Încă un candidat intră în bătălia pentru alegerile prezidențiale: Valerian Stan, din partea Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache (PNȚMM). Acesta este primul candidat care susține reinstaurarea monarhiei în locul republicii, de aceea spune că ar renunța la mandat pentru a face loc unui rege.
Desemnarea lui Valerian Stan (69 de ani) a fost oficializată sâmbătă de Comitetul Național de Conducere al PNȚMM, întrunit la Cluj-Napoca. Acest partid și-a asumat creștin-democrația de tip european, după ce PNȚCD a fost capturat de impostorul Aurelian Pavelescu, care l-a dus în pragul desființării.
De altfel, mulți lideri ai PNȚMM – inclusiv președintele executiv, Mircea Taloș, și reprezentantul Senatului partidului, Liviu Petrina – sunt foști fruntași ai PNȚCD, în care au activat încă din 1990, sub președinția lui Corneliu Coposu.
„Dacă un referendum pro-monarhie va fi validat, candidatul nostru va renunța de îndată la mandat”
Valerian Stan este al 8-lea politician care și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Lista va fi însă mai lungă, pentru că PSD și UDMR nu și-au desemnat încă prezidențiabilii, iar „independentul” Mircea Geoană a ieșit deja „la încălzire”.
Valerian Stan este singurul candidat care și-a asumat să susțină revenirea României la monarhia constituțională. De altfel, Rezoluția adoptată sâmbătă de PNȚMM precizează clar: „În situația în care candidatul nostru va deveni Președinte, iar ulterior un referendum pro-monarhie va fi validat, acesta va renunța de îndată la mandat”.
Aceeași Rezoluție, votată și de Valerian Stan, argumentează necesitatea reinstaurării monarhiei: „Pentru reorganizarea Țării ca Regat, chemăm forțele politice la organizarea unei dezbateri naționale informate și corecte. Dezbaterea și consultarea cetățenilor vor conferi acestora dreptul suveran de a opta pentru o alternativă la actuala formă de guvernământ, dovedită la noi, dintotdeauna, nepotrivită”.
Comunicatul PNȚMM: „Actuala formă de guvernământ s-a dovedit la noi, dintotdeauna, nepotrivită”
„Comitetului Național de Conducere al PNȚMM a stabilit sâmbătă, la Cluj-Napoca, printr-o rezoluție, numele candidatului partidului la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
Singurul partid autentic creștin-democrat din România – definit, prin actele sale constitutive din justiție, drept «continuatorul autentic» al PNȚ-ului condus de Iuliu Maniu și Ion Mihalache, respectiv al PNȚCD-ului condus de Corneliu Coposu – va fi reprezentat, în cursa electorală pentru Președinția României, de secretarul său general, Valerian Stan.
Rezoluția Comitetului Național de Conducere al PNȚMM precizeză, printre altele: „PNȚ Maniu-Mihalache susține candidatura domnului Valerian Stan pentru alegerile prezidențiale. În situația în care candidatul nostru va deveni Președinte, iar ulterior un referendum pro-monarhie va fi validat, acesta va renunța de îndată la mandat. Pentru reorganizarea Țării ca Regat, chemăm forțele politice la organizarea unei dezbateri naționale informate și corecte. Dezbaterea și consultarea cetățenilor vor conferi acestora dreptul suveran de a opta pentru o alternativă la actuala formă de guvernământ, dovedită la noi, dintotdeauna, nepotrivită”.
Domnul Valerian Stan a fost șeful Departamentului de Control al Guvernului României în perioada decembrie 1996 – august 1997 (Guvernul Ciorbea), fiind demis în special din cauza începerii verificărilor în dosarul «Flota». De profesie ofițer al Armatei și jurist, el a fost unul dintre liderii Alianței Civice și a activat în cadrul a două importante organizații de drepturile omului, APADOR-CH și CRJ, precum și în cadrul Comitetului de acțiune pentru democratizare a Armatei (CADA).”
8 candidați anunțați, alții sunt „pe țeavă”
Până acum, în bătălia pentru Președinție și-au anunțat participarea 8 candidați:
- Nicolae Ciucă (57 de ani) – PNL
- Elena Lasconi (52 de ani) – USR
- George Simion (37 de ani) – AUR
- Diana Iovanovici-Șoșoacă (48 de ani) – S.O.S. România
- Valerian Stan (69 de ani) – PNȚMM
- John Ion Banu Muscel (63 de ani) – Partidul Națiunea Română (PNRo)
- Ana Birchall (50 de ani) – independent
- Cozmin Gușă (54 de ani) – independent
Lista nu e nici pe departe completă. PSD nu și-a desemnat încă reprezentantul, pentru că Marcel Ciolacu (56 de ani) tărăgănează intrarea în cursă. El se teme că ar putea pierde și Președinția României, și șefia propriului partid, așa cum au pățit-o, fără excepție, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta și Viorica Dăncilă.
Mircea Geoană (66 de ani) s-a vopsit ca independent și „tropăie” acum din nou în jurul Palatului Cotroceni. Anunțul candidaturii sale plutește în aer, dar e discutată inclusiv varianta de a fi susținut de PSD.
UDMR a anunțat deja că va avea candidat la prezidențiale. În mod tradițional, acesta este președintele partidului – în cazul de față, Kelemen Hunor (56 de ani).
PUSL, partidulețul lui Dan Voiculescu, îl va arunca în luptă, probabil, pe Cristian Popescu Piedone (61 de ani), în încercarea de a trece pragul de 5%. Nu este exclusă, însă, nici plasarea candidaților PUSL pe lista PSD, în schimbul susținerii mediatice.
Dacă se va destrăma Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), atunci e posibil ca Ludovic Orban (61 de ani) să se înscrie în cursa prezidențială, pentru a crește vizibilitatea partidului său pentru alegerile parlamentare.
Din aceleași considerente, ar putea exista și un candidat PMP, care ar fi ori președintele partidului, Eugen Tomac (43 de ani), ori o altă personalitate, bine conturată politic, intelectual și profesional.
Nu este exclusă menținerea alianței dintre PMP și Forța Dreptei, cu un candidat unic la prezidențiale.
În mod cert, vor apărea și alți candidați, dar fără impact electoral. Singura surpriză cu greutate ar putea veni din partea PSD (în caz că frica lui Ciolacu îl va face să evite lupta). Numele Laurei Codruța Kovesi (51 de ani) e folosit fără temei – fost șefă a DNA nu va renunța la conducerea Parchetului European.