Există magistrați care fac eforturi disperate să-și apere breasla și profesia, dar și alții care compromit justiția.
Două asociații profesionale, Forumul Judecătorilor din România (FJR) și Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (MASP), au solicitat instanțelor de judecată să adreseze câteva întrebări Curții de Justiție a Uniunii Europene. Miza: confirmarea obligativității României de a respecta recomandările din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene, dezvăluie G4Media.ro.
FJR și MASP au solicitat acest lucru în cadrul a două procese, unul la Tribunalul Olt și celălalt la Curtea de apel Alba Iulia.
În acest context, capătă o relevanță suplimentară atitudinea a trei judecătoare din Consiliul Superior al Magistraturii: Gabriela Baltag, Evelina Oprina și Lia Savonea, ultima fiind chiar președinta CSM. La ședința de miercuri a Secției pentru judecători a CSM, acestea au reacționat bizar la o solicitare de bun-simț a colegului lor Mihai Bălan, care a invocat rapoartele, rezoluțiile și recomandările instituțiilor europene.
- Gabriela Baltag (membru CSM): „Trebuie să recunosc căeste o disperare mare pe aceasta Secție, din păcate.Nu înțeleg de ce, pentru că lucrurile nu sunt decât benefice. (…) Înțeleg că invocați MCV, da? Dvs., care luptați pentru independența judecătorilor, invocați recomandarea de la un organism politic”.
- Evelina Oprina (membru CSM): „CCR reține că nu s-a invocat de nimeni niciun act european cu caracter obligatoriu care să susțină vreo critică cu privire la această Secție”.
- Lia Savonea (președinte CSM): „Pornind de la erorile din ultimul Raport, trebuie să ne fie clar că aceste recomandări nu putem să le ducem așa, orbește, ca pe sfintele moaște, și să nu le comentăm, să nu le discutăm. Mai cu seamă când conțin niște lucruri verificabile care contrazic dispozițiile din legi și din Codul de procedură penală. Au fost evidente”.