Ursula von der Leyen a fost nominalizată de liderii celor 28 de state din UE să conducă viitoarea Comisie Europeană. Anunțul a fost făcut de Donald Tusk, președinte în exercițiu al Consiliului European.
Ursula von der Leyen este în prezent ministra Apărării din Germania. Propunerea ar fi venit de la președintele francez Emmanuel Macron, scrie ziarul german Die Welt.
Creștin-democrata Von der Leyen, mamă a șapte copii, este una dintre cele mai fidele colaboraroare ale cancelarei federale Angela Merkel, care i-a oferit în ultimii 15 ani mai multe mandate de ministru.
Dacă va fi confirmată, von der Leyen va deveni prima femeie șefă a Comisiei de la Bruxelles. Ea a semnalizat că ar dori ca socialistul Frans Timmermans și liberala Margrethe Vestager, să fie vicepreședinți ai noii CE.
Socialiştii europeni s-au declarat ”profund dezamăgiţi” de nominalizările pentru conducerea principalelor instituţii ale UE decise în urma acestui summit maraton desfăşurat la Bruxelles timp de trei zile.
”Această propunere este profund dezamăgitoare pentru noi. Grupul nostru a apărat ferm apărarea democraţiei europene şi nu vrem să dispară sistemul candidatului la vârf ( Spitzenkandidat)”, a afirmat Iratxe Garcia, lidera grupului Social-Democrat din Parlamentul European, potrivit Deutsche Welle.
Făcând referire la Polonia, Ungaria şi Italia, care alături de alte state au blocat obţinerea conducerii Comisiei Europene de către popularul Manfred Weber sau de către socialistul Frans Timmermans, Garcia a apreciat drept ”inacceptabil ca guvernele populiste reprezentate în Consiliu să excludă cei mai buni candidaţi doar pentru că ei au apărat statul de drept şi valorile noastre europene comune”.
Alte nominalizări importante:
Noul președinte al Consiliului European va fi actualul premier belgian Charles Michel.
Christine Lagarde a fost nominalizată pentru conducerea Băncii Centrale Europene. Ea este în prezent șefa FMI.
Josep Borrell Fontelles, actual ministru spaniol de Externe, a fost nominalizat pentru funcția de Înalt Însărcinat pentru Afaceri Europene și Politica de Securitate, funcție deținută până acum de Federica Mogherini.
Și țările din Estul Europei cu ce funcții rămân? Cu nimic , dosr praful de pe toba! Vedem cu toții ca de fapt țările din estul Europei sunt doar o umplutura pentru grangurii de la abruxelles care vor sa rămână pe mai departe cu burtile pline!!
Trista dezamagire ca o țara ca România sa nu se lupte ca sa obțină funcții mai grele in UE dar se vede ca avem doar niște papa lapte si nu bărbați care sa-și cunoască interesul pana la urma lupta pentru România ca despre asta vorbim. Ne călcăm in picioare la Bruxelles pe bani grei dar nu ne putem impune și noi niște candidați ca lumea ca sa nu rămânem in continuare oaia neagră sau așa se dorește in continuare, săracii Europei!!!!
Doamne Dumnezeule ce fel de politicieni avem astăzi in România?