Ţara care îşi ucide medicii cu salarii mărite. Cazul doctorului mort în timpul gărzii, la Bihor. „Alo, Ministerul Sănătăţii, câţi mai trebuie să murim?”

0
1262

România este ţara care îşi ucide, lent şi pe tăcute, uneori brusc şi tragic, meseriile, valorile şi echilibrul vieţii profesionale pe diferite sectoare ale sistemului public.

Guvernul s-a lăudat deseori că a mărit salariile medicilor. Ba chiar unii PSD-işti vocali i-au certat pe angajaţii din sistemul de sănătate că n-au votat cu PSD şi ALDE la ultimele alegerile, „deşi partidul le-a mărit salariile”. Este deja faimoasă acuzaţia deputatului Cătălin Rădulescu, zis şi deputatul-mitralieră.

În realitate însă, banii aruncaţi oricum fără cap în majorări salariale făcute pe datorie (deja FMI cere României să taie cheltuielile statului pentru a evita recesiunea, deci măririle de salarii au fost degeaba) nu au rezolvat probleme de fond în sistem. Este şi cazul crizei de personal, exodul cadrelor sanitare şi alte cauze, care cumulate duc inclusiv la tragedii.

Un medic a murit în timp ce făcea garda la un centru de permanență din județul Bihor. „Nu munca sau lipsa banilor omoară prematur un medic de familie în România. Ci lupta pentru respect, pentru recunoaștere, pentru puțin sprijin”, scriu colegii acestuia.

Medicul primar dr. Livia Davidescu, din Craiova, scrie pe Facebook că lista medicilor decedați în gardă se prelungește cu încă un nume.

„Colegul Ștefan Quai, primul mf-ist din Bihor cu contract privat cu CAS (și-a amenajat spațiul din casă pentru cabinet medical pe vremea când toți lucrau încă în cabinetele de stat) s-a dus azi la ceruri. Nu a mai apucat să iasă din garda efectuată la CP. Abia ieșise la pensie, mai făcea gărzi la CP pentru a fi încă activ. Se mutase din Oradea mai la sat pentru a fi mai liniștit și pentru a se putea ocupa mai mult de nepoți. Să-l ierte D-zeu și să-l odihnească!”, scrie dr. Livia Davidescu, citată de Mediafax.

Medicul primar din Craiova a postat anul trecut o listă cu peste 40 de medici care au murit în timpul gărzilor, cerând autorităților ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă.

„Alo! Ministerul Sănătății! Colegiul Medicilor… Nu credeți că deja s-a depășit orice limită? Cum ne apărați voi interesele, nouă, ca breaslă? Câți mai trebuie să murim? Deja nu mai putem rămâne pasivi la nenorociri ca aceasta!”, adaugă medicul din Craiova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here