Rodrigo Duterte a fost președintele statului Filipine (117,3 milioane de locuitori) în perioada 2016-2022, după ce timp de 22 de ani fusese primarul orașului Davao (1,37 milioane de locuitori). Personaj primitiv, agresiv și vulgar, Duterte și-a terorizat țara prin celebrele „echipe ale morții”, prin care-i ucidea fără judecată pe traficanții de droguri. Au căzut victime, însă, și mulți opozanți ai liderului interlop. Confesiunea făcută de un fost membru din „echipa morții” arată cruzimea cu care acționa fostul primar și președinte.
Bărbar scund (sub 1,60 metri înălțime), dar dur, Edgar Matobato (65 de ani) a povestit în detaliu cum a lichidat oameni la ordinul lui Rodrigo Duterte (79 de ani). Matobato a spus că pe una dintre victimele sale a aruncat-o la crocodili, dar pe cele mai multe le-a ucis cu arma sa de încredere: un pistol Colt M1911.
Ca membru în „echipa morții” din orașul filipinez Davao, Edgar Matobato a ucis timp de 24 de ani la comanda lui Rodrigo Duterte. Și-a început activitatea de „asasin la comandă” când Duterte era primar în Davao, și-a continuat-p când politicianul a ajuns președintele țării.
Acum, Matobato vrea să rămână în viață suficient timp ca să poată să depună mărturie împotriva fostului său șef, relatează cotidianul american „New York Times”.
A omorât „peste 50 de oameni”
„Timp de 24 de ani, am ucis și am eliminat multe cadavre. Încerc să-mi aduc aminte, dar nu reușesc să-mi amintesc de toată lumea. Îmi pare rău”, a povestit Matobato despre timpul petrecut într-o „echipă a morții” în Davao, oraș din sudul arhipelagului Filipine.
Matobato se ascunde într-o locație secretă. A fost mereu pe fugă timp de un deceniu – de când a recunoscut crimele pe care le-a făcut și a dezvăluit cine a ordonat măcelul: Rodrigo Duterte, primarul orașului Davao, care apoi a devenit președintele țării.
Matobato a spus că a ucis peste 50 de persoane pentru omul pe care-l numește „Superman”. El primea un salariu din partea Primăriei lui Duterte: ceva mai mult de 100 de dolari pe lună și plicuri cu bani cash pentru fiecare asasinat reușit.
Când răpea sau ucidea pe cineva, Matobato rareori își ascundea identitatea, pentru că lucra pentru primar, ceea ce îi oferea protecție în fața legii.
Fostul asasin știa că încălcarea Omertei (legea tăcerii), în legătură cu „echipa morții” din Davao, îl va transforma în țintă.
Mai mulți preoți și politicieni i-au oferit refugiu în speranța că într-o bună zi mărturia sa va fi folosită pentru a-l trage la răspundere pe fostul lui șef – sinistrul Duterte.
„Asta nu este o glumă. Oi fi eu mic, dar știu să ucid foarte bine”
În 2018, Curtea Penală Internațională (ICC) a început să-l investigheze pe Duterte, care era președinte în exercițiu, pentru comandarea crimelor în orașul Davao și, mai apoi, peste tot în Filipine. Duterte s-a apărat spunând că asasinatele au făcut parte dintr-o campanie de „lege și ordine” împotriva drogurilor ilegale și a altor probleme din societate.
Nu există nicio cifră oficială privind victimele războiului său împotriva drogurilor, dar cele mai rezervate estimări menționează 20.000 de morți.
Pentru oamenii din Filipine care vor ca Duterte să fie tras la răspundere, mărturiile unor asasini ca Matobato sunt cruciale. Ei recunosc că protejarea legală a acestor ucigași – sau chiar iertarea lor totală – este un rău necesar, o decizie utilă.
Matobato spune că nu caută imunitatea ICC. El este gata să suporte pedeapsa Curții Penale Internaționale, dacă aceasta va fi hotărârea. „O să înfrunt ceea ce am făcut, Duterte trebuie să fie pedepsit de tribunal și de Dumnezeu”, a explicat el.
„Timp de aproape 24 de ani, am ucis pentru Duterte. 24 de ani! 24 de ani!”, a spus Matobato, repetând obsesiv numărul anilor.
Cu înălțimea sa de sub 1,60 metri, Matobato este obișnuit să fie subestimat. El a crescut în sărăcie, după ce tatăl lui a fost ucis de rebeli comuniști. Nu știe carte, abia poate să-și scrie numele.
Matobato a lucrat ca paznic, înainte ca un polițist să-i ofere ocazia, în 1988, să se alăture unui grup de asasini care avea sarcina să „curețe” orașul de infractori.
