marți, martie 19, 2024
AcasăDescoperă RomâniaPreotul ortodox care îngrijeşte 4.000 de copii

Preotul ortodox care îngrijeşte 4.000 de copii

-

România e ţara în care oamenii buni par a fi specie pe cale de dispariţie. „Mie ce-mi iese?”, este întrebarea pe care am auzit-o nedorit de des, în clipa când cineva, undeva, are nevoie de ajutor şi alinare.

Nu lipsa banilor ne împiedică să-i ajutăm pe cei săraci şi necăjiţi, ci lipsa de iubire pe care o cultivăm în noi, fără să ştim că, fundamental, murim pe dinăuntru, pradă egoismului meschin. Şi totuşi. Eram la Iaşi, în luna aprilie a acestui an. Despre preotul Dan Damaschin mai auzisem, dar nu-l cunoscusem personal. Ştiam că e un fel de „maică Tereza” a săracilor Iaşului, al cărui nume, rostit tare, aduce lumină şi zâmbet pe feţele multora.

Vă invit să ascultaţi discuţia pe care am purtat-o cu el, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi, acolo unde slujeşte. Veţi hotărî voi ce fel de om şi preot este. La final, sper să fiţi convinşi că iubirea încă este posibilă între oameni, de fapt, singura cale spre o lume normală, a lui Dumnezeu.

- Advertisement -

VIDEO: Interviul pe care l-am realizat cu preotul Dan Damaschin poate fi accesat aici!

 

- Advertisement -

Cum recunoşti un preot? După haine? Ar fi prea puţin. După diplome? Irelevant. Atunci, care e criteriul? Isus Hristos, în Evanghelie, spunea: “După roadele lor îi veţi cunoaşte.”, (Matei 7:20) Roadele, zice sfântul Pavel, sunt “Dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, facerea de bine, blândeţea…”, (Galateni 5:22). Aşadar, un preot se cunoaşte după inimă, pentru că pe acolo trece drumul spre Dumnezeu, dar, mai ales, după fapte.

Preotul Dan Damaschin, în capela Maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, împreună cu copiii orfani

Dan Damaschin, preot la Maternitatea “Cuza Vodă din Iaşi, are o tolbă mare, plină cu fapte dintre cele mai sublime. E uşor să iubeşti oameni frumoşi, bogaţi, parfumaţi, educaţi. Dar ce facem cu cei săraci, murdari, analfabeţi? Ştie părintele Damaschin. “Îi iubim, pur şi simplu”. Aceea e iubirea adevărată, care nu cere nimic la schimb. “Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale”, (Ioan 10:11). Citiţi acest verset sau rostiţi “preot Dan Damaschin”. E acelaşi lucru, credeţi-mă.

Preotul Dan Damschin vizitează des cele mai sărace sate din Uniunea Europeană, în judeţul Iaşi, ajutându-i pe oameni să supravieţuiească.

Am stat de vorbă cu el timp de o jumătate de oră. Deşi e vedetă naţională, a rămas modest, firesc, smerit. Am vorbit despre cei 4.000 de copii pe care-i are în grijă, în cele mai sărace sate ale Europei, despre sărăcie şi plecarea a milioane de români spre alte zări, care au lăsat acasă alte milioane de inimi pline cu dor. Mi-a povestit despre cele două vile pe care le-a construit pentru două familii cu 10 şi 8 copii. A înfiinţat asociaţia “Glasul Vieţii”, determinând sute, mii de mame să nu avorteze, oferindu-le acoperiş şi speranţă. “Casa Vieţii”, complex cu zeci de garsoniere, l-a dedicat fetelor însărcinate, speriate şi repudiate de familie şi societate.

Unul dintre satele în care preotul Dan Damaschin „îşi face veacul”, alături de copiii săraci şi abandonaţi

Am vorbit despre cum el, preot de maternitate, cu maşina personală, a luat mama şi copilul nou-născut şi i-a dus acasă, în satele medievale ale Moldovei. Casa se prăbuşea, sărăcia urla, iar în curte era un soţ alcoolic şi încă cinci copii. Nu ştiu ce aş fi făcut eu, dar vă spun ce a făcut el. A strâns bani, le-a construit o casă, le-a cumpărat o vacă, a trimis copiii la şcoală în Iaşi, plătindu-le studiile, mâncarea şi gazda. Iar asta de sute de ori! Deja nu mai discutăm despre un preot, ci de un miracol ambulant. De fapt, asta e definiţia preotului: “Miracol Ambulant”. Cel puţin, Isus era. Cum reuşeşte părintele Damaschin? Cu iubire, cu foarte multă iubire şi sacrificiu.

                           „Obiectul” muncii preotului Dan Damaschin: Copiii săraci!

Dan Damaschin dă piept cu grotescul lumii. E un fel de “soldat” în prima linie, într-un război inegal, acela dintre iubirea lui şi egoismul nostru. O face pentru ca noi să nu părăsim “zona de confort” a orizontului strâmt şi meschin. E un “haiduc”, ce ia de la bogaţi şi dă la săraci, lăsându-şi “victimele” nu îngrozite, ci pline de iubire şi sens. A mişcat cele mai împietrite inimi, făcând să iasă bani din buzunare “cusute”, impresionând prin seriozitate, transparenţă şi simplitate. Nu-i e ruşine să ceară şi nu se simte cerşetor. “Doar nu cer pentru mine, ci pentru copii”, îmi spune. De fapt, aici e miezul. Când iubeşti muţi şi munţi. Nimic nu e greu ori imposibil.

           Unul dintre copiii care se bucură de sprijinul şi iubirea preotului Dan Damaschin

Am discutat despre bani, oameni îmbogăţiţi necinstit, politicieni corupţi şi corupţie. Banii lor nu sunt buni în biserica lui. Nu e omul compromisului. Ştie că din cauza corupţiei oamenii flămânzesc în România şi fug unde văd cu ochii. Soluţia? Să renunţăm la egoism şi să revenim la Hristos, prin trăirea autentică a Evangheliei. Pe părintele Dan Damaschin îl găsiţi la capela Maternităţii “Cuza Vodă” din Iaşi. Nu vă sfiiţi. Merită banii voştri, hăinuţe sau alimente, cu certitudinea că tot ce primeşte ajunge la cei pentru care un leu face diferenţa. Între timp, urmăriţi discuţia pe care am avut-o cu el. S-ar putea să devenim mai buni. 🙂

Preot Dan Damaschin, Capela Maternităţii “Cuza Vodă”, strada Cuza Vodă, nr. 34, Iaşi, judeţul Iaşi
telefon: 0744. 798. 610
facebook: Dan Damaschin, Asociaţia „Glasul Vieţii”

 

 

 

(Paul Palencsar este teolog ortodox, jurnalist şi realizator de film documentar)

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -