PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților au anunțat marți seară formarea unei majorități „pro-europene“ care să funcționeze în Parlament, să alcătuiască un Guvern „pro-european“ și să susțină un candidat comun la repetarea alegerilor prezidențiale. Comunicatul comun pare mai degrabă o declarație de intenții, pentru că lipsește numele premierului acestei coaliții și nu există nici un nume de candidat la prezidențiale.
Ședința de marți pare să se fi oprit la principii, pentru că abia zilele următoare se va discuta despre ce candidat la Președinție ar putea fi vorba.
La negocieri au participat echipe ale celor cinci tabere, conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL), Elena Lasconi (USR), Kelemen Hunor (UDMR) și Varujan Pambuccian (minorități).
Dacă se păstrează coaliția în formula de mai sus, majoritatea parlamentară ar fi de circa 65%. Rămâne însă de văzut dacă USR va fi acceptat în Sistem, pentru că partidul pune condiția reformării reale a țării, cu reducerea cheltuielilor statului, scăderea aparatului bugetar, restructurare administrativă, schimbarea sistemului de educație și a celui de sănătate. PSD se opune ferm tuturor acestor inițiative.
La nivel declarativ există o declarație comună a celor 4 partide și a grupului minorităților, care se angajează astfel:
„(…) 1. Începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european
În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României.
Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate.
Am convenit că este necesar un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică.
- Creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.
Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate.
Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean“.
Presa din Franța o atacă dur pe d-na Ursula pentru că s-a amestecat în alegerile din România.
Globalistii pierd teren. Jos globalistii! Sus națiunile!