marți, februarie 27, 2024
AcasăLumeaDemocrații și republicanii s-au înțeles în Senat: 60 de miliarde de dolari...

Democrații și republicanii s-au înțeles în Senat: 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina! E o veste crucială: va fi reluată sprijinirea cu armament a țării atacate de Rusia

-

Președintele american Joe Biden a anunțat că republicanii și democrații au ajuns, în sfârșit, la un acord în Senatul SUA privind deblocarea pachetului financiar privind problemele de securitate ale țării, care include – între altele – reluarea sprijinului acordat Ucrainei. Votul din Senat e așteptat miercuri, 7 februarie, iar Biden solicită acum Congresului – camera decizională – să aprobe, de asemenea, proiectul de lege.

Luni la rând, lucrurile s-au blocat în jurul disputelor privind securizarea frontierelor SUA. Republicanii – conduși de tabăra pro-Trump – au insistat pe ideea ca frontiera dinspre Mexic să fie mai bine apărată, astfel încât fluxul imigrației ilegale să fie redus. Democrații nu erau de acord.

Această dispută de politică internă cu puternic iz electoral, având în vedere că la toamnă sunt alegerile prezidențiale în SUA, a făcut o victimă colaterală: Ucraina. Proiectul de lege cuprindea un pachet de ajutor pentru Ucraina, un alt pachet pentru Israel și sumele alocate întăririi securității frontierelor SUA. Cum asupra ultimului subiect existau divergențe, totul a fost blocat, deși atât republicanii, cât și democrații erau de acord că sprijinul pentru Ucraina invadată de Rusia trebuie să continue.

- Advertisement -

Prin reactivarea Actului Lend-Lease folosit pentru prima oară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când SUA au sprijinit cu armament, echipamente, alimente și financiar țările care luptau contra Germaniei naziste, în 2022 s-au alocat 40,1 miliarde de dolari ajutorării Ucrainei.

Acest program s-a terminat în septembrie anul trecut, iar ultimul pachet cuprinzând muniție și armament a fost trimis în decembrie.

Declinul sprijinului primit de Ucraina de la americani s-a simțit pe câmpul de luptă, deși europenii – mai ales Germania – au mărit substanțial livrarea de echipamente, muniție și armament.

- Advertisement -

Acordul la care s-a ajuns duminică în Senatul SUA prevede o sumă totală de 118,28 miliarde dolari, din care 60,06 miliarde merg la sprijinirea Ucrainei, 14,1 miliarde la sprijinirea Israelului și restul – la problemele de securitate internă.

Acesta este primul mare pas în vederea reluării ajutoarelor pentru Ucraina. Al doilea pas ar trebui făcut în Congresul SUA, unde tabăra trumpistă la republicani este foarte puternică.
Președintele Biden a scris pe contul său de Twitter: „Am ajuns la un acord bipartizan care include cel mai dur și mai echitabil set de reforme la frontieră din ultimele decenii. De asemenea, acesta include sprijin pentru Ucraina și Israel și oferă asistență umanitară pentru poporul palestinian. Îndemn Congresul să adopte imediat acest proiect de lege“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Necinstea sufletească și ticăloșia senatorului extremist Claudiu Richard Târziu. Obiectivul său: aruncarea României în războaie pustiitoare, de partea Rusiei, în afara UE și a NATO

Filiera putinistă: RTV o promovează pe anarhista Cerva cu cercei în culorile Rusiei, sub formă de inimioară!

VIDEO. Interviurile grețoase făcute de Anca Alexandrescu cu Șoșoacă, de Crăciun și de Paște, înainte de „gâlceava putinistelor”. Acum, conspiraționista de la Realitatea Plus e oripilată de Senatoarea Urlătoare

* România se așteaptă să piardă procesul cu Gold Corporation și să plătească minimum două miliarde de dolari despăgubiri

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -