Un interviu cu Mihai Neamțu e mereu o poveste. Proză și poezie deopotrivă. Omul e un intelectual cu studii serioase și lecturi solide, un idealist care caută intersecția cu pragmatismul. Are în palmares și gesturi sau poziționări discutabile, alegeri mai mult sau mai puțin inspirate, dar și le asumă pe toate, sprijinindu-se pe vasta sa cultură teologică. De pe acest piedestal, Mihai Neamțu e capabil să spună, realist-filosofic: „Cei care nu greșesc niciodată mi se par niște personaje mai degrabă suspecte”.
Mihai Neamțu are 42 de ani, e vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP) și candidează pentru un loc de deputat în județul Timiș.
Esle licențiat în filosofie (2000) și teologie ortodoxă (2005) la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Student Erasmus la Universitatea Ludwig Maximilian din München (2000-2001). Doctorat în teologie la King’s College London. Studii post-universitare la Woodrow Wilson International Center for Scholars, Washington DC.
Scriitor energic, a publicat mai multe volume, cu un bun succes la public.
Militează pentru o formulă de guvernare fără PSD, dar nu ezită să scoată spada când aude de USR-PLUS sau, mai exact, de anumite nume de la alianța alături de care, teoretic, ar urma să guverneze de luna viitoare.
Sumarul interviului
- „PSD maculează tot ce atinge. PSD a vorbit și despre monarhie, făcându-se că a uitat cum l-a fugărit pe Regele Mihai pe Autostrada București-Pitești. PSD a vorbit adesea despre religie, uitând că în Cartea Sfântă scrie «Să nu furi!». PSD a vorbit despre familie, dar prin ceea ce a făcut în ultimii 30 de ani a sfâșiat familii.”
- „Nu cred că Pro România mai face pragul. Nu este exclus ca Victor Ponta să facă pușcărie.”
- „Timișoara trebuie să fie un fel de Estonie a României!”
- „Avem obligația față de români să oferim o guvernare radical diferită de PSD. Fără impostori, fără ticăloși sau oameni cu probleme penale.”
- „Eu nu am o problemă cu oamenii care nu au terminat o școală. Dar de ce să pui în CV că ai trecut pe la o universitate de mâna a 14-a?!”
- „La Timișoara a câștigat un primar al USR. L-am întâlnit, i-am strâns mâna cordial. Oamenii, chiar dacă au dezacorduri doctrinare sau ideologice, sunt politicoși.”
- „Nu-mi place când vine Barna și spune: ”Nu stăm de vorbă cu Neamțu, care-i un clovn”. Păi, măi Barna, ce-ai făcut la viața ta să spui așa ceva? Că te scutur bine și te întreb despre istoria românilor și habar n-ai.”
- „Când vorbim de autostrăzi, rețele feroviare, școli fără WC în curte, nu am nicio îndoială că și cei de la USR-PLUS își doresc binele României.”
- „Ne trebuie un Muzeu al Dictaturii Comuniste în Timișoara, în orașul Revoluției, în orașul libertății.”
- „Cei care nu greșesc niciodată mi se par niște personaje mai degrabă suspecte.”
VIDEO: Mihai Neamțu în dialog cu Laurențiu Ciocăzanu
Reporter: Mihai, ne-am războit de câteva ori, în ultimii ani, uneori chiar agresiv, din cauza pozițiilor noastre radical opuse în diverse subiecte majore (alegerile din SUA, referendumul pentru familie etc.), dar important e să reușim să menținem dialogul.
Mihai Neamțu: Absolut de acord. Știm că în timpul campaniilor electorale spiritele se încing mai tare, mai ales când vorbim de teme sensibile: religie, sexualitate, uneori de sport… Trezesc pasiuni foarte adânci în noi, poate e normal, dar cred că a recupera această conviețuire a dialogului este esențial. Din păcate, se aruncă vorbe grele între părți, nu ne mai auzim și suntem blocați pe emisie. Blocarea asta pe emisie creează bulele faimoase din Facebook și ești șocat când ieși din bula ta și afli că altul gândește diferit. Așa că, deși unele puncte de vedere ale colegilor de la Lumealibera.ro sau Ziaristii.com sunt diferite, mă bucur să stăm de vorbă, pentru că eu cred că avem de învățat din așa ceva.
