Nu vă riscați pentru borfași! Alba-neagra cu voturile vă poate trimite în pușcărie

4
449
Cristian Ghinea

Îl știi pe vreunul din ăștia 79.480 de delegați în secțiile de votare? Ar fi bine să-i trimiți articolul ăsta!

Când citesc prin presa străină știri despre organizat alegeri, trăiesc senzații diverse. Limitele imaginației celor care au butoanele și vor să trișeze sunt infinite. Săptămâna trecută i-au condamnat la închisoare pe viață, în Hong Kong, pe niște activiști din opoziție pentru că au dorit – nici nu au apucat – să organizeze alegeri primare. Mă rog, nu vreau să zic nimic special cu asta și evident că nu suntem acolo. Zic doar că experiența în domeniu este vastă și aproape nimic nu este nou.

Există un spectru de la trucuri oarecum obișnuite și acceptabile, folosite de cei care organizează alegeri – guvernul britanic tocmai a convocat alegeri sperând că domolirea inflației îl poate salva de la dezastrul din sondaje – la unele grosiere, cum e asta din Hong Kong (unde China comunistă a intrat cu cizmele dictaturii).

Când am citit știrea că Guvernul PNLSD a schimbat prin OUG componența secțiilor de votare, am zis că începem să trecem periculos spre spectrul ăsta grosier.

Chestia e așa: sunt 19.870 de secții de votare în România. Fiecare partid are un delegat, plătit pe zi de stat. Până aici totul OK. Prin OUG au schimbat însă ce înseamnă ”partid”, adică cine trimite delegați. Au tot sucit și răsucit definiția cât să scoată PMP. USR-ul n-au putut să-l scoată din secții pe orice definiție. Încă suntem în spectrul soft sau ăla grosier?

Apoi au mai adăugat delegați pentru grupul minorităților naționale. Acesta e un grup parlamentar care s-a tot umflat, se inventează minorități naționale, pentru că oamenii ăia tind să voteze cu PSD, are PSD avantaj la făcut majorități. Acum, brusc și în premieră, grupul minorităților din Parlament găsește 19.870 de oameni în secții. Din teritoriu știm că ăștia sunt invariabil PSD-iști sau PNL-ști. Avem zeci de cazuri, cu poze și texte de pe Facebook, oameni angajați la primării sau instituții, brusc deveniți minoritari naționali și delegați în secții.

Acum, practic avem 5 alegeri în o zi. În 19.870 de secții vor fi un delegat USR versus un PSD, un PNL, unul de la minorități. Președinții de secții – cei mai mulți, angajați în administrație și școli – sunt teoretic neutri politic, în practică sunt la pixul PNLSD.

În cele mai multe județe, UDMR a cedat delegații la PSDNL (că oricum nu are oameni, dar are condiții: dacă vă dă delegatul UDMR, primește câteva voturi în secția aia, se adaugă la zestrea națională). Pe scurt, 1 versus 4.

E de fapt mai rău, pentru că PNLSD a acreditat ONG-uri de partid care trimit ”observatori”, teoretic voluntari, în fapt plătiți de partid. Plus Pro România și alte partidulețe anexă. Dar să rămânem la patru. 79.480 de oameni.

Lucuan Bode, ăla cu doctoratul de la PNL, organizează împreună cu Toni Greblă, președintele PSD-ist de la Autoritatea Electorală Permanentă, un tip de fraudă la modul: 10 -15 voturi furate de la Alianța Dreapta Unită pe fiecare secție. În total, cam 300.000 de voturi. Nu e foarte complicat. Când vor ajunge să numere europarlamentarele, mult după miezul nopții, USR-stul va fi frânt, trezit de la 5 dimineața. Ailalți vor face cu rândul.

Acum e legitim să ziceți: băi, ești paranoic!

Doar că nu sunt. Întrebați-vă simplu: dacă ați citi o știre că guvernul din Kazahstan schimbă prin OUG regulile de organizare a alegerilor astfel încât să radă aproape Opoziția din secții și să umfle artificial reprezentanții Puterii, ce ați gândi? Democrație à la Kazahstan că așa e frumos sau ați bănui ceva împuțit la mijloc? Adică serios, dacă Bode și Greblă au intenții bune, de ce atâta străduință să radă Opoziția și să umfle numărul de ochi/mâini dependenți de ei?

Puteți și să ziceți: hai, băi, că nu se găsesc 79.480 în România să fie complici la fraudă. Da, asta așa e. Dar trăiți în bula voastră de mari orașe. Profilele oamenilor plasați la minorități pe care i-am identificat arată genul de dependență primară, care rezolvă nevoile primare pe piramida lui Maslow: oamenii ăia depind cu jobul de cei care-i trimit acolo.

