Nepotismul și incompetența din diplomația română, domeniu transformat în sursă de sinecuri și turism pe banii statului, continuă să fie exploatate dibaci de puterile străine dușmănoase. Propaganda rusă a folosit cu abilitate gafa uriașă a Lilianei Burda, ministrul plenipotențiar al României la Moscova, care s-a dus să viziteze Arhipelagul Kurile, insule japoneze ocupate ilegal de Rusia încă din Al Doilea Război Mondial. Gestul comis de diplomata română a stârnit stupefacție la Tokyo, japonezii cerând explicații Bucureștiului. Scandalul surprinde România fără ambasador în Japonia!
Liliana Burda e, după cum singură se descrie, „profesoară, interpretă, diplomată, cititoare, scriitoare, artistă și călătoare“. Pasiunea pentru turism și lipsa de orice cunoștințe în diplomație, politică externă și istorie au împins-o să plece în vizită în Insulele Kurile, fără să aibă habar ce consecințe va avea gestul său necugetat.
Turista de lux trimisă de România la Moscova – după bunul exemplu dat chiar de șeful statului nostru – a ajuns în cel mai mare ziar cu profil economic din lume, publicația Nikkei, din Japonia.
Yoshimasa Hayasi, secretar-șef al Guvernului Japoniei, a ținut o conferință de presă pe 18 iulie, pentru a anunța: „Am contractat partea română pentru a confirma faptele. Nu am primit o explicație până în acest moment. În plus, din punctul nostru de vedere, am informat că, dacă se va confirma această vizită, ar fi inacceptabil, din cauza poziției Japoniei cu privire la cele patru insule nordice. În orice caz, Guvernul va reacționa în consecință, în conformitate cu poziția Japoniei“.
Lenea lui Iohannis, care în ultimii ani a neglijat total îndatoririle ca președinte, a făcut ca scandalul să ne surprindă fără ambasador la Tokyo
Emblematic pentru ce se poate întâmpla când de treburile statului ajung să se ocupe personaje indolente și leneșe precum Klaus Iohannis, în acest moment România nici măcar nu are un ambasador în Japonia. Președintele român, care a abdicat total în ultimii ani de la sarcinile sale ca șef al statului, nu a numit un ambasador acolo, astfel că niponii nu pot discuta despre criza creată de Liliana Burda decât cu Geta Medeleanu, însărcinata cu afaceri a României la Tokyo, desemnată să țină locul ambasadorului.
Situația din Japonia este întâlnită în numeroase alte situații, ceea ce duce la probleme în reprezentarea României la nivel internațional.
După ce a comis boacăna și s-a lăudat pe rețelele de socializare, total inconștientă cu privire la urmările gestului său, „diplomata“ română și-a blocat conturile.
Cazul Liliana Burda este unul școală pentru neisprăviții pe care sistemul clientelar de putere din România îi plasează în funcțiile bine plătite de la buget. Printre acestea se numără și cele diplomatice. În multe situații, la posturile din străinătate nu ajung oameni bine pregătiți care să reprezinte România cum trebuie, ci tot felul de oportuniști, pile, oameni de partid etc, aceștia comportându-se ca atare.
Apărut din prostie, incidentul diplomatic are loc tocmai cu Japonia, țară căreia România îi datorează enorm
Incidentul diplomatic cu Japonia este unul extrem de stânjenitor pentru România. Țara noastră datorează enorm japonezilor. În 1996, după 7 ani în care, din cauza deciziilor lui Ceaușescu, nimeni de pe piața internațională nu mai acceptase să acorde României împrumuturi, BNR a reușit să spargă gheața cu ajutorul japonezilor.
A fost contractat un împrumut mai degrabă simbolic, o emisiune de obligațiuni pe piața niponă. Faptul că România a reușit să ia un împrumut de la Japonia a reprezentat un semnal de încredere care a readus țara noastră în circuitul bancar mondial.
Din cauza faptului că Nicolae Ceaușescu nu respectase angajamentele făcute cu FMI, Banca Mondială și investitorii de la care tot el împrumutase zeci de miliarde de dolari, România își pierduse credibilitatea internațională în anii 1980.
Ceaușescu a decis unilateral plata anticipată a datoriei externe, iar în aprilie 1989 a dat o lege prin care se interzicea contractarea de noi credite. Economia a intrat în colaps, iar consecința a fost că, în perioada 1990-1993, statul român n-a putut lua credite externe ca să retehnologizeze fabricile comuniste. Cele mai multe au dat faliment.
Asta imi aduce aminte de o alta proasta, una Pastirnac, care a multumit public ministrului de externe ucrainean aflat in vizita la noi (era inainte de razboi) pentru „grija” pe care guvernul o acorda drepturilor romanilor din Ucraina. La doar citeva zile dupa aceste laude gretoase a aparut legea care practic interzicea folosirea limbii romane in scolile din Ucraina. D-na Pastirnac habar nu avea ca in Ucraina se pregatea aceasta lege.
… și era ministereasă cu românii de pretutindeni! Lipsa crasă de pregătire la politruci arată fundătura în care a juns politica românească.
este ruda cu Tudose?
Bine, la ME cam toti sunt rude…
Sau camarazi, maica.
Avem numai jigodii ce ne reprezinta tara , Ministerul de Externe sa dea explicatii de cheltiala in scop personal a tutei !
Bine că nu s-a dus la Pristina, că ar fi fost bună de Prim Ministru PCR-USL 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Tipi pentru haimanalele care conduc țata și clientela lor. Romînia va dispărea de pe hartă. cu tot cu lingăii de presă, cenzorii de la G4meme sau Zoaie.com – sau posturile tv vîndute de la RTV, A3, Gigi24 etc.
cu Japonia a fost si incidentul Tudose. Nu invatase japoneza si nu a putut sa comunice cu prim ministrul Japoniei pe care nici nu l-a primit. Stiti ca la Psd demnitatile inalte se potrivesc manusa. Toata speranta noastra este la competentul Ciolacu.
[…] Scandal diplomatic cu Japonia, produs de o toantă de la Ambasada României la Moscova: a vizitat In… […]
[…] Scandal diplomatic cu Japonia, produs de o toantă de la Ambasada României la Moscova: a vizitat In… […]
[…] Scandal diplomatic cu Japonia, produs de o toantă de la Ambasada României la Moscova: a vizitat In… […]
[…] Scandal diplomatic cu Japonia, produs de o toantă de la Ambasada României la Moscova: a vizitat In… […]
[…] Scandal diplomatic cu Japonia, produs de o toantă de la Ambasada României la Moscova: a vizitat In… […]