Grupul lor a fost denumit „Unitatea de crime odioase”. „Asta nu este o glumă. Oi fi eu mic, dar știu să ucid foarte bine”, a spus Matobato.
A împușcat o femeie care căuta dovezi despre asasinate într-o carieră de piatră
„Echipa morții” condusă de Duterte avea propriul ei cod și propriile metode. „Trabajo” se referea la o asasinare. Un prosop pe care scria „Bună dimineața” atârnat peste umărul unei iscoade semnala poziționarea țintei care urma să fie ucisă. Banda adezivă era folosită pentru a opri țipetele victimei.
Asasinii lucrau de multe ori la cariera de piatră Laud de la periferia orașului Davao. Acolo, echipa a dezmembrat și îngropat sute de cadavre într-un sfert de secol, potrivit declarațiilor a cinci bărbați care au spus că făceau parte din grup. Uneori, primarul Duterte era prezent la tortură, execuții și săparea gropilor comune.
Matobato s-a perfecționat în transformarea unui cadavru uman într-un pachet de carne și oase care să încapă într-un mormânt compact. Era, de asemenea, important ca trupurile să nu poată fi identificate ușor.
Cel puțin o dată, Matabato a mâncat carne de om în cariera de piatră. El a tăiat o bucată de coapsă dintr-un cadavru proaspăt, iar membrii „echipei morții” au fript și au mâncat carnea împreună.
Joselita Abarquez, soția lui Matobato, a povestit: „Venea acasă cu sânge pe haine, dar mereu spunea că era de la lupte de cocoși. Trebuia să spăl mult ca să curăț hainele”.
Într-o zi, Matobato a trebuit să se ascundă în cariera de piatră cu pistolul pregătit. A primit ordin să omoare o femeie care venea la carieră să găsească dovezi legate de asasinatele extrajudiciare. Matobato zice că nu a pus întrebări despre misiune. Deja știa că victimele nu mai erau doar „gunoaie” – cuvânt folosit de el pentru infractorii de rând.
„Când am început, eram mândri că eliminam infractori, vânzători de droguri, hoți, făceam Davao să fie mai sigur. Apoi s-a schimbat, dar am continuat să luăm ordine de la «Superman»”, a spus Matobato.
Un asasinat ratat
Pe lista cu țintele de asasinat au început să apară afaceriști care puneau în pericol interesele fiilor lui Duterte, rivali politici ai acestuia și jurnaliști care-l deranjau pe fostul președinte.
Într-o zi din 2009, pe listă a ajuns și Leila de Lima, șefa Comisiei pentru Drepturile Omului din Filipine, care a condus o investigație de luni de zile legată de numărul tot mai mare de victime din Davao.
Leila da Lima și echipa ei au venit la cariera de piatră să găsească cadavre în locurile indicate de un alt asasin, care depusese mărturie. Matobato o aștepta lângă un alt loc unde se găsea o groapă comună, dar a venit seara și Lima a întrerupt căutările.
„Am așteptat, dar ea nu a mai venit. Misiunea noastră a eșuat”, a povestit Matobato.
În 2014, când Matobato s-a decis să recunoască crimele pe care le-a comis și să se ascundă, Leila da Lima a fost cea care l-a ajutat să scape și să depună mărturie.
Doi ani mai târziu, Matobato a vorbit în fața Senatului statului Filipine. A spus că a fost martor când Duterte, pe atunci primar în Davao, a tras cu o armă. Polițistul care era responsabil de „echipa morții”, Arturo Lascanas, a respins acuzațiile, iar Duterte a fost ales președinte al țării.
La un an după ancheta din Senat, polițistul Lascanas a mărturisit totul. Tot ceea ce Matobato a spus era adevărat. El era șeful lui Matobato. El a executat asasinate în calitate de lider al „echipei morții” din Davao. El a primit personal instrucțiuni de la Duterte să ucidă.
Matobato a stat ascuns într-o locație secretă împreună cu soția lui, neputând să iasă din casă timp de cinci ani, de teama represaliilor din partea lui Duterte.
Deși Duterte nu mai este președinte din 2022, puterea pe care familia sa continuă s-o dețină în Filipine l-a făcut pe Matobato să încerce cu disperare să părăsească țara. Fiica lui Rodrigo Duterte este vicepreședinte în Filipine, iar fiul lui este primarul orașului Davao.
„Cel puțin o dată, Matabato a mâncat carne de om în cariera de piatră”. E clar ca individul e dus rau cu pluta, nu poti crede tot ce spune el.
Dar este adevarat ca Duterte a pus sa fie ucisi fara judecata multi traficanti de droguri. Totusi, cu toate aceste grozavii Duterte a fost foarte popular in Filipine pe durata mandatului sau de presedinte. Lumea l-a apreciat pentru ca a scapat tara de traficantii de droguri, un adevarat flagel in Filipine.