Cine a fost într-o secție știe cum se întâmplă. Se pun buletinele pe teancuri de partide, și apoi se numără. Procesul durează ore în șir și acum va fi cel mai grav, cu astea 5 alegeri comasate.  Știți fazele alea de la alba-neagra când ăla vorbește permanent ca să te amețească și alții de pe lângă el se bagă în vorbă, și dacă știi unde e bila de fapt crezi că știi, că dacă bagi mâna să scoți banii, ăla întoarce ziarul și te trezești că secunda aia când nu ai avut ochii pe el a fost suficient să te facă?

În practică, numărătoarea voturilor la noi seamănă foarte mult cu atmosfera de la alba-neagra. Am învățat chestia asta la alegerile precedente, când am avut diferențe cu totul inexplicabile între secții complet la fel. Se poate explica doar prin faptul că omul nostru nu a stat cu ochii pe teanc sau că a fost cumpărat.

Și acum, reiau întrebarea: de ce ar face Bode–Greblă chestia asta, care face de râs democrația din România? De ce s-ar strădui atâta să rămână 1 la 4 în alea 19.870 de secții?

Da, ca să fie mai simplu la alba-neagra.

Acum, să vă zicem ce am făcut noi. Pe lângă că avem delegați în alea 19.870 de secții. Acum, vorbim de oameni din toată România, unii mai vigilenți, alții mai puțin. Și asta nu e puțin lucru – am un mare respect pentru cele câteva ONG-uri independente care au strâns observatori, au făcut oamenii ce au putut, dar efortul lor se numără în sute de observatori la nivel național. Mașinăria de partid e alt nivel.

Acum vreau să vă arăt organizarea IT pregătită de secretariatul general al USR. Vedeți aici două filme.

Primul film este despre aplicația pe care o vor instala delegații noștri pe telefon. Ei trebuie să bifeze absolut toate aspectele pe care trebuie să le verifice – de la faptul că ferestrele sunt sigilate la faptul că urnele vin goale și nu deja cu voturi băgate, cum s-a mai întâmplat.

Al doilea film este despre cum vom urmări procesul în timpul și după vot.

Ambele filme sunt AICI.

Delegații noștri vor putea semnala în timp real orice problemă sau suspiciune, vor putea documenta foto și trimite instant sesizare. Avem echipe de juriști care vor sta pe sesizări și vor alerta Procuratura și Poliția.

Alegerile din 9 iunie prezintă un pericol ridicat de fraudă sistematică. Oamenii care sunt pregătiți să participe la asta mai au timp să se gândească de două ori dacă merită să-și riște libertatea pentru așa ceva.

Și aici aș vrea să ajungă acest mesaj la cei 79.480 de delegați PNLSD și anexe, precum și la cei 19.870 x 2 președinți de secții și adjuncți teoretic independenți: Oameni buni, nu vă riscați pentru Bode și Greblă!

Știu că voi credeți că ăștia sunt eterni, dar așa s-au crezut și Ceaușescu, și Năstase, și Dragnea. E o tradiție în statele aparent cu mușchi, dar de facto retardate ca al nostru să pară eterni diverși Gigei. Nu sunt. Și chiar dacă v-au promis imunitate, au mai promis și alții.

În 2014, magistraţii au decis ca preşedintele Secţiei de votare nr. 63 din Drobeta-Turnu Severin (Mehedinți) să execute trei ani de închisoare, iar preşedintele Secţiei de votare nr. 170 din Gîrla Mare (tot Mehedinți) să stea după gratii doi ani și șase luni. Pentru fraude electorale. Când cu suspendarea lui Băsescu. Ambii primiseră asigurări de la PSD local că nu au ce să pățească.

În februarie 2021 au fost condamnați trei foști membri ai unor secții de votare din Ovidiu și Lumina, județul Constanța.

Tot în februarie 2021, Judecătoria Focșani a condamnat șapte membri PSD din Vrancea – și tot pentru fraudă electorală. 

În august 2021, patru femei care au recunoscut în faţa procurorilor că au falsificat evidenţele electorale în ziua alegerilor locale din 2020, în județul Prahova, au fost condamnate la câte 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare, în baza unor acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Alte 23 de persoane sunt judecate încă. Furaseră voturi pentru alegerea primarului PNL. AEP-ul lui Greblă nu a văzut nici o problemă să le desemneze pe două dintre ele ca președinte de secții de votare pentru 9 iunie. Au fost înlocuite după proteste.

Ca să fie clar ce spun: poate că vi se promite că nu aveți ce păți, dar adevărul este că legile sunt clare, fraudele pot lăsa urme, iar noi suntem deciși și avem și instrumente de documentare să nu lăsăm lucrurile așa.

Bode și Greblă au creat condițiile să fie ușor la alba-neagra. Ne-am străduit să fie mai greu. În plus față de cei peste 19.000 de delegați și instrumentele astea IT, Biroul Național al USR a decis ca toți candidații (sunt zeci de mii pe listele de consilieri) să-și folosească dreptul legal de a asista la numărătoarea voturilor. Ceea ce ne creează alte coșmaruri logistice și un stres enorm pentru oamenii ăștia în plus, dar asta e, trăim într-o țară unde alegerile sunt organizate de borfași.

