(P) USR aduce clarificări în legătură cu motivațiile și efectele gestului lor unic în cele trei decenii de democrație postdecembristă: demisia tuturor parlamentarilor proprii, înainte de încheierea mandatului

2
731
Avocat Stelian Cristian Ion, deputat USR de Constanța, vicepreședinte național al USR: “Noi, toți parlamentarii USR, ne-am depus demisiile, începând cu ultima săptămână de mandat, pentru a nu beneficia de pensiile speciale!”

Pe 24 noiembrie,  toți parlamentarii USR și-au înaintat demisiile, chiar înainte de finalul mandatului, pentru a nu beneficia de pensie specială. Au apărut diverse fake-news-uri sau dezinformări cu privire la acest gest unic în politica românească. USR a sintetizat răspunsuri clare pentru a lămuri câteva aspecte importante. (#FaraPensiiSpeciale)

STOP FAKE-NEWS!

Î: Pensia specială se atribuie dacă un parlamentar nu a avut un mandat complet?
R: Un fost parlamentar nu are dreptul să solicite această pensie specială dacă nu a efectuat un mandat complet. Exact din acest motiv parlamentarii noștri și-au înaintat demisiile.
Î: De ce și-au dat parlamentarii USR demisia acum cu data de 18 decembrie?
R: USR demonstrează prin fapte, nu prin vorbe, că vrea eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și dă un exemplu. Am sperat până în ultimul moment că această problemă va fi rezolvată și că proiectul USR depus din 2017 va fi adoptat, dar nu s-a întâmplat. De aceea, parlamentarii USR și-au dat demisiile.
Î: Demisiile vor produce efecte juridice dacă nu se va lua act de acestea în plen?
R: Demisiile sunt valabile, trebuie să existe un plen în care să se ia act de ele și există timp până pe 20 decembrie ca PSD să organizeze acest plen. USR a cerut ca plenul să ia act de demisii chiar ieri, așadar pașii necesari au fost îndepliniți de USR.
Î: Renunțarea la pensie se poate face fără demisie. Potrivit legii, de pensia specială beneficiază parlamentarii care fac cerere scrisă să o primească. Ea nu se acordă automat, deci cei care doresc să nu primească, pot să nu o ceară?
R: Orice fel de pensie se obține prin cerere sau dosar, demisia face ca și la cerere să fie imposibil să obții pensia. Prin demisie, USR își manifestă clar opțiunea definitvă de renunțare la acest privilegiu.
Î: Ce efecte poate avea un OUG de abrogare a tuturor pensiilor speciale?
R: OUG-ul de abrogare a tuturor pensiilor speciale ar fi neconstitutională pentru ca legea de aprobare ar fi neconstitutionala pe procedură. Pensiile parlamentarilor trebuie abrogate în plen reunit.
Î: Alegătorii USR care vor rămâne fără reprezentanți în Parlament dacă se amână alegerile?

R: Dacă mandatul actualilor parlamentari încetează pe 18 decembrie și dacă prin absurd alegerile se amână, vor intra alți parlamentari USR în Parlament, următorii de pe liste.

Parlamentarii USR își dau demisia înainte de finalul mandatului, ca să nu primească pensii speciale. Alianța USR-PLUS cere urgenta adoptare a legii privind desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari, aleși locali și alte categorii injust privilegiate

Toți senatorii și deputații Uniunii Salvați România își dau demisia, înainte de finalul mandatului, pentru a nu beneficia de pensii speciale. De asemenea, Alianța USR PLUS solicită celorlalte partide parlamentare adoptarea proiectului de lege privind desființarea pensiilor special ale parlamentarilor și ale altor categorii pe nedrept privilegiate, proiect de lege depus de USR încă din septembrie 2017.

