PSD și PNL s-au înțeles deja asupra ministerelor Sănătății, Fondurilor Europene, Apărării, Internelor și Externelor, dezvăluie surse politice citate de G4Media. O mare parte din problema refacerii USL s-a rezolvat astfel, rămânând însă, în continuare, discuții aprinse pe câteva domenii-cheie de care ambele partide trag cu dinții.
Potrivit G4Media, sunt neînțelegeri la ministerele Justiției, Finanțelor, Agriculturii și Muncii, unde s-au programat noi runde de negocieri.
Chestiunea premierului este mai departe una delicată, pentru că PNL a primit ordin de la Iohannis să nu cedeze șefia Guvernului. La aceasta se adaugă dorința liberalilor de a nu renunța nici la Ministerul Finanțelor, instituție-cheie în controlul asupra banului public și care dă avizul pentru toate cheltuielile bugetare. PSD n-are de gând să renunțe și la premier, și la Finanțe.
Interesele președintelui Klaus Iohannis complică mult negocierile. PSD nu poate renunța simultan la postul de premier și la ministerele Finanțelor și Justiției
Negocierile sunt complicate mult de interesele președintelui Klaus Iohannis, care la un moment dat diferă de cele ale PNL. Șeful statului ține neapărat ca Ministerul Justiției să fie condus de un om pus de el. Dar asta ar însemna ca PSD să piardă șefia Guvernului, Finanțele și Justiția, ceea ce ar fi complet inacceptabil pentru partidul lui Ciolacu.
Negocierile sunt în toi și la celelalte ministere. În acest moment, se vehiculează readucerea legendarului Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor! Inițial, se discutase despre Sorin Grindeanu, dar PNL nu a fost de acord. Așa că PSD l-a scos de la naftalină pe probabil cel mai prost ministru al Transporturilor din ultimele două decenii.
Sunt discuții și pe marginea programului de guvernare. PSD cere angajarea imediată, în următoarele săptămâni, a unor cheltuieli care ar arunca efectiv în aer, din nou, bugetul României – așa cum s-a întâmplat și în perioada 2017-2019, când nu era nicio criză și economia duduia. Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, a anunțat că impactul bugetar imediat al măsurilor propuse de PSD este de 26 de miliarde de lei, bani care nu există.
Impactul bugetar suplimentar și imediat al măsurilor cerute de PSD este de 26 de miliarde de lei, bani pe care România nu-i are. Va fi nevoie ca statul să se împrumute sau să mărească taxele pentru a plăti măririle de pensii, alocații și de salarii bugetare
România a fost aruncată de pandemie, care a urmat cheltuielilor nesăbuite ale PSD din perioada 2017-2019, într-un deficit fiscal uriaș. Comisia Europeană a acceptat că nu se poate reveni imediat sub 3% deficit, limită la care ne-am angajat prin tratatul de aderare la UE, dar s-a convenit asupra unei scăderi treptate. Dacă s-ar cheltui în acest moment 26 de miliarde de lei suplimentari față de cât era stabilit, țara noastră s-ar duce iar mult peste angajamentele luate anul trecut.
În acest moment, PNL și PSD sunt aproape de o indexare a pensiilor cu 10-11%. Social-democrații cer să se revină la strategia aplicată până în 2019: suspendarea investițiilor în infrastructură și pomparea banilor în măriri de salarii pentru bugetari, alocații, pensii și subvenții.
Marcel Ciolacu, liderul PSD, mai vrea și înlocuirea cotei unice de impozitare cu cota progresivă. Acest tip de impozitare a mai fost aplicat în România, rezultatul fiind că aproape toată economia privată (care asigură banii și pentru plata bugetarilor) a intrat în zona gri și neagră: oamenii erau toți plătiți cu salariul minim pe economie, diferența fiind achitată de patroni „la sacoșă“.