joi, noiembrie 7, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaRăzboiul din Ucraina se extinde: primele trupe nord-coreene sunt așteptate joi pe...

Războiul din Ucraina se extinde: primele trupe nord-coreene sunt așteptate joi pe front, în Kursk. În replică, sud-coreenii se pregătesc să trimită Kievului instructori și armament greu

-

Primele trupe nord-coreene trimise de Kim Jong-un să atace Ucraina împreună cu forțele rusești urmează să sosească pe front joi, anunță Kirilo Budanov, șeful spionajului militar de la Kiev (GUR), pentru site-ul „The War Zone“. Imagini din satelit au detectat deja mișcări neobișnuit de masive de trupe și echipamente dinspre Extremul Orient către vestul Rusiei. În replică, surse de la Seul dezvăluie că, drept răspuns la această escaladare, Coreea de Sud ia în calcul să trimită instructori și armament greu Ucrainei. E vorba, de fapt, de mult-temuta escaldare și extindere a războiului pornit de Putin în februarie 2022.

Diverse surse vorbesc de aproximativ 12.000 de militari nord-coreeni, adică – în condițiile războiului din Ucraina – aproximativ un corp de armată, ceea ce înseamnă foarte mult. O agenție de știri sud-coreeană a indicat faptul că între aceste forțe se numără și unități de elită, specializate în misiuni de comando. Au apărut deja imagini care arată că trupele nord-coreene sunt echipate în uniforme rusești.

Este vorba de o escaladare și o extindere a conflictului localizat până acum doar în Ucraina și Rusia. Kim Tae-hyo, principalul consilier adjunct pentru securitate națională din Coreea de Sud, a avertizat deja: „Dacă va continua cooperarea militară ilegală dintre Coreea de Nord și Rusia, Coreea de Sud nu va sta deoparte. Va răspunde ferm în colaborare cu comunitatea internațională”. Oficialul de la Seul a avertizat că vor fi luate „măsuri etapizate”, ca răspuns la nivelul legăturilor militare ruso-nord-coreene.

„Există posibilitatea ca inspectori și supervizori să fie trimiși în Ucraina pentru a monitoriza tacticile și capacitățile de luptă ale forțelor speciale nord-coreene trimise în sprijinul Rusiei”, scrie agenția sud-coreeană Yonhap, citând o sursă. „Dacă va fi trimisă această misiune, se așteaptă ca echipa să fie compusă din personal militar din unitățile de informații, care ar putea analiza tacticile nord-coreene pe câmpul de luptă sau ar putea lua parte la interogatoriile nord-coreenilor capturați.”

- Advertisement -

Sud-coreenii iau în discuție trimiterea de armament performant Ucrainei, ca răspuns la sosirea pe front a trupelor nord-coreene

Lucrurile nu se opresc aici, iar trimiterea forțelor nord-coreene în Rusia generează efecte largi. Coreea de Sud strânge legăturile și cooperarea cu NATO. În plus, Seulul dispune de o serie de sisteme de arme defensive pe care le-ar putea furniza Ucrainei, notează Yonhap, „inclusiv sistemul de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune Cheongung-II, care ar putea ajuta Ucraina să își consolideze apărarea aeriană”.

Coreea de Sud este un important producător de arme și ar putea furniza Ucrainei, de asemenea, arme ofensive, cum ar fi obuze de artilerie, obuziere, tancuri și sisteme de rachete cu lansare multiplă, au afirmat Yonhap și postul de televiziune sud-coreean Chosun-TV.

Prezența trupelor nord-coreene în Rusia „ridică posibilitatea ca Coreea de Sud să opteze pentru furnizarea directă de obuze de artilerie Ucrainei, în funcție de nivelul de cooperare militară dintre Rusia și Coreea de Nord”, spune Yonhap. „Alte sisteme de arme care ar putea fi luate în considerare includ obuzierele autopropulsate K9, tancurile de luptă principale K2 și lansatoarele multiple de rachete Chunmoo”.

- Advertisement -

Coreea de Sud deține, de asemenea, rachete balistice și avioane de luptă de producție proprie, dar și alte sisteme avansate, care ar fi de un interes extrem de mare pentru Kiev.

Dar Coreea de Sud nu este singura țară care are în vedere creșterea sprijinului acordat Ucrainei, ca urmare a desfășurării de trupe nord-coreene. Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat duminică pentru Politico.eu că este timpul ca țările europene să revadă ideea președintelui francez Emmanuel Macron de a desfășura trupe în Ucraina.

Ucrainenii se confruntă cu mari probleme pe front. Jumătate din teritoriul cucerit astă-vară în regiunea Kursk a fost pierdut în fața ofensivei rusești. În zona Donețk, de asemenea, rușii înaintează

În acest timp, Ucraina se confruntă cu mari probleme. Noii recruți sunt slab pregătiți și mulți dintre ei nu au determinarea necesară să lupte. Sunt invocate și erori ale comandamentului, care a organizat cu recruții din acest an noi brigăzi, în loc să le completeze pe cele deja existente și care au suferit pierderi masive.

