Filmul „Între Chin și Amin”, regizat de Toma Enache, ar putea reprezenta România la premiile Oscar. Producţia redă groaznicul experiment de la Piteşti, în epoca României comuniste.
Filmul are deja prezenţă internațională, din partea unor jurii de profesioniști în domeniu. În peste 25 de țări, din America de Sud, Statele Unite şi Europa, premiile acordate reflectă aprecierea faţă de o producţie cinematografică de excepţie. Pelicula a fost înscrisă la concursul organizat de Centrul Național al Cinematografiei, care va decide propunerea țării noastre la Oscar 2021.
„Am făcut acest pas din două motive. În primul rând, datorită celor 32 de premii internaționale și 12 nominalizări, plus selecții la alte festivaluri internaționale. În al doilea rând, datorită aprecierilor criticilor de la aceste festivaluri, dar și ale publicului. Mulți dintre ei, de la foști deținuți până la magistrați, bloggeri, jurnaliști, actori, au declarat că filmul nostru arată ca un film de Oscar și au spus, direct, că merită un Oscar”, a spus Toma Enache.
Cele mai recente premii au fost obținute la Festivalul Independent de Film de la Viena: cel mai bun film de lung-metraj și cea mai bună muzică.
În Romania, filmul „Între chin şi amin” a obţinut trofeul IPIFF pentru cel mai bun film de lungmetraj, președintele juriului fiind Dinu Tănase, și cinci nominalizări la Gala Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), unde regizorul Toma Enache a fost premiat cu Diploma de Excelență pentru realizarea filmului. Distincţia a fost oferită de președintele UCIN, Laurențiu Damian. La Gala Gopo filmul nu a fost înscris.
Anul trecut, România a fost reprezentată la Oscar de filmul „La Gomera”, în regia lui Corneliu Porumboiu. Din păcate, ţara noastră nu a fost nominalizată vreodată pe lista scurtă a premiilor celebrului Festival de Film.