Una dintre promisiunile-cheie făcute de Donald Trump în campania electorală a fost că va pune capăt războiului din Ucraina „în 24 de ore de la preluarea mandatului”. Apropierea zilei de 20 ianuarie, când va avea loc predaea de ștafetă la Casa Albă, îl face pe Trump să uite complet de nerealista promisiune. Acum, el spune că vrea să-l întâlnească pe Vladimir Putin „în primele șase luni de mandat”, pentru a vorbi despre războiul din Ucraina! Așadar, nu mai e sigur că oprește războiul, ci „vrea să-l întâlnească pe Putin”! Și nu în 24 de ore, ci în 6 luni!
Președintele ales al SUA, Donald Trump (78 de ani), a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută la reședința sa din Mar-a-Lago (Florida), că „poate înțelege” nemulțumirea Rusiei privind posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO.
Trump l-a acuzat pe actualul președinte, Joe Biden, că „a provocat Moscova” prin susținerea aspirațiilor Ucrainei de a face parte din alianța nord-atlantică.
Donald Trump: „Rusia a spus de mulți, mulți ani, cu mult înainte de Putin, că nu poate avea NATO implicată în Ucraina. Or, Rusia s-a trezit cu un posibil stat NATO chiar la ușa ei, și aș putea înțelege sentimentul rușilor cu privire la acest lucru”.
Afirmațiile lui Trump conțin o minciună implicită, sugerând că în prezent Rusia nu ar avea „la ușa ei” niciun stat NATO. Or, Rusia are deja granițe terestre cu 5 membri NATO (Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Norvegia), iar granițe maritime cu alți câțiva membri NATO (Suedia, Turcia, SUA și chiar România, neoficial – dar de facto – după anexarea Crimeei).
Când a fost întrebat cum intenționează să pună capăt războiului din Ucraina, Donald Trump a spus că, deși Vladimir Putin „ar dori să-l întâlnească mai devreme decât mai târziu”, ar fi fost nepotrivit să facă acest lucru înainte de inaugurarea sa, programată pentru 20 ianuarie, dar speră ca întâlnirea să aibă loc „cu mult înainte de 6 luni”.
Este o schimbare radicală: pentru prima dată, Donald Trump nu mai folosește termenul „24 de ore”, înlocuindu-l cu „6 luni”! În campania electorală, Trump a afirmat în mod repetat că ar putea pune capăt conflictului „în 24 de ore”.
Trump a evenit apoi la propaganda de campanie, deși alegerle s-au încheiat de două luni: „Rusia pierde o mulțime de tineri, la fel și Ucraina, iar acest război nu ar fi trebuit să înceapă niciodată. Este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Vă garantez că, dacă aș fi fost președinte, acel război nu ar fi avut loc niciodată”.
Majoritatea analiștilor afirmă că Trump susține un acord de pace în care Ucraina ar fi de acord să cedeze Moscovei teritoriul ocupat în prezent de forțele ruse, adică aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.
Luni, publicația Politico a relatat că Laura Cooper, un oficial de rang înalt al Pentagonului care a jucat un rol-cheie în coordonarea ajutorului militar american pentru Ucraina, a demisionat pe fondul „incertitudinii cu privire la politica față de Ucraina” sub conducerea lui Trump.