vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaPrimul atac din istorie cu o rachetă balistică, lansat de Rusia asupra...

Primul atac din istorie cu o rachetă balistică, lansat de Rusia asupra Ucrainei, e un avertisment pentru Europa, spune expertul Valentin Naumescu. Putin încearcă să bage spaima în lumea liberă

-

Escaladarea fără precedent a războiului de către Rusia, care a folosit joi, pentru prima oară în istorie, o rachetă balistică pe care a aruncat-o asupra orașului ucrainean Dnepr reprezintă, de fapt, un averisment pentru Europa, explică expertul Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale și fost diplomat. Atacul e o formă disperată a lui Putin de a atrage atenția Vestului să nu permită folosirea rachetelor de mare precizie în lovirea de către ucraineni a unor ținte de pe teritoriul rusesc. Până acum, Washingtonul și capitalele europene au ignorat semnalele rușilor.

Atacul cu racheta balistică a venit după ce ucrainenii au atacat cu Storm Shadow – rachete de croazieră britanice de mare precizie – un buncăr de comandă și control rusesc în regiunea Kursk. Au fost uciși 18 ofițeri ruși și 3 ofițeri nord-coreeni. Alte zeci au fost răniți, printre ei numărându-se și un general nord-coreean.

Rușii au ripostat atacând orașul Dnepr cu o rachetă balistică cu rază medie de acțiune, un IRBM Oreșik. „Sugestia lui Putin este că acel tip de rachetă poate lovi oriunde în Europa și poate transporta oricând o încărcătură nucleară în locul celei convenționale.

Evident, nimeni nu se va opri din furnizarea de ajutor militar pentru Ucraina. Rusia poate fi acum lovită de Ucraina la o adâncime de 300 de km iar această (relativă) echilibrare a raporturilor de forțe era necesară pentru următoarele două luni, până la instalarea administrației Trump II“, spune Valentin Naumescu.

- Advertisement -

Atacul rușilor, surprins de camerele de supraveghere ale unor magazine, a produs mai multe pagube materiale și rănirea câtorva persoane.

Racheta folosită de Putin pentru a lovi Ucraina este destinată, în principal, loviturilor nucleare. Numeroși experți spun că acesta este un bluf și o încercare de a recăpăta avantajul în privința puterii de foc. După ce SUA au permis folosirea armelor trimise Ucrainei pentru a lovi ținte din Rusia, aceeași permisiune au dat-o și Marea Britanie, Franța și Spania. Ca urmare, rachete cu raza de acțiune de 250-300 de kilometri au început să lovească spatele liniilor rusești, distrugând baza logistică.

- Advertisement -

Până acum, rușii făcuseră același lucru cu ucrainenii fără grija că ar putea să li se răspundă în același fel.

Decizia Washingtonului a reechilibrat balanța militară, iar rușii recurg la demonstrații de forță pentru a impresiona.

Occidentalii au decis să le permită ucrainenilor folosirea rachetelor ca să lovească ținte din Rusia după ce Putin a adus pe front 12.000 de militari nord-coreeni. Surse oficiale spun că Phenianul se pregătește să trimită pe frontul din Ucraina alți 100.000 de militari care trebuie să compenseze resursele umane în scădere ale Rusiei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Lovitură-șoc în campania prezidențială: Orban se retrage și o susține pe Lasconi! Simion a dat în bâlbâială

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -