Afirmațiile făcute marți de președintele ales al SUA, Donald Trump, cu 13 zile înainte de a fi instalat la Casa Albă, au dat fiori întregii lumi. Pare că înaintea omenirii se aștern cel puțin patru ani de tulburențe majore. Liderul Americii calcă apăsat pe urmele lui Putin, pe care-l și admiră. Trump n-a exclus folosirea forței pentru a prelua controlul Canalului Panama și a anexa Groenlanda, a readus vorba despre transformarea Canadei în stat american și a renunțat să mai vorbească de pace în Ucraina.
Toate declarațiile făcute în timpul conferinței de presă sunt de natură să nască mari îngrijorări. În fața reporterilor prezenți la reședința sa de la Mar-a-Lago (Florida), președintele ales a amenințat pe toată lumea și a avut un discurs revizionist deosebit de agresiv.
Înspăimântător este faptul că Trump devine tot mai amenințător pe câteva teme – Canalul Panama, Groenlanda, Panama – despre care n-a vorbit deloc în campania electorală, dar care par să-l obsedeze de când a obținut cel de-al doilea mandat de președinte al SUA.
Întrebat dacă poate da asigurări că SUA nu va folosi forța militară ori pe cea economică în încercarea de a anexa Canalul Panama și Groenlanda, Trump a răspuns: „Nu, nu vă pot asigura cu privire la niciunul dintre cele două. Dar pot spune asta: avem nevoie de ele pentru securitate economică”.
În acest timp, fiul cel mare al său, Donald Trump junior, se afla într-o vizită „turistică” în Groenlanda, unde făcea alte aluzii amenințătoare.
Insula foarte bogată în resurse minerale aparține Regatului Danemarcei. Trump a vorbit de mai multe ori, în ultimele săptămâni, despre o ofertă de a cumpăra Groenlanda, dar Guvernul de la Copenhaga a refuzat orice discuție. Trump a schimbat apoi registrul, trecând la amenințări. Sunt invocate sancțiuni economice pentru Danemarca, dar și acțiuni subversive în Groenlanda, cum ar fi încurajarea unei acțiuni secesioniste a Guvernului local, care să proclame mai întâi independența insulei, apoi alipirea acesteia la SUA.
Revizionism față de Panama și Canada, 5% din PIB pentru apărare de la membrii NATO, Mexicul somat să închidă granița
Canalul Panama e un alt subiect fierbinte. Acest punct strategic săpat de americani la începutul secolului trecut a fost retrocedat statului Panama în 1999, pe baza unui acord semnat în 1977 de președintele Jimmy Carter. Acum, Trump vrea ca SUA să reanexeze Canalul Panama. Președintele micuțului stat din America Centrală refuză o asemenea perspectivă, invocând dreptul internațional și tratatele existente.
De agenda expansionistă a lui Trump nu a scăpat nici Canada. Președintele ales a reluat ideea sa de a transforma Canada în cel de-al 51-lea stat al SUA, în condițile în care Canada are o suprafață mai mare decât SUA!
Trump a amenințat că, dacă statul canadian nu va intra de bunăvoie în componența SUA, Washington-ul va declanșa un război al taxelor cu canadienii. Trump critică faptul că SUA cumpără produse de la statul vecin și că-i asigură sprijin militar.
Pe lista somațiilor au intrat și toate țările NATO, despre care Trump spune că ar trebui să aloce 5% din PIB pentru apărare. În acest moment, tratatul prevede 2%.
Mexicul a fost amenințat cu represalii dacă nu reduce emigrația ilegală către SUA, iar în Orientul Mijlociu ar urma „să se dezlănțuie iadul” dacă ostaticii israelieni nu sunt eliberați de teroriștii Hamas până la 20 ianuarie.
Au existat și puncte revizioniste cu rol simbolic. Trump vrea să anuleze decizia lui Barack Obama de a redenumi Denali cel mai înalt vârf muntos din America de Nord, în memoria amerindienilor care locuiau aceste ținuturi înainte de venirea europenilor. Acum, noul președinte vrea să se revină la denumirea dinainte, Mount McKinley.
De asemenea, Trump vrea ca Golful Mexicului să fie redenumit Golful Americii.
Atacuri la adresa Justiției. Retractarea promisiunilor că micșorează prețurile și că oprește războiul din Ucraina
În schimb, promisiuni ferme făcute în campanie sunt acum declarate „foarte dificil“ de respectat.
Pe plan intern e vorba de reducerea prețurilor pe care Donald Trump o fluturase votanților. Acum, președintele ales spune că nu prea se poate așa ceva.
Pe plan extern, spune că încheierea războiului în Ucraina este „mult mai complicată“. El promisese, în ultimii ani, că va face „pace în 24 de ore” de la învestirea în funcție. Acum dă înapoi și crede că acest conflict ar putea să continue, dând vina, bineînțeles, pe Administrația Biden.
Același ton agresiv a fost folosit pentru a intimida instituțiile din SUA. Trump l-a amenințat și criticat pe judecătorul care a instrumentat „dosarul Stormy Daniels”, i-a acuzat pe democrați că ar fi folosit Justiția împotriva sa și l-a atacat pe procurorul general pentru că a dus până la capăt dosarul cu investigațiile împotriva lui Trump. În schimb, judecătoarea care a blocat publicarea acestui raport final a fost lăudată.
Văz că Trump vrea ușor-ușor să ajungă ieuropean… Groenlanda e la o zvârlitură de băț de Islanda…
Charles ce zice…? că doar Canada era parte din Commonwealth când am verificat ultima dată…
Chiar nu-i dă nimeni peste bot clovnului ăsta?
Ba da, uite cum i-o da:
„Realizator Fox News: „Canada, faptul ca nu vor sa ii invadam ma face sa vreau sa o invadez. Vreau sa imi potolesc setea imperialista”
Se compara cu mercenarii media securiste ?
Putin=Hitler=Trump
Trump seamănă mai degrabă cu Mussolini, acesta din urmă era un psihopat. Un Mussolini cu mai multă putere economică și militară. Putin este mai tăcut și poate mai “rațional” el seamănă cu Hitler.
‘Pacificatorul Oranj’ arată că este un epigon al altui mare ‘Pacificator KGB’ cu care vrea să re-împartă sferele de influență.
România, precum toată Europa de Est de abia reușise să părăsească sfera de influență roșie și dacă cei doi ‘pacificatori’ bat palma este posibil ca pice din nou în ea.
Asta îl va face fericit pe KGB Georgescu în timp ce toți ‘suveraniștii’ vor pricepe încet-încet cât de bine este sub un regim oligarhic-autocrat.
aia de l-au votat, asa gandesc?
„SUA vor lua cu forța” că „e mai multe” state?
Nu, că e o țară. Un plural care, logic, devine singular. Așa cum există și singulare care devin plural (copiii sunt bucuroși: majoritatea au luat note mari).
Si ziceati ca pe asta l-au votat romanii din America ?
Da, foarte mulți.