O nouă „fabrică” de certificate de vaccinare false a fost descoperită de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Centrul de vaccinare din Vama Petea, județul Satu Mare, ar fi eliberat aproape 3.000 de documente false, atestând în mod nereal că posesorii lor au fost imunizați cu serul Johnson&Johnson (doză unică). Tariful era între 200 și 500 de euro per certificat.
Procurorii DNA fac percheziții, marți, în județele Satu Mare și Bihor, într-un dosar privind eliberarea de certificate de vaccinare false.
DNA a anunțat, printr-un comunicat, că există „suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals, comise de către funcționari publici în cursul anului 2021, în contextul campaniei de vaccinare anti-Covid”.
Conform unor surse judiciare, infracțiunile s-ar fi derulat la centrul de vaccinare din Vama Petea, situată la 8 kilometri de municipiul Satu Mare, la granița cu Ungaria.
Ar fi fost eliberate câteva mii de certificate de vaccinare – unele surse vorbesc de „peste 2.000”, altele spun „aproape 3.000”.
Potrivit PresaSM, peste 2.000 de certificate ar fi fost falsificate la centrul de vaccinare deschis la Vama Petea, unde vaccinările se făceau cu serul Johnson & Johnson în doză unică.
Conform presei locale, rețeaua infracțională ar fi fost descoperită după ce pacienți cu Covid-19, ajunși la spital în stare gravă, au recunoscut că, deși aveau certificate de vaccinare, nu erau vaccinați. Ei au făcut mărturisirea nu pentru a da în vileag rețeaua pe care și ei au alimentat-o cu bani, ci pentru a avea parte de tratament în condiții medicale bine determinate.
În dosar se fac percheziții la 13 adrese din județele Bihor și Satu Mare, din care una este sediul unei instituții publice, iar 12 sunt domiciliile unor persoane fizice.
Aproximativ 50 de persoane sunt duse la audieri, astăzi, la sediul DNA Oradea.
Aproape 6 luni de activitate
Centrul de vaccinare din Vama Petea aparține Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare și Consiliului Județean Satu Mare, condus de Pataki Csaba (UDMR).
Pe 28 mai 2021, Consiliul Județean Satu Mare se lăuda cu deschiderea centrului de vaccinare din Vama Petea și asigura doritorii că vor căpăta certificatul de vaccinare după o singură doză, întrucât „este folosit serul Johnson&Johnson”.
„S-a deschis centrul de vaccinare împotriva Covid-19 de la Vama Petea. Noul centru de vaccinare se adresează persoanelor care tranzitează vama și doresc să se vaccineze, atât la ieșirea din țară, cât și la intrare, fără programare, doar în baza unui document de identitate. Pentru vaccinare este folosit serul Johnson & Johnson care se administrează în doză unică, iar programul de vaccinare este între orele 10.00-22.00. Consiliul Județean Satu Mare asigură medicii și materialele sanitare, numărul acestora putând fi suplimentat în caz de nevoie”, a anunțat Consiliul Județean Satu Mare în urmă cu aproape 6 luni.
Comunicat DNA
„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals, comise de către funcționari publici în cursul anului 2021, în contextul campaniei de vaccinare anti-Covid.
În cursul zilei de 16 noiembrie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 13 locații, situate pe raza județelor Bihor și Satu Mare, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”
Pe indivizii sunt implicati in eliberarea certificatelor false nu poti sa-i pedepsesti decat prinzandu-i in flagrant. Ar trebui sa se considere acesta fapta un atentat la siguranta nationala iar institutiei SRI sa i se permita sa adune dovezi in acest sens. Denuntatorii ar trebui gratiati iar personalul medical dovedit a fi implicat in aceasta actiune criminala sa fie aspru pedepsit interzicandu-i-se si dreptul de practica. Daca vor sa ramana in sistem sa li se dea voie sa ocupe doar posturi de brancardieri sau infirmieri.