Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, l-a ridiculizat pe agariciul Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al prim-ministrului Viorica Dăncilă. Isărescu l-a făcut zob, cu argumente implacabile, pe șpăgarul din cavou. Dezlănțuirea guvernatorului BNR a fost și o colecție de ironii tăioase.
- „Din cauza OUG 114 s-au întâmplat aceste variații ale cursului… și din cauza declarațiilor celor care nu știu ce și cu cine vorbesc”.
- „Formulări din acestea, că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase. Ele pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire către teancul de rapoarte. Facem 4 rapoarte pe an, și facem asta de 13 ani. Este dureros că mulți nici nu le citesc, dar ies în presă și fac diverse acuzații”.
- „Pe la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective că nu suntem patrioți”.
- „S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar, într-o manieră total iresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar vă dați seama cât de porniți erau să atace BNR…”
- „Suntem pentru creșterea consumului, dar atenție la dozaj! Ce se dorește, să ne facem că nu vedem cifrele? Acestea arată clar că s-a dat prea mult în economie. Această propagandă de doi bani nu mai merge!”
- „Adâncirea contului curent este cauzată de creșterea bunurilor de consum. Se vede și pe stradă sunt mai multe mașini decât capacitatea autostrăzilor”.
- „Există o dorință a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor și cere asta Parlamentului, Guvernului. Și pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicită asta, și chiar imperativ! Păi, să vină cu o ordonanță de urgență și să spunem: «Să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania! Dacă nu, le punem o taxă!»”
- „Avem de discutat câteva lucruri introduse în mod repetat de consilierul pe probleme economice al premierului. Ne creează probleme de credibilitate. Are acest obicei de a lua două-trei cifre dintr-o parte și de a le pune în altă parte…”
- „Dânsul se întreabă de ce avem o rată a dobânzii de pilitică monetară mai mare ca în Cehia sau Polonia. Și se minunează! Dar chiar se minunează! Păi, uitați-vă la soldul contului curent al Ungariei sau Poloniei. Sau la deficitele lor bugetare. Nu poți să iei doar cifrele care îți plac și să nu le vezi pe celelalte”.
- „Domnul consilier nu știe nici tratatul unional. Noi nu avem voie să primim sau să dăm sfaturi”.
- „Mai e un lucru grav: a canalizat toată discuția despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos! Păi, prin bănci se fac toate plățile din economie. În bănci sunt 10 milioane de depozite. Într-o zi, în România se fac 300.000 de plăți”.
- „A mai declarat și la Boomberg că ROBOR-ul trebuie «setat». Păi, nu știu ce setări vrea să-i facem, că el e un algoritm, e calculat de o agenție internațională! Acum o să spună că îl lăsăm și pe mâna străinilor! Repet, e vorba de consilierul economic al primului ministru!”
- „Domnul consilier economic al primului-ministru NU vorbește în numele Băncii Naționale și nici nu poate să discute în numele BNR! Sincer, nici nu știu în numele cui vorbește”.
- „Nici în Planul de trecere la euro nu e niciun damf de Vâlcov! Iar, după cum vorbește, n-a citit niciun raport al BNR. Dar tot comentează politica monetară…”
- „BNR și reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP) au format un grup de lucru la Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială (CNSM), pentru a discuta despre taxa pe activele băncilor, «ca să nu se mai interfereze domnul Vâlcov»”.
- „Cursul a fost relativ stabil în ultima parte a anului, 0,1-04%. În schimb, s-a reușit stabilizarea anticipațiilor privind inflația. Publicul, în complexitatea sa, a avut încredere în această instituție. Pare cu atât mai bizar să asistăm, la finalul anului, la acest atac jalnic asupra Băncii Naționale a României. Reacția de la finalul anului trecut a fost una disproporționată, indusă prin acuze publice. Chiar dacă au solicitat prin postări caraghioase pe site-urile lor, să fie cursul fix, cursul fix de tot nu poate să fie”.
Sa ne regasim in mintea noastra studenteasca si in realitatea lumii, pentru a dezvolta spiritul INTERESULULUI NATIONAL, ati venit pe inaltele scune sa aparati intesesul national, sau Romania este o tara fara caini si fara intelegerea voastra ??