Tot mai multe ziare din tot mai multe țări occidentale scriu despre paradoxul românesc: suntem măcinați de corupție, dar conducem Europa! După francezii de la „Le Monde”, au publicat analize critice „Financial Times” și presa belgiană.
Financial Times: „Inspirat de Viktor Orban, Dragnea atacă Uniunea Europeană”
- „România a preluat în această săptămână președinția Consiliului UE pentru o perioadă de șase luni, o piatră de încercare pentru țara post-comunistă. Odată cu preluarea președinției rotative a UE, lumina reflectoarelor europene scoate însă în evidență și structura puterii opace în vârful căreia se află cel mai puternic politician, Liviu Dragnea, condamnat deja pentru abuz în serviciu”.
- „Oricine se teme că România ar putea deveni feuda lui Liviu Dragnea, cel mai influent politician, cel care trage toate sforile și face toate jocurile în culise, poate găsi destule dovezi în acest sens chiar în Alexandria, orașul de unde vine liderul PSD. Vila imensă a lui Dragnea, cu teren de tenis și piscină, se află chiar în apropierea centrului orașului, într-unul din cele mai sărace județe”.
- „Nu departe de vila sa se află sediul central al agenției care a fost condusă de fosta sa soție, Bombonica. Aceasta e implicată în dosarul în care liderul PSD a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu, ca urmare a angajării fictive a două membre ale PSD. Dragnea a contestat decizia în instanță, procesul fiind în derulare”.
- „În capătul celălalt al orașului este complexul Tel Drum, compania de construcții de drumuri care stă la baza unui alt dosar. Procurorii spun că Tel Drum a fost un vehicul pentru îmbogățirea lui Dragnea și a familiei sale. Compania este implicată în mai multe afaceri cu Consiliul Județean”.
- „Dragnea nu poate fi prim-ministru din cauza unei alte condamnări, cea din dosarul referendumului, în care a fost găsit vinovat pentru fraudă electorală. Cu toate acestea, el este omul care conduce guvernul și a exercitat o influență imensă pentru a încerca să se protejeze pe el și pe membrii săi de partid de anchetele procurorilor DNA”.
- „Luna trecută, Dragnea i-a cerut din nou celui de-al treilea premier al său de la preluarea puterii în 2017, Viorica Dăncilă, să ia măsuri pentru dezincriminarea unor fapte de corupție”.
- „Deși este liderul unui partid de centru-stânga, Dragnea nu are niciun fel de viziune privind reformele economice. <<Este primul lider român care nu are niciun fel de ideologie>>, comentează Cristian Tudor Popescu. <<Litera D din acronimul PSD nu vine de la democratic, ci de la Dragnea>>, mai sintetizează el situația politică”.
- „<<România nu a fost niciodată mai coruptă decât în 2018. Pentru că acum corupția fost instituționalizată>>”, comentează fostul premier social-democrat Victor Ponta”.
- „Popularitatea lui Liviu Dragnea a scăzut și mai mult după apariția unei valize la finalul lunii octombrie în Teleorman, care conținea documente referitoare la afacerile liderului PSD cu Tel Drum, precum și partidele sale de vânătoare”.
- „Când România a intrat în UE, oficialii europeni au impus un mecanism de supraveghere în ceea ce privește justiția și lupta anticorupție (MCV). În noiembrie, Bruxelles-ul a tras un semnal de alarmă cu privire la regresele pe care le face Bucureștiul și a atras atenția asupra atacurilor la adresa statului de drept”.
- „Inspirați de premierul Ungariei vecine, Viktor Orban, Dragnea și aliații săi au răspuns criticilor formulate de liderii europeni atacând Uniunea Europeană, cu toate că 91% dintre români vor rămânerea în interiorul blocului comunitar”.
- „În provincia săracă din sudul România, vila lui Dragnea pare un monument al imunității. Paul, un localnic de 74 de ani, care a refuzat să își dea numele întreg, își amintește cum Dragnea a început să cumpere pământ de la vecini pentru a-și construi casa imensă. Bătrânul nu a putut vorbi cu acesta de ani de zile, deși sunt vecini. <<Dacă încerci să-l atingi, îți scapă pur și simplu>>, spune el”.
Politolog belgian: „Evitarea închisorii este singurul lucru de care este interesat Dragnea în prezent”
Presa belgiană scrie ca îngrijorările Comisiei Europene faţă de preşedinţia semestrială a UE preluată de România sunt justificate. Printre argumentele invocate sunt obsesia pentru modificările din justiţie, proasta gestiune a fondurilor europene şi discursul agresiv antieuropean al foarte multor oficiali români. „Agenda europeană este una mondială”, spune un politolog belgian, „şi nu are nimic de-a face cu salvarea corupţilor de închisoare”.
Jean-Michel De Waele, profesor de ştiinţe politice:
- „Guvernul român este concentrat complet pe afacerile de corupţie din sânul guvernării şi încearcă să evite închisoarea pentru o parte dintre membrii săi. Este singurul lucru de care este interesat în prezent. Aşadar, pot exista îndoieli că afacerile europene vor avea prioritate, în timp ce unele măsuri de pe agenda Guvernului român riscă să fie sancţionate de Comisia Europeană”.
- „Obiectivul acestui Guvern este de a impiedica trimiterea la închisoare a unui anumit număr de politicieni sau miniştri, fie că aşteaptă o condamnare, fie că au fost condamnaţi, şi, ca atare, să revizuiască sistemul judiciar din România, în afara standardelor UE. Este doar una dintre probleme, printre altele, ca gestionarea fondurilor europene, dar şi faptul că România nu este centrul lumii”.
- „Partidul Social Democrat din România face parte din Partidul Socialiştilor Europeni, aşa cum Viktor Orban (cunoscut pentru poziţiile sale extremiste) este membru al Partidului Popular European. A venit vremea ca partidele politice belgiene, membrii marilor organizații sau ai marilor familii politice europene să ia măsuri ferme”.