Fiul actorului Ion Caramitru, proaspăt membru USR dar şi analist economic şi antreprenor, revine cu o nouă radiografie tăioasă a situaţiei din economia românească.
Într-un text scris pentru G4Media.ro, cu titlul „Mai poate statul să finanţeze deficitul bugetar şi să protejeze leul? Da, dar e o chestiune de timp„, Andrei Caramitru trage câteva concluzii sumbre despre ce ne aşteaptă anul acesta.
- Situația finanțării deficitului bugetar este extrem de dificilă. Întrebarea pe care ne-o punem din ce în ce mai mulți este dacă statul are suficiente resurse să “cumpere” timp sau nu.
- Deficitul real va fi mai mare de 5%. Motivul este simplu – creșterea economică nu are cum să fie de 5.5%. Într-un scenariu extrem de pozitiv vom avea o creștere de 2-3% față de 4% în 2018, creșterea economică din UE scăzând deja drastic. Aceasta creștere este însă “teoretică”, pentru că nu include efectele OUG-ului ”lăcomiei” promovat de Vîlcov/Teodorovici.
În al doilea rând, un nivel al deficitului atât de mare este greu finanțabil, și observăm deja că nu mai există bani pentru funcționarea statului:
Cât timp mai are guvernul până la implozie?
- Dacă guvernul ar atrage doar 60% din finanțare și costul datoriei crește și folosește tot buffer-ul de 3% din PIB, va avea resurse de 18-21 miliarde EUR (din total 25-30 necesar). Teoretic, în cel mai sumbru scenariu, banii se vor termina în trimestrul 4.
- Este posibil ca insolvența statului să se întâmple și mai devreme dacă băncile consideră situația ne-sustenabila și reduc drastic finanțarea oferită. Ar fi o reacție absolut rațională a băncilor la criza profunda a finanțelor publice – au deja o expunere uriașă pe titluri de stat (peste 22% din PIB, al doilea nivel din UE) și nu pot continua să investească într-un sac fără fund, fără perspective rezonabile de rambursare și refinanțare, dar și în condiții de ostilitate fățisă a statului față de mediul bancar. Teodorovici a confirmat implicit aceasta situație când a declarat ca buffer-ul ministerului de finanțe este suficient pentru doar 6 luni.
Ce optiuni are guvernul: tăiere de costuri, taxe în plus, finantare din alte surse sau – cea mai probabilă – apel la Fondul Monetar Internațional.
- Tăieri de costuri în an electoral (în special salarii și pensii – pentru că investițiile sunt la minimul ultimilor ani) mi se par implauzibile fără să fie impuse extern. Taxe suplimentare pot fi introduse, însă nu rezolva problema (sumele care pot fi atrase sunt marginale; orice taxă in plus taie din creșterea economică, deci și din venituri la buget)
- Finanțarea din alte surse este cea mai periculoasă. Fondurile din țări “iliberale” cum ar fi China sau Rusia există – ei cer nu sustenabilitate bugetară, ci garanții fizice (active cum ar fi porturi, firme ale statului în domeniul energetic, fără licitație). Viitorul Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții ar permite o asemenea schemă (prin care – la final – am pierde controlul pe porțiuni din infrastructura strategică a statului). Însă nu cred că cineva va semna asemenea contracte (riscul penal este uriaș) și că guvernul va avea timp sa execute o asemenea schemă.
- Rațional vorbind, Fondul Monetar este cea mai buna soluție, pentru că ar impune o execuție bugetară sustenabilă. PSD va refuza și va încerca multe alte măsuri înainte – însă până la urmă tot acolo vor ajunge.
Aceasta situație critică este amplificată de tensiunile din piața monetară. Leul este sub presiune maximă. Ce se întâmplă și ce poate face BNR ?
Marea întrebare este ce va face sistemul bancar:
- Dacă guvernul nu vine cu un buget care include tăieri substanțiale de costuri și nu reduce / elimină taxa pe active bancare – devine evident pentru toți jucătorii mari din piață că singura soluție este intervenția FMI și/sau devalorizarea leului cu 20% (pentru a reduce salariile la stat la un nivel gestionabil). Deci cel mai probabil vor forța soluția aceasta – prin oprirea și mai drastică a finanțării statului și presiune pe curs – ca sa nu permită Guvernului să sape groapa deficitului prea adânc.
- PSD va încerca sa supraviețuiască 6-9 luni până poate pune mâna pe BNR (mandatul guvernatorului Isărescu expiră în toamnă). Însă soluții nu prea există, pot pune pe oricine acolo, dacă nu sunt bani nu îi poți inventa. Dacă forțează lichiditate în piață ca să fie finanțat guvernul, leul se va prăbuși pe model Turciei (unde lira s-a prăbușit de la un curs de 4 la un curs de peste 7 în câteva luni anul trecut și, pentru a stopa evoluția, banca lor centrală a fost obligată să crească dobânda la peste 15%).
În concluzie, la cum arată acum cheltuielile prognozate ale statului, criza nu mai este o ipoteză teoretică. Singura întrebare este când va lovi. Eu prevăd presiune uriașă pe curs pe termen scurt, procedură de deficit excesiv lansată de UE în următoarele luni și discuții cu FMI până la finalul anului.
I-a spus ta-su: Andrei fă-te că lucrezi!
Și se face. Da’ se face … prost. O altă cassandră, alături de alte sute care, de 7 ani, prevăd săptămânal apocalipsa adusă de pesediști.
Totuși, mai mari și dezlânate gogomănii, greu de crezut că poate pune pe hărtie vreun alt … i/beconomist.
Deci,referitor la titlu,dacă EURO nu creştea atunci aveau bani pt pensii şi salarii?
Hai,nu zău!De doi ani de zile ne tot speriaţi că nu vor fi bani.
Lăsaţi-ne fraţilor în durerea noastră,nu ne mai amăgiţi.
Si de 2 ani de zile nu sunt bani. De 2 ani de zile se aduna miliarde de euro de noi datorii ale statului ca sa isi plateasca angajatii. Creditele se mai si platesc, nu doar se iau. Si la un moment dat statul nu va mai primi nici un credit pana nu le plateste pe cele actuale
Dovada ca aprecierea euro nu are legatura cu maririle de salariu este tocami aceasta devalorizare, statul inca nici nu a inceput sa plateasca maririle din acest an, -salariatii iau banii pe anul trecut-, conform teoriei dvs. inseamna ca in momentul in care nu va mai exista aceasta posibilitate de plata a salariilor si statul va trebuii sa se imprumute, caci aici se va ajunge, acesta este tristul adevar, sa intelegem ca euro o sa o ia razna???????? Domnule mai bine propuneti Guvernului Romaniei proiecte care aduc bani in tara, ceea ce faceti dvs se numeste manipularea opiniei publice, intr-adevar sunt de acord cu dvs, guvernantii romanilor nu sunt prea isteti, dar acesti oameni trebuie sprijiniti, si indrumati, eventual sprijiniti-l pe Moise Guran, un om care intelege economie. Romania are valori, dar totusi din oftica romanii nu vor sa le promoveze pe cele care sunt cu adevarat sclipiri de geniu, Mugur Isarescu nu cred ca este bun din punct de vedere economic, dar altul mai bun ca el Romania in pozitia lui nu are in acest moment, puterea presei este sa si jute sa si dea jos guvernul, asa ca ce mai stati, de dat jos nu se poate nu a mai ramas decat sa il ajutam sau sa ajutam oameni sa ajunga acolo care intradevar pot face ceva