Deşi la casele de licitaţii internaţionale ajunge în fiecare an artăcotată la miliarde de dolari, iar muzeele găzduiesc opere ale căror valoare materială ajunge chiar şi la sute de mii de dolari, nu toate lucrările sunt percepute capodopere de către publicul larg.
Un top recent al căutărilor pe Google include picturi celebre, care au atras atenţia utilizatorilor de internet în ultimii 5 ani.
„Mona Lisa” – primul loc între alte picturi celebre căutate pe internet
Leonardo da Vinci a pictat „Mona Lisa” în perioada 1503–1519. Această lucrare, considerată cea mai cunoscută pictură din lume, poate fi văzută la Muzeul Luvru. Este una dintre acele picturi celebre a căror popularitate a crescut în timp. De astfel, înainte de a fi furată în anul 1911, de către un angajat al Muzeului Luvru, despre această pictură se vorbea preponderent doar în cercurile artistice.
„Cina cea de Taină” – locul 2 între preferinţele utilizatorilor de internet
O altă capodoperă între picturile lui Leonardo da Vinci, „Cina cea de Taină” ar fi fost realizată în perioada 1495–1498, iar astăzi este expusă la Santa Maria delle Grazie (Milano, Italia). Este o frescă cu dimensiuni notabile, cu o înălţime de 4,6 metri şi o lăţime de 8,8, care a rezistat în timp, deşi a fost expusă pericolelor – inclusiv acelora din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Noaptea înstelată” – locul 3 în preferinţele celor care caută picturi celebre pe Google
„Noaptea înstelată” a fost pictată de Vincent van Gogh în 1889 şi este expusă la Muzeul de Artă Modernă din New York. Interesant este ca Vincent van Gogh nu şi-a preţuit propria lucrare, despre care, într-o scrisoare pe care i-a trimis-o lui Émile Bernard, spunea că este un eşec. Este una dintre acele picturi care au creat numeroase intrigi în rândul istoricilor de artă, care au opinii diferite în ceea ce privește interpretarea sa.
Alte picturi celebre în topul preferinţelor internauţilor
Pe lângă cele trei picturi celebre menţionate anterior, căutările pe Google arată că între preferinţe se situează şi cele ce urmează.
„Țipătul” – „enormul și infinitul țipăt al naturii”
Pictate de către Edvard Munch – căci este vorba despre două tablouri, două pasteluri și mai multe imprimeuri –, lucrările lui Edvard Munch pot fi văzute la Muzeul Naţional din Oslo. Cele două versiuni ale tablourilor „The Scream” au fost furate în 1994 și 2004, însă tocmai aceste evenimente au dus la creşterea gradului de conștientizare a publicului în ceea ce le priveşte.
„Guernica” – pictura lui Pablo Picasso inspirată din fapte dramatice
Pablo Picasso a pictat „Guernica” în 1937, pictura putând fi văzută azi la Muzeul Reina Sofia din Madrid. Tabloul a fost inspirat de bombardamentul unui oraş mic, de la 26 aprilie 1937, în Guernica, Spania, context în care au murit 4.000 de oameni.
„Sărutul” – „afirmație alegorică generală despre iubire ca fiind în centrul existenței umane”
Gustav Klimt ar fi pictat „Sărutul” în perioada 1907–1908. Azi, opera sa poate fi văzută la Muzeul Upper Belvedere din Viena.
„Fata cu cercel de perlă” – una dintre cele mai faimoase opere de artă din lume
Tabloul lui Johannes Vermeer a fost pictat în 1665 şi azi este expus la Mauritshuis (Haga). Pictura înfăţişează o fată care poartă un cercel supradimensionat cu perlă.
„Nașterea lui Venus” – o pictură considerată îndrăzneaţă la vremea respectivă
Sandro Botticelli a pictat „Nașterea lui Venus” în 1485, cel mai probabil, la comanda unui membru al familiei Medici. Azi, pictura poate fi văzută la Galeriile Uffizi, Florenţa. Pentru că Botticelli a înfăţişat-o pe Zeița Iubirii care iese dintr-o scoică uriașă complet expusă, pictura a fost considerată foarte îndrăzneaţă la acea vreme.
Acestea sunt o parte a picturilor pe care utilizatorii de internet le caută pe Google, însă lista poate fi completată şi cu alte capodopere care atrag pasionaţii de artă.