Dan Barna, co-președinte Alianța USR-PLUS: Până să intre USR în Parlament, nimeni nu vorbea despre eliminarea pensiilor speciale. Ba, din contră, partidele adăugau noi și noi categorii de pensionari speciali. Noi, parlamentarii USR, am spus răspicat, încă din primele zile de mandat, că pensiile speciale trebuie să fie eliminate, că toate pensiile trebuie să fie calculate după același sistem și că românii trebuie să fie egali în fața pensiei. La contribuții egale, pensii egale! Noi, USR, i-am forțat pe vechii politicieni să nu mai ignore subiectul eliminării pensiilor speciale, iar viitorul Parlamentul va fi obligat să adopte legile necesare pentru atingerea acestui obiectiv atât de dorit de majoritatea românilor. Noi, parlamentarii USR, ne-am ținut de cuvânt și ne ținem în continuare: nu vrem pensii speciale! De aceea, senatorii și deputații Uniunii Salvați România își dau demisia din Parlament înainte de finalul mandatului, pentru a nu ne încadra în prevederile legale care ne-ar permite, când vom ajunge la vârsta de pensionare, să primim pensii speciale. Oare și ceilalți politicieni care au clamat public că își doresc eliminarea pensiilor speciale vor face la fel?”

Prof. univ. dr. Ramona Nicoleta Dinu, senator USR de Constanța: “Ne-am depus demisiile, începând cu ultima săptămână de mandat, pentru a nu beneficia de pensiile speciale!”

Încă de la intrarea în Parlament, deputații și senatorii USR au luptat pentru desființarea unor categorii de pensii speciale și pentru impozitarea altora. PSD și PNL și aliații lor din Parlament s-au opus, însă, oricărui demers, fie că au făcut-o fățiș, fie că au făcut-o prin introducerea unor amendamente astfel încât să se asigure că proiectele vor pica testul de constituționalitate.

Decizia senatorilor și deputaților USR de a-și da demisia în ultima zi de mandat se bazează pe alin. 4 art. 49 din Legea 96/2006 privind Statutul Deputaților și Senatorilor, care spune că: „Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar”.

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor trebuie și va fi făcută în paralel cu eliminarea altor categorii de pensii speciale, urmând a fi păstrate doar acele categorii pentru care există decizii ale Curții Constituționale ce împiedică abrogarea. Un angajament în acest sens este cuprins și în programul de guvernare al Alianței USR-PLUS: https://bit.ly/3nODwBh

https://www.usrplus.ro/40_de_angajamente_la_guvernare

Video:

——————————————————————————————————

– Comandat de: Partidul UNIUNEA SALVAȚI ROMÂNIA (U.S.R.) – Filiala județeană Constanța

– Executat de: Macondo Gabo Press S.R.L. – Portal: Ziaristii.com

– C.U.I. mandatar financiar: 11200021

2 COMENTARII

  1. Acum, în sfârșit pot spune că nu m-am luptat degeaba de 16 ani, dar mai ales ultimii 7!
    Mi-am sacrificat cei 4 copii, cheltuind între 3-5 milioane de euro, pentru a mării șansa românilor de a trăi mai bine, și cu mai puțini hoți!!
    După parlamentare mă retrag din politică, având ce să povestesc copiilor, nepoților, etc.!!😉

  2. Acum pot spune foarte clar:SUNTETI O FITUICA USERISTA! Nu va mai ascundeti deloc!Acum ca mai sunt cateva zile pana la alegeri ,pe langa invazia,pur si simplu ,de reclame electorale ale haBarnistilor ,pline TOATE de un populism gretos si de infatuare greu de suportat,apar si articole publicitare mai nou,cu lozinci si indemnuri heirupiste la votat „unicatul”politicii romanesti!! O adunatura de ipocriti si avizi de putere…ce ne facem cu cei care au mai ramas onesti in alianta,useristi revoltati ca sunt adusi in fata tot felul de impostori,fara studii adevarate,diplome inexistente,plus traseisti ? Nimic din toate astea pe aici….chiar ma lamuresc acum de ce nu ati acceptat sa intrati in echipa cu fostii colegi de la Romania libera,acum la Newsweek!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.