Monstrul din Caracal schimbă legislația penală din Ucraina

0
4021
Vlodimir Zelenski
Zelenski aduce jigniri României într-un discurs în care vorbește despre unitatea ucrainenilor

Un comentariu de CRISTIAN HUBALI

Tragedia de la Caracal a pus pe jar autoritățile din Ucraina. Conform publicației „Adevărul European”, apărut sub patronajul cotidianului „Ukrainskaia Pravda” („Adevărul Ucrainean”), care tratează îndeobște subiecte pe tema integrării europene și a siguranței internaționale, noua structură parlamentară din Rada Supremă ia în calcul o modificare cât mai rapidă a unor articole din Codul de procedură penală.

„Prea multe probleme românești au analogii în statul nostru. Proceduri birocratice, din cauza cărora anchetatorii din Caracal n-au putut începe căutarea? Dar în țara noastră situația este și mai gravă! Începând cu anul trecut, anchetatorii ucraineni au fost extrem de limitați în acțiunile lor, din cauza așa-numitelor modificări ale «legii lui Lozov» – modificări ale Codului de procedură penală care îi obligă pe oficiali să obțină mandate pentru fiecare acțiune. Deplasarea lentă a anchetatorilor la fața locului? Acest fapt, potrivit misiunii consultative a UE, este una dintre principalele plângeri împotriva Poliției ucrainene. Polițistul nu știa să depisteze locația aproximativă a telefonului mobil, de la care a fost primit un apel de urgență? STS n-a avut timp să efectueze o localizare detaliată după o solicitare a Poliției? Dar în Ucraina nu există deloc o astfel de funcționalitate. Iar obținerea unei solicitări pentru o localizare detaliată a telefonului unui criminal poate dura mai mult de o zi… Există însă soluții pregătite pentru acest lucru. De exemplu, în Moldova, după tragedia românească, oficialii de acolo au raportat că au un sistem de lucru care localizează automat telefonul mobil de la care s-au apelat numerele de urgență. Ucraina va trage concluzii adecvate din tragedia vecinilor săi? Întrebarea rămâne deschisă. Adevărat, există o veste bună: noua majoritate parlamentară promite deja că va anula amendamentele «legii Lozov» menționate deja. Există suficiente voturi pentru partidul lui Zelenski. Prin urmare, este posibil ca alte schimbări necesare să devină o realitate în timp”, scrie site-ul www.eurointegration.com.ua.

Funcții acordate politicienilor, nu specialiștilor

Având drept titlu „Reforma cu violul: modul în care crima a zguduit România și de ce este importantă pentru Ucraina”, reportajul amplu semnat de Ivanna Kostina și Serghei Sidorenko acoperă tot istoricul desfășurării cutremurătorului eveniment de la Caracal.

„Această istorie tragică trebuie să devină o lecție pentru alte state, incluzând Ucraina, unde calitatea activității agențiilor de aplicare a legii și birocrația acestora stârnesc felurite întrebări. Până la urmă, o parte din problemele care au zguduit România sunt inerente în țara noastră. Pierderea portofoliilor de către mai mulți oficiali români nu garantează că în viitor o tragedia similară nu se va mai produce. Criticii dau vina pe partidul de guvernământ din România pentru faptul că pozițiile din instituțiile statului sunt acordate politicienilor, nu specialiștilor, și că există o mulțime de oameni pe teren fără o pregătire în domeniul lor de activitate și fără să aibă cunoștințe minime necesare. Protestele de pe străzile orașelor românești nu scad. Și toate astea se întâmplă în ajunul începerii campaniei electorale prezidențiale. Prin urmare, este foarte probabil ca această crimă brutală, având ca victime două fete, tragedia familiilor lor și a celor dragi, să fie transformată într-un alt argument în lupta pentru putere în România. Deși nu există nicio urmă ucraineană în această poveste, ea ar trebui să fie un semnal și pentru Kiev”, se mai arată în articolul din „Adevărul European”.

DE ACELAȘI AUTOR:

* Să ne păzim singuri de un stat idiot!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.