Eroarea constă în faptul că noile brigăzi, lipsite de un nucleu de veterani care să le împărtășească din experiența lor proaspeților recruți, înregistrează pierderi foarte mari. În schimb, vechile brigăzi sunt descompletate și fac față tot mai greu pe front.

Rușii continuă să înregistreze și ei pierderi colosale, dar aruncă mai departe valuri umane susținute uneori de unități mecanizate cu care reușesc să avanseze pe frontul din oblastul (regiunea) Donețk. În același timp, ucrainenii au pierdut deja aproximativ jumătate din teritoriul cucerit în zona Kursk, în luna august.

Pare să se confirme astfel scepticismul unora dintre experți, care au spus astă-vară că această diversiune nu va avea succes și nu face decât să risipească forțele și așa limitate ale Ucrainei.

Pentru Kiev, sosirea anotimpului ploios ar fi binevenită, deoarece terenurile ar deveni impracticabile și ar stopa, practic, ofensiva rusească. Ucraina, o țară mult mai mică decât Rusia, are nevoie de timp să-și refacă forțele și să se reechipeze cu ajutorul aliaților occidentali. Pe termen lung (1-2 ani), e de așteptat ca Rusia să-și epuizeze resursele. Iar înțelegerea Putin – Kim Jong-un pare să indice, consideră experții militari, că rușii sunt într-o situație chiar mult mai disperată decât lasă să se întrevadă momentan evoluțiile de pe front.

Apelarea la trupele nord-coreene indică o situație disperată și pentru Putin, care pare să fi rămas fără resurse umane. Dictatorul caută cu Occidentul un „Acord de la München“ după modelul celui obținut de Hitler în 1938

Aducerea a 12.000 de soldați nord-coreeni să lupte în Ucraina, cu toate riscurile de escaladare care decurg de aici (e de așteptat ca Occidentul să nu lase fără răspuns această evoluție), arată că Putin a ajuns, pur și simplu, la fundul sacului în privința efectivelor, după aproape trei ani în care armata rusă a înregistrat pierderi îngrozitoare, fără precedent în istoria omenirii după Al Doilea Război Mondial. Din 24 februarie 2022 și până la 23 octombrie 2024, se estimează că Rusia a pierdut pe frontul din Ucraina peste 680.000 de militari (morți, răniți, dispăruți, prizonieri) și peste 9.000 de tancuri.

În ciuda parcului imens de vehicule blindate și a populației de 140.000.000 de locuitori, asemenea pierderi sunt imposibil de suportat și înlocuit. Acesta este motivul pentru care Putin a trimis deja semnale că ar fi dispus să discute pacea. Însă el continuă să supraliciteze și vrea negocieri direct cu americanii și germanii, ignorând Ucraina. Putin încearcă să copieze astfel stilul lui Hitler, care în septembrie 1938 a negociat anexarea regiunii sudete a Cehoslovaciei direct cu Franța și Marea Britanie.

La Acordul de la München, semnat la 30 septembrie 1938, nu au fost invitați și cei direct vizați, cehoslovacii, cărora li s-a comunicat pur și simplu decizia. La acel moment, premierul britanic Neville Chamberlain a prezentat opiniei publice de acasă cedarea în fața dictatorului german ca pe un mare succes care a salvat pacea mondială. În realitate, el nu făcuse decât să accelereze drumul spre război. Germania a anexat complet Cehia până în primăvara lui 1939, încălcându-și semnătura de pe acordul de la München. Au urmat pretențiile asupra Poloniei și, în final, atacarea acestei țări la 1 septembrie 1939, ceea ce a declanșat Al Doilea Război Mondial.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

*  Ludovic Orban: „Duceţi-mă în turul 2 şi-l bat pe Ciolacu de-i sună apa-n cap!”

Răzbunarea nebunească a lui Geoană: îl acuză pe un jurnalist că vrea să-l asasineze pe procurorul general al Bulgariei! Fostul șef al PSD a ventilat o minciună debitată de „Șoșoacă Press de Bulgaria”

* PSD, PNL și AUR plătesc sute de mii de euro per emisiune la TV! De regulă, televiziunile încearcă să-și înșele publicul, ascunzând faptul că sunt emisiuni cumpărate, ba chiar la suprapreț

* „Jaful olimpic” de la canotaj: schema infracțională patronată de Elisabeta Lipă. „Virusul PSD” devorează și Federația controlată de viitoarea deputată. Premii colosale pentru funcționari care au falsificat lista de beneficiari. Contabila-șefă ia mai mult decât campionii olimpici!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -