La patru zile după triumful de la Indian Wells (California), Bianca Andreescu a debutat cu victorie și în turneul de la Miami (Florida). Canadianca de origine română, noua senzație a tenisului mondial, părea să fie învinsă de Begu și de oboseală, dar a avut o revenire formidabilă.
Irina Begu (28 de ani, locul 70 WTA) a condus cu 6-4, 5-1, dar a urmat o serie uluitoare a Biancăi Andreescu (18 ani, locul 24 WTA). Canadianca s-a revitalizat brusc, și-a regăsit energia, a câștigat cinci ghemuri la rând, a salvat și o minge de meci pe serviciul Irinei (la 5-2), a întors de la 1-5 la 6-5, iar la 6-6 a câștigat tie-break-ul fără emoții (7-2).
Scăpată din greaua încercare, Bianca a controlat autoritar setul decisiv (6-2). A fost o demonstrație de forță specifică marilor campioane.
Atenție, însă: Bianca a acumulat multă oboseală, fiind jucătoarea din circut care a jucat cele mai multe meciuri și a obținut cele mai multe victorii în ultimele patru luni: 34 de victorii din 37 de partide. Nivelul ei de energie pare prea scăzut pentru a reuși un parcurs impresionant și la Miami. După aceste turneu, indiferent de faza în care va ajunge, Bianca are nevoie de două-trei săptămâni de odihnă, ca să se elibereze de stres și să-și reîncarce bateriile.
Irina Begu a avut ghinionul de a o întâlni în ambele turnee americane pe Bianca Andreescu. I-a luat primul set și la Indian Wells, și la Miami, dar mai mult n-a putut. Dar meciul de aseară a arătat și care e diferența între o jucătoare de superclasă (cum se anunță Bianca Andreescu) și una care nu poate pătrunde niciodată în Top 20: forța mentală. La set și 5-1, o mare jucătoare nu pierde niciodată! Irina a făcut-o.
Victoriile Biancăi asupra Irinei, în ultimele două săptămâni:
- 6-7, 6-3, 6-3 (la Indian Wells)
- 4-6, 7-6, 6-2 (la Miami).
„Begu a intrat din nou pe programul de autodistrugere”. Expresia nu-mi apartine, am retinut-o aproximativ dintr-un comentariu mai vechi pe Facebook intr-o situatie similara, cind Begu pierde inexplicabil dupa ce conduce detasat.
A doua observatie este despre rolul psihologic esential al antrenorului pe teren: determinant pentru Bianca (in sens pozitiv) si deseori pentru Simona (in sens negativ, cind n-are un antrenor capabil sa o reseteze in momentele in care joaca prost). Pentru Irina sfaturile antrenorului la 5-4 in setul 2 n-au avut nici un efect, si-a pierdut serviciul din nou, apoi setul si meciul, dupa un scenariu al neputintei repetat iar si iar.
Meciul a aratat doua lucruri:
1. Ca Bianca mai are până sa ajunga o mare campioană (mentalul o ia aiurea uneori, conditia fizica cam deficitară la ..18 ani)
2. Irina Begu…din păcate a dovedit si acum că nu stăpâneste loviturile de bază in tenisul de câmp. Nu știe să „acopere” o minge ! De aia loviturile ei, plate, se duc 1m afară. A incercat in disperare in meciul de aseară cateva lovituri din astea si au iesit niste rame hilare…
De remarcat că nici Irina, nici Sorana Cârstea ( nu mai vorbesc de Niculescu, care nici nu stie forehand-ul și practica acea lovitura taiata antijoc) nu stiu forehand-ul acoperit, adica cu topspin. Si dau plat, fileu sau afară, uneori mai intra in teren.
Si asta in timp ce majoritatea jucatoarelor valoroase (inclusiv Halep) utilizeaza aceasta lovitura ca pe una de bază.