Apar tot mai multe semnale că regimul Iohannis-PSD pregătește un nou scenariu în care folosește DNA împotriva USR, după modelul aplicat împotriva luI Dan Barna, în 2019, la alegerile prezidențiale. De data aceasta e vizat partidul, iar dosarul cu care sistemul speră să obțină o lovitură decisivă este cel privind achiziția de vaccinuri în pandemie.
Deschis în 2021 (acum doi ani și jumătate) de procurorul conspiraționist și antivaccinist Adrian Matei, dosarul privind achiziția de vaccinuri a fost scos de la naftalină astă-toamnă, când au fost chemați la audieri fostul premier Florin Cîțu (liberal căzut azi în dizgrație), Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă – ambii, foști miniștri ai Sănătății din partea USR. Cu ocazia respectivă, mișcarea conspiraționistă și televiziunile oligarhilor au făcut focuri de artificii pe rețelele de socializare și la TV, reîncărcând acuzații fantasmagorice.
Însuși procurorul de caz, antivaccinistul Adrian Matei, a avansat un prejudiciu de peste un miliard de euro adus României prin achiziționarea unui număr prea mare de vaccinuri.
Suma s-a dovedit imediat a fi falsă, pentru că însuși ministrul PSD al Sănătății aflat azi în funcție, Alexandru Rafila, a spus că România ar fi plătit doar 500 de milioane de euro pentru vaccinuri – adică jumătate din ceea ce procurorul pretindea că ar fi prejudiciul. S-a mai dovedit, cu această ocazie, că procurorul Matei considera, în logică antivaccinistă, că toate vaccinurile – inclusiv cele folosite – au fost, de fapt, inutile, adică nu se impunea cumpărarea lor.
Experți în drept au explicat că procurorul DNA și-a depășit competențele judecând oportunitatea cumpărării vaccinurilor, după ce a eșuat în descoperirea de probe care să demonstreze fapte de corupție în acest caz.
Președintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării din acel moment, Nicolae Ciucă, și coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, au fost omiși de procuror.
Procurorul-șef al DNA spune că nu-l poate grăbi pe procurorul de caz deoarece sunt mii de pagini de adrese și materiale, dar dosarul e deschis din 2021!
Acum, într-un interviu acordat G4Media.ro, procurorul-șef al DNA a fost întrebat explicit dacă dosarul vaccinurilor va primi o rezoluție până la toamnă, ținând cont că sunt alegeri parlamentare, locale și prezidențiale, iar astfel de spețe pot fi folosite politic.
Răspunsul lui Marius Voineag, șeful DNA, este stupefiant: „Când stai și soliciți de la Comisie toată corespondența, când stai și ai de citit mii de pagini de adrese și materiale, tu, ca procuror de caz, eu nu pot să stau să creez o presiune pe procurorul de caz, în niciun caz, cu privire la finalizarea mai repede sau mai înceată a cazului respectiv“.
Anomalia constă în faptul că se invocă volumul mare de muncă necesar, deși procurorul de caz a deschis dosarul încă din 2021! Având în vedere că, din ce lasă de înțeles Voineag, până acum nu s-a lucrat la dosar, apare întrebarea în baza căror argumente s-a avansat cifra de un miliard de euro ca prejudiciu și s-au făcut audieri, unii dintre cei chemați fiind înștiințați că au și calitatea de suspecți.
Cristian Ghinea (USR) comentează declarațiile procurorului-șef al DNA astfel: „Hop și porumbelul! Dacă nu l-ați văzut zburând din gura lui Voineag, poate vă ajută chiar explicația lui, care confirmă că e o vânătoare politică împotriva USR, la ordin de la PSD. L-au luat pe Voiculescu în vizor și acum caută probe care nu există. Și, sanchi, nu și-a dat seama că e ceva electoral, că a crezut că o campanie e doar cu o lună înainte de alegeri”.
Dosarul vaccinurilor, care până acum este lipsit de probe – procurorul DNA nu a găsit nicio dovadă că ar exista abuz în serviciu sau fapte de corupție –, pare că va fi ținut în viață pentru a fi instrumentat politic la toamnă.
Precedentul din 2019: DNA a inventat un dosar în care era vizat Dan Barna pentru fraudă cu fonduri UE. Cazul a fost folosit politic în campania pentru alegerile prezidențiale, apoi dosarul a fost închis pe furiș
Cazul seamănă foarte bine cu dosarul deschis de DNA pe numele lui Dan Barna privind presupuse fraude cu fonduri europene. Respectivul dosar fusese deschis inițial la DNA Alba și închis din lipsă de probe. Cu o lună înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale din 2019, în care exista temerea din partea sistemului că Dan Barna ar putea s-o învingă pe Viorica Dăncilă și să intre în turul 2 împotriva lui Klaus Iohannis, dosarul a fost redeschis de DNA la centru, în București.
În publicația RiseProject.ro, până atunci respectată pentru anchetele sale, a apărut cu 3 săptămâni înaintea alegerilor o poveste despre presupusele fraude ale lui Dan Barna. RiseProject.ro a reluat povestea cu câteva zile înaintea turului I. Candidatul USR a fost foarte puternic afectat de apariția acestor anchete, Barna petrecându-și restul campaniei electorale apărându-se și încercând zadarnic să explice că nu a făcut nimic ilegal.
Dan Barna a picat mult în sondaje cu acea ocazie și, la alegeri, a terminat pe locul 3, după Iohannis și Dăncilă. La momentul respectiv s-a vorbit despre o înțelegere secretă între Iohannis/PNL și PSD, cele două tabele cooperând pentru a-l scoate din joc pe Dan Barna.
Dosarul privind presupusa fraudă pe fonduri europene comisă de președintele de atunci al USR a dispărut din atenția opiniei publice la fel de brusc precum apăruse. Anul trecut s-a aflat că DNA îl clasase pe furiș, în 2021, fără să facă public acest lucru.
Alte două dosare pe numele lui Barna au fost închise în toamna lui 2023. În niciunul din cazuri nu s-au putut obține probe privind infracțiuni comise de fostul lider al USR. Însă scopul fusese atins: Iohannis obținuse al doilea mandat de președinte, iar PSD reușise să-și oprească prăbușirea în toamna lui 2019, trimițându-și candidatul în turul 2 al alegerilor prezidențiale.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
Unde este „dosarul politic Tomac” cu care ne-a speriat domnul Drula de n-am putut dormi 3 zile si 3 nopti ?
Mu e, adevarat ? 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃
SECURICII ?
Securitatea și Partidul nu dorm, tovarăși!