Acasă News O lovitură năucitoare pentru Dragnea. Baronul de Dâmbovița a plecat din PSD!...

O lovitură năucitoare pentru Dragnea. Baronul de Dâmbovița a plecat din PSD! Care vor fi consecințele?

Adrian Țuțuianu, un fost aliat al lui Liviu Dragnea, și-a dat demisia din PSD. Senatorul de Dâmbovița, pentru multă vreme președinte al Consiliului Județean, a fost, în ultimul an, unul dintre contestatarii președintelui PSD.

În 2016, imediat după câștigarea alegerilor, Liviu Dragnea s-a bucurat din plin de susținerea senatorului, șeful unei organizații județene în care social-democrații au câștigat peste 60% din voturile valabil exprimete.

Dragnea l-a numit rapid șeful Comisiei de Control al SRI, apoi, pentru o vreme, a fost ministrul Apărării, fiind demis brutal de liderul PSD din cauza faptului că nu i-a făcut jocul în negocierea contractelor din domeniul apărării.

Trecerea lui Adrian Țuțuianu la Pro România nu înseamnă numai o lovitură de imagine pentru PSD, ci mult mai mult. Liviu Dragnea, în perspectiva alegerilor europarlamentare, pierde un fief electoral, un județ roșu, voturile migrând spre partidul lui Ponta.

De asemenea, Țuțuianu, fiind un lider al PSD, plecarea lui va reprezenta un semnal puternic și pentru alți parlamentari nehotărâți, existând șanse ca un număr tot mai mare de pesediști să se îndrepte spre Pro România.

„În luna noiembrie 2018, urmare a semnării Scrisorii privind situația Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea a decis excluderea mea în maniera pe care o cunoașteți, singura vină fiind delictul de opinie. De altfel, rând pe rând, lideri importanți ai acestui partid au fost excluși sub diverse pretexte: Victor Ponta, Sorin Grindeanu, Valeriu Zgonea, Mihai Chirică, Marian Neacșu (sunt doar câteva exemple). Mandatul lui Liviu Dragnea la conducerea PSD va rămâne ștampilat de această regulă: eliminarea tuturor celor care au gândit altfel”, a scris senatorul pe pagina sa de Facebook.

Faptul că la o zi după demisia lui Țuțuianu, nici Liviu Dragnea, nici Codrin Ștefănescu, pitbull-ul său, n-au reacționat arată că evenimentul a provocat o stare de șoc la nivelul partidului.

Mai mult, Adrian Țuțuianu, fost ministru al Apărării, a pornit un atac la adresa lui Liviu Dragnea în care îl acuză pe acesta din urmă că pune în pericol strategia de apărarea a României:

„La data de 1 august 2017, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a fost prezentat și adoptat Planul de înzestrare a Armatei Române pentru 2017-2026. Planul de Înzestrare fusese, cel puțin declarativ, susținut de PSD prin vocea lui Liviu Dragnea. Mai mult, acest plan de înzestrare reprezintă o necesitate a Armatei Române în actualul context global de securitate, dar și un angajament al PSD și al întregii clase politice… după un an și jumătate, constatăm că multe din aceste proiecte vitale se află în diferite stadii de amânare și nerealizare! Cauzele: iresponsabilitate politică, superficialitate guvernamentală, încercarea de rezolvare a unor probleme personale cu banii țării”, a scris senatorul Țuțuianu pe pagina sa de Facebook, promițând să revină cu amănunte în legătură cu încercările lui Liviu Dragnea de a compromite înzestrarea Armatei Române.

Cinci consecințe politice pentru PSD a plecării lui Adrian Țuțuianu la Pro România:

  1. Creșterea tensiunilor interne în PSD. Contestarea lui Liviu Dragnea va fi mai vocală, mulți parlamentari simțind pericolul prăbușirii în alegeri.
  2. Pierderea județului Dâmbovița fragilizează PSD din perspectiva alegerilor europarlamentare. În 2016, peste 100.000 de voturi au venit din acest județ – o pondere de 1,4%. Adică, în loc de 45,48% cu cât a câștigat PSD alegerile, ar fi avut 44%. Nu ar mai fi reușit să facă majoritatea numai cu ALDE (5,6%).
  3. Parlamentarii PSD nemulțumiți vor avea un imbold puternic să încerce schimbarea lui Liviu Dragnea de la conducere, având o variantă de fugă.
  4. Întărirea Pro România și devenirea acestui partid o variantă pentru cei din PSD reprezintă o lovitură importantă pentru Liviu Dragnea a cărui piedestal începe să se prăbușească.
  5. Popularitatea liderului PSD a căzut sub cinci procente, el devenind un președinte fără prea multe perspective politice, promisiunile sale nemaiavând puterea să susțină unitatea partidului.

Citiți și

Codrin le face în ciudă sibienilor: „Voi reveni aici. Epoca Iohannis se va sfârşi anul acesta. PSD va câştiga alegerile”

Oreste: „Alertă de gradul zero. Fiți pregătiți să apărăm România! Banda de interlopi a lui Stalin de Teleorman capturează tot”

„NU cedăm! Fără ordonanţa care anulează condamnări”. Nou protest, marţi seară, în Piaţa Victoriei, ora 18.00

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările