Un sondaj IMAS, făcut la comanda Europa FM, în perioada 11 – 30 ianuarie,arată rezultate spectaculoase pentru opoziţia actuală, şi pentru preşedintele Iohannis, în perspectiva alegerilor europarlamentare, din mai anul acesta, şi a alegerilor prezidenţiale din iarnă.
Dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlament, 17,4 % dintre români ar vota cu Partidul Social Democrat. Pe locul doi, la aproximativ 2 procente se află Partidul Național Liberal.
Pentru alegerile europarlamentare, în topul preferințelor electoratului rămâne Partidul Social Democrat cu 17.4%, însă într-o cădere abruptă, care îl apropie extrem de mult de Partidul Național Liberal – cotat cu 15.2%.
PSD conduce și topul preferințelor pentru alegerile europarlamentare. Cât despre viitorul președinte, actualul șef al statului – Klaus Iohannis ar obține 34,9% din voturi.
Dacă alegerile europarlamentare ar avea loc duminică, primele două locuri ar fi ocupate de PSD – 17.4% și PNL – 16,5%, iar pe locul trei ar urca USR – cu 9,3% din intențiile de vot. ALDE coboară pe 4 – cu 9,1 procente.
Dacă în loc de luna noiembrie, alegerile prezidențiale ar avea loc duminică – Klaus Iohannis ar rămâne favorit cu 34,4% din intențiile de vot, în cădere cu 0.5% fata de sondajul IMAS din decembrie.
Călin Popescu Tăriceanu l-ar depăși de aproape trei ori pe Liviu Dragnea cu 15.4%, față de 6 la suta, pe locul 3 s-ar situa Victor Ponta – 13.2% (care a anunţat însă că nu va candida la prezidenţiale!) și pe locul 4 apare spectaculos Dacian Cioloș, liderul noului partid PLUS, cu 10.9%.
Interesantă e tendinţa în cazul liderului PLUS. În doar o lună, cota lui a crescut cu aproape două procente! În decembrie, era cotat cu 9,2%, iar în ianuarie a sărit la 11,9%. Tăriceanu, urmărit penal în Dosarul Microsoft, are un viitor incert, iar cota sa va fi afectată de criza provocată de guvernul susţinut şi de ALDE, partidul aliat cu PSD în coaliţia care susţine catastrofalul cabinet Dăncilă.
Procentul celor nehotărâți sau celor care nu răspund este de 8.2%.
Dragă … redacție,
Dacă ești puțin atentă, vei putea face diferența dintre o creștere ușoară și o … cădere abruptă.
Apoi, vei putea constata că e trasă de păr și supoziția că tendința duce la apropierea extremă a PSD de PNL.
Spun toate astea, lucrând cu … materialul clientului. PSD crește ușor în luna respectivă de la 16,4% la 17,4% în timp ce PNL coboară ceva mai abrupt, aproape două (de la 17,1% la 15,2%), ceea ce evident nu apropie extrem ci dimpotrivă, mărește ecartul dintre cele două partide.
la alegeri pnl si psd o vor lua in bot.. numai discut de alde etc.. derivatele astea din ciuma rosie… usr si plus vor castiga mult.
Oameni buni, nu vă îmbătați cu apă chioară, cei 26% cărora le este Rușine să spună că Votează cu PSD, sunt oamenii flămînzi și cei pragmatici. De exemplu, o categorie mare sunt părinții copiilor care urmează să dea bacul (și nu pot să-L ia pe bune) în mandatul actual PSD, și cel viitor, iar toți știm ca ministrul educației bate toba cu bac diferențiat, adică să-l ia toți. Acești părinți se străduiesc apoi să-i țină la o facultate economică 3 ani, apoi cu o șpagă și o pila îi angajează la stat, și e mai bine și mai ușor decât cu opoziția de dreapta care pe termen scurt nu oferă decât posibilitatea de capsunari in occident. Așadar, dacă opoziția actuala nu li se adresează și nu vine cu programe concrete pentru acești tineri, părinții deși văd ca PSD alde guvernează pe persoana fizica, nu au alta posibilitate pentru copii lor.