Reporter: Oameni ca Mihai Neamțu, cu toate slăbiciunile lor, sunt utili politicii din România, dar e nevoie de mai mult decât bune analize și comentarii. Pentru că, sincer, avem mulți oameni deștepți în România, dar care vorbesc de pe margine, nu au acces la decizie pe zonele în care au expertiză.
Mihai Neamțu: Așa este. Eu spun că Educația și Cultura sunt zone pe care le pot revendica fără trufie, dar și fără falsă modestie. În perioada între 16 ani și 23 de ani am stat și câte 10 ore pe zi în bibliotecă. Asta te formează, îți dă o educație, o identitate. Sunt un european, am iubit mereu tradiția clasică, mi-au plăcut filoanele filosofice de tip grecesc sau roman, dar și filonul religios de tip iudeo-creștin. Pe toate acestea, am încercat să le înțeleg, am petrecut mii și mii de ore pe teme fondatoare pentru Europa, de la Crezul de la Niceea – Constantin Noica spunea că Europa s-a născut la Niceea – până la textele părinților fondatori ai Europei post-totalitare, Robert Schuman sau Alcide De Gasperi…
Reporter: Felicitări! Dar știm bine că nu e suficient, atâta vreme cât au existat și există partide care nu au prețuit aceste valori fundamentale.
Mihai Neamțu: Acum sunt, ca și tine sau Grigore Cartianu, într-o bătălie pentru valori, pentru că, știm bine, PSD a confiscat toate aceste valori, PSD maculează tot ce atinge. PSD a vorbit și despre monarhie, făcându-se că a uitat cum l-a fugărit pe Regele Mihai pe Autostrada București-Pitești. PSD a vorbit adesea despre religie, uitând că în Cartea Sfântă scrie ”Să nu furi!”. PSD a vorbit despre familie, dar prin ceea ce a făcut în ultimii 30 de ani a sfâșiat familii, i-a trimis pe cei foarte harnici în diaspora… Ipocrizia stângii nu mă coafează. Eu sunt un om de dreapta și vreau să țin aceste valori în matca în care Eminescu, Titu Maiorescu le-au așezat, anume matca conservatoare.
Reporter: Aș vrea să vorbim despre alegerile din SUA ca de la un fan Biden la un fan Trump, deși chiar și eu pot recunoaște că România nu a avut de pierdut cu Trump președinte.
Mihai Neamțu (zâmbește): Hai să așteptăm finalizarea numărătorii voturilor, verdictul Curții Supreme și după aceea putem vorbi pe îndelete! Sunt multe de spus aici, dar pentru noi, în România, alegerile parlamentare din 6 decembrie sunt esențiale.
Reporter: De acord. Am văzut în continuare fricțiuni pe partea dreaptă a eșichierului politic. Pune asta în pericol o viitoare guvernare împreună?
Mihai Neamțu: Personal, pledez ca Partidul Mișcarea Populară să facă parte din această guvernare. Eu vreau ca Timișoara, care va fi Capitală Culturală a Europei în 2023, să beneficieze de pe urma acestei coaliții de guvernare, în sensul unor investiții mai serioase. Ne trebuie un Muzeu al Dictaturii Comuniste în Timișoara, în orașul Revoluției, în orașul libertății, în orașul care a fost aproape 7 zile liber de comunism, deși Ceaușescu era încă la putere… Mă voi bate pentru asta! Aici trebuie să avem proiecte culturale consistente, nu doar niște graffiti-uri, niște mâzgălituri pe pereți.