Și dacă tot vorbim de fraudă, îmi pare rău să vă stric tihna de lunch, dar să știți că urmăresc atent din 1996 alegerile și niciodată de atunci nu am văzut atâta kazahstanizare. Nu progresăm, ci regresăm dramatic.

Dacă ați citi într-o știre din „The Economist” următoarele fapte, nu ați plasa țara asta în Europa.

  • Au încercat să scoată Alianța Dreapta Unită de pe buletinele de vot. O practică des întâlnită în fostele state sovietice și chiar Rusia – elimină adversarii periculoși și lasă doar competitori de fațadă. A fost nevoie de cheltuieli de judecată și emoții la Înalta Curte ca să putem candida.
  • Monopolul pe TV este documentat și știut, acolo nu e fair game, este abject și este organizat de PSDNL prin oamenii lor din CNA, cam toți foști lucrători la departamentele de PR ale partidelor, fără nicio pretenție măcar de autoritate autonomă.
  • Autoritatea Electorală Permanentă, condusă de PSD-istul Toni Greblă, a suspendat subvenția pentru PMP și i-a blocat conturile. A creat un precedent că orice partid poate fi falimentat de șeful AEP dacă este pornit un proces, indiferent pe cine aleg membrii de partid să-i conducă (dacă se aplica regula Greblă, PSD nu ar fi trebuit să primească subvenție doi ani, cât a fost Dăncilă președinte în registrul de la tribunal). Banii n-au fost deblocați nici acum, în plină campanie electorală, la trei luni după ce Eugen Tomac a câștigat procesul și are sentință definitivă, inclusiv privind înscrierea în registru.
  • DNA a devenit instrument de șantaj electoral, toți primarii noștri primind oferta să intre în PNL sau să fie hărțuiți în instanțe. Anchetele de show fac din anticorupția pentru care am luptat un instrument putinist, nu unul al dreptății. Pe 8 iunie se fac șase luni de când procurorul Matei de la DNA și șeful de acolo Voineag au anunțat public că Vlad Voiculescu este inculpat. De atunci nu s-a făcut aboslut nimic în dosar, nicio chemare de martor, niciun schimb de hârii. Nimic, nimic, zero activitate. Sunt doi ticăloși care hărțuiesc un om doar pentru show public, cu zero intenții de a face ceva cu dosarul. Ancheta DNA nu există. Am mai vorbit despre asta aici și aici. Astea nu sunt legate de organizarea alegerilor, dar sunt un semn clar de putinizare a democrației.

Când scriu pe Facebook că PNL e mai jegos decât PSD, am în vedere chestia asta – această putinizare este orchestrată de deținătorii PNL ai puterii, ministere, parchete și SRI.

Cam asta facem noi. Dacă reușim să limităm fraudele sau nu, vom vedea. Dacă democrația din România scapă neciobită de anul ăsta electoral, voi părea un țăcănit care s-a agitat și uite că nu s-a întâmplat. Dacă ăștia reușesc, eu și colegii vom putea privi liniștiți în oglindă, că nu am asistat mioritic la ticăloșie. Că borfașii încearcă și sunt organizați nu am nicio îndoială.

DE ACELAȘI AUTOR:

4 COMENTARII

  1. Citesc cu plăcere cam tot ce se publică pe site-ul dumneavoastră. Asta și pentru că ce se publică aici, este pe „gustul meu”. Am o mare admirație pentru domnul Ghinea, am avut-o încă de pe vremea când era ministru, dar nu pot să cred că titlul acestui articol este scris de domnul Ghinea! Se presupune că presa, în marea ei majoritate, are și un rol educational, formator. La ce mă refer? La faptul că acest titlu conține o greșeală gramaticală nepermisă pentru o publicație pe care o apreciez în mod deosebit. Verbul „a risca” nu are formă reflexivă, respectiv expresia „nu vă riscați ” este total incorectă, corect este să spunem „Nu riscați să…”! Dacă n-ar fi fost vorba de una din puținele publicații pe care le urmăresc cu interes, n-aș fi scris acest comentariu. În rest, am apreciat conținutul acestui articol. Cu stimă!

    • Tara piere si baba se piaptana…
      In titlu, autorul se exprima plastic, in limbajul celor care domina sectiile de votare, in scopul de a pune accentul si pe calitatea acestor reprezentanti.

      PS Ce greseala gramaticala oi fi facut si eu, din dorinta de a-mi exprima parerea ca adevarul e prea trist pentru a mai cauta vicii de forma? Mai ales cand ele nici nu exista?

  2. In tara asta in care mafiotii nerusinati si-au permis atatea iar turma i-a acceptat, orice om destept poate părea turmei „un țăcănit”.
    Cat despre intentia de a fura alegerile, este o certitudine.
    Ce semnal mai clar ar putea exista, decat tupeul de a fura la vedere, prin intermediul unor institutii si prin legi si masuri create pentru a dezavantaja adversarii?!!
    Daca au furat la vedere, cum sa nu fure si pe furis?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.