE asupra serviciilor federale) au constatat prea târziu că importurile americane din Vietnam sunt de facto chinezești.
În cifre, +12 miliarde de dolari de mărfuri chinezești au fost exportate către țările asiatice conectoare, care au re-exportat mărfuri de +8,5 miliarde de dolari către Statele Unite.
80% din pierderile cauzate de tarifele lui Trump au fost compensate de China prin absorbția produselor sale pe piețele asiatice.
În treacăt fie spus, infrastructurile de transport, energetice și de comunicații construite de China prin programul său Drumul Mătăsii nu fac decât să ușureze comerțul inter-asiatic, spre iritarea președintelui american.
Dependența americană de importurile chinezești nu se diminuează, așa cum spera Trump, ci pur și simplu devine mai opacă.
Despre reindustrializarea SUA, încă nu avem nicio cifră, nicio unitate de măsură.
Singura șansă a lui Trump de a o scoate la capăt e impunerea de acorduri comerciale inegale cu restul lumii, iar pentru asta mizează pe „calitățile sale extraordinare”. Adică pe temperamentul său schimbător după cum bate vântul, pe capacitățile sale de a provoca haos, de a exporta tensiunile economice interne pe piața mondială, ducând până la fricțiuni între state.
Președintele american și-a făcut un instrument de acțiune politică din comportamentul său de bebeluș isteric: vreau asta, ba nu, vreau asta, plâng dacă nu-mi faceți pe plac, mă răzgândesc în 5 minute. Trump seamănă în mod voit îndoiala asupra intențiilor sale reale, etalându-și în mod conștient irascibilitatea pentru a obține avantaje (“așa e el, n-avem ce face”) și lăsând uneori să se creadă că-și poate schimba părerea, însă urmărind întotdeauna un scop precis.
Nicio șansă, deci, ca tensiunile internaționale să scadă, dimpotrivă. Orizontul e la fel de tulbure.
Cucoana asta are o singura obsesie, alt subiect nu o intereseaza: sa speculeze, sa rastalmaceasca si sa falsifice datele in agenda anti-Trump conform agendei progresiste.
Nu ca Trump nu ar da destule motive de critica insa nu vad de ce sa mai inventezi atitea.
Doar un exemplu:
1)- Obama in cele doua mandate a deportat 3-3,2 milioane de oameni: 1,18 milioane in primul mandat si 1,82-2 milioane in al doilea mandat.
2)- Biden 4,4 milioane intr-un singur mandat: 1,1 milioane deportari efective iar restul expulzari accelerate la frontiera in timpul pandemiei (Title 42 expulsions)
3)- Trump in primul mandat a expulzat 935000. In al doilea mandat inca nu stim. Oricum e mai mult galagia progresistilor decit real ura lui Trump contra imigrantilor.
La fel a fost si cu zidul cu Mexicul. Atita galagie contra lui Trump cind el a facut mai putin zid decit alti presedinti.
Cum sa la plingi de mila doamna teroristilor din Yemen? Ca vezi Doamne saracii au fost bombardati de Trump. Stiti ce fac aia? Sunt pirati care ataca navele comerciale. Aprovizionati cu arme de Iran.
Nu vreau sa mai analizez textul ca imi creste tensiunea.