Reporter: Este și asta un tip de artă, chiar dacă nu are de-a face cu cea clasică…
Mihai Neamțu: Nu am nimic cu arta contemporană, dar eu cred că sunt niște instituții precum Memorialul de la Sighet, făcut de doamna Ana Blandiana, care rămân, iată, după 30 de ani în picioare, și sunt acte artistice care se consumă pe moment, dar nu lasă nimic în urmă. Fiind conservator, eu cred în instituții, care și-au dovedit valoarea în timp. De aceea mă bat pentru Timiș. Familia mea este în Banat, și doresc să-i ajut pe bănățenii care se simt mereu ”fruncea” să fie fruntea în următorii ani, pentru că merită! Timișoara e conectată la Belgrad, e conectată la Budapesta, avem un triunghi comercial interesant, avem Universitatea care pompează inteligență în industria auto, în IT, avem conectarea logistică la autostrăzi – poți să fii în doar două ore în capitala Ungariei, din păcate în mult mai multe ore în capitala României…
Reporter: Poate fi Timișoara un reper în regiune sau chiar la nivel național?
Mihai Neamțu: Timișoara trebuie să fie un fel de Estonie a României! Aici a câștigat un primar al USR. L-am întâlnit ieri, i-am strâns mâna cordial. Oamenii, chiar dacă au dezacorduri doctrinare sau ideologice, sunt politicoși. Aici n-am văzut scuipături pe stradă, n-am văzut violență, n-am văzut agresivitate. Bătălia pentru 2020-2024 include foarte mult PMP-ul și include orașul Timișoara în ecuația aceasta.
Reporter: Mai are loc PMP să crească, ori partide ca Pro România – cu un lider, Victor Ponta, aflat în centrul unor dezvăluiri de mari afaceri de corupție – îi pot frâna ascensiunea?
Mihai Neamțu: După dezvăluirile președintelui Băsescu făcute la Realitatea Plus, Pro România nu cred că mai face pragul. Asta este vestea pe care trebuie s-o dăm românilor. Nu este exclus ca Victor Ponta să facă pușcărie în lumina revelațiilor președintelui Băsescu cu privire la această iertare istorică a datoriilor Rompetrol, pe care Ponta a făcut-o față de KazMunaiGaz. 600 de milioane de euro a pierdut România prin decizia lui Ponta Victoraș de a-l face pe premierul de atunci al Kazahstanului să câștige. Apropo, omologul lui Ponta a mers la pușcărie; face 10 ani de închisoare pentru o șpagă de 2,5 milioane de euro.
Reporter: Cum stă PMP în sondaje? De fiecare dată a fost cotat sub 5%, dar tot de fiecare dată a trecut pragul, spre deosebire de alte partide, ALDE bunăoară…
Mihai Neamțu: Partidul Mișcarea Populară e pe un trend crescător, ultimul sondaj CURS ne dă la 7,5%. Deci, noi creștem, și recunosc că ne avantajează o prezență mai scăzută la vot, pentru că nu facem salturi ca Făt-Frumos, cum au făcut alții… USR nu a reușit să explice nici până azi cum de a reușit să piardă un milion de voturi. A avut 2 milioane de voturi la europarlamentare, Barna a avut un milion de voturi la prezidențiale și partidul a luat, recent, 700.000 de voturi la locale.
Reporter: Eu nu sunt anti-USR/PLUS, dar există un nucleu radical care nu acceptă deloc critica, nici chiar atunci când greșesc flagrant – vezi alegerea în tandem a lui Florin Iordache (PSD) și George Dîrcă (USR) la șefia Consiliului Legislativ. Veți putea totuși depăși aceste diferențe, orgolii, pentru a forma o majoritate anti-PSD?
Mihai Neamțu: Eu cred că avem obligația față de români să avem o guvernare radical diferită de PSD. Să nu mai avem impostori, să nu mai avem ticăloși, oameni cu probleme penale – este o condiție obligatorie a redescoperirii speranței în politica românească. Mărturisesc că, deși văd oameni de valoare în USR…
Reporter: Acum o să urmeze un ”dar”…
Mihai Neamțu: Spun sincer, am avut o simpatie față de primarul Brașovului. Dar Allen Coliban m-a dezamăgit. Dacă tu ai fost exmatriculat, Doamne iartă-mă, de ce să spui că ai absolvit?! Sau Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al lui Barna. Deci tