După luni în șir în care președintele Iohannis și premierul Ciolacu au vorbit despre faptul că România vrea posturi-cheie de comisar european, cum ar fi cel pentru Apărare ori pentru Coeziune, acum se vehiculează informația că țara noastră va primi cel mai neînsemnat portofoliu – acela pentru Muncă, Drepturi Sociale și Locuințe. Economistul Cristian Păun, profesor universitar la ASE, observă că niciodată, de când am intrat în UE, România n-a primit un portofoliu atât de neimportant, ceea ce arată lipsa de anvergură a actualilor lideri ai țării noastre.
Toată istoria reprezentării românești în noua Comisie Europeană este absolut rușinoasă, o pată pe obrazul țării adusă în principal de Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu.
La început, cei doi au încercat, conform combinației convenite pe sub masă, să-l propulseze pe Iohannis către poziția de comisar european pentru Apărare, un portofoliu care se anticipa că urmează să fie înființat în conformitate cu noile realități de la granițele uniunii. Însă Iohannis n-a fost acceptat și a ieșit complet din joc.
Apoi, Ciolacu a proclamat că România vrea un post important și că va propune un bărbat. S-a dus la Ursula von der Leyen cu numele europarlamentarului PSD-ist Victor Negrescu, vrând postul de comisar european pentru Coeziune.
A fost însă un nou eșec usturător, șefa Comisiei Europene transmițându-i că vrea să fie nominalizată o femeie din partea României. Pentru Ciolacu a fost o catastrofă, pentru că Victor Negrescu cotizase deja cu o sumă foarte mare la partid și aștepta postul cuvenit.
Așa s-a ajuns la nominalizarea Roxanei Mânzatu, o femeie considerată bine pregătită, dar necunoscută tocmai pentru că în PSD promovările se fac pe alte criterii decât cele de competență.
Marcel Ciolacu s-a discreditat total la Comisia Europeană și e privit cu multă antipatie acolo după ce i-a mințit cu nerușinare pe cei de la Bruxelles anul trecut. El s-a dus astă-toamnă și le-a spus celor din Comisie să îi permită reforma pensiilor în formula actuală, garantând că va reduce în schimb deficitul catastrofal al României. Ciolacu a făcut reforma, crescând cheltuielile cu pensiile cu zeci de miliarde de lei, dar n-a operat nicio altă tăiere de costuri, ba dimpotrivă, a continuat angajările la stat și majorările de salarii. În loc să reducă deficitul la 5%, cum promisese, Ciolacu îl va duce în 2024 spre 9%. Această păcăleală i-a pus într-o postură extrem de proastă pe responsabilii de la Bruxelles care negociaseră cu românul și luaseră de bune promisiunile lui.
Din această poziție compromisă s-a dus șeful PSD acum din nou în Belgia, pentru a negocia un portofoliu de comisar european. Inevitabil, el a fost primit și tratat foarte prost, iar în acest moment se vehiculează pentru România cel mai neînsemnat post de comisar european – cel pentru Muncă, Drepturi Sociale și Locuințe.
Profesorul Cristian Păun remarcă, ironic, că am primit această poziție pentru că nu există portofoliul de comisar cu lustruitul clanțelor, că altfel l-am fi primit pe acela.
Cristian Păun: „Am ajuns la periferia UE, nu se mai uită nimeni la noi cu încredere, nu mai suntem luați în serios. Nu mai contăm! Dacă exista un post de comisar cu lustruitul clanțelor, pe ăla îl primeam”
„Am rezolvat problema!
Am obținut cel mai slab portofoliu de comisar de când facem parte din Uniunea Europeană. Ne vom ocupa de probleme sociale ale UE. Noi nici pe ale noastre nu le-am rezolvat cum trebuie, săracii Europei fiind, dar ne vom ocupa să le rezolvăm pentru toate țările europene.
Asta arată un singur lucru: am ajuns la periferia UE, nu se mai uită nimeni la noi cu încredere, nu mai suntem luați în serios. Nu mai contăm! Dacă exista un post de comisar cu lustruitul clanțelor, pe ăla îl primeam.
Nu m-ar mira ca, în autosuficiența noastră, să începem să ne victimizăm și să ne izolăm și mai mult de proiectul european. Atâta timp cât nu înțelegi cu adevărat ce înseamnă UE și ce oportunități ai în spate, cât timp nu acționezi pentru a maximiza efectele acestor oportunități asupra poporului tău și cât timp joci dublu și cu atitudine de doi bani, vom fi lăsați acolo unde ne este locul. La lustruit clanțe…
Evident, politicianul român nu își va asuma acest eșec. Va da vina pe alții. El este impecabil și desăvârșit. Evident, acest eșec este al unei coaliții, nu doar a unui singur partid. Și mai evident, aici s-a ajuns pentru că a existat un proiect «de țară» minuțios pregătit și implementat de politruci interesați de liniște și pace socială. Care ne-a dus și ne duce într-o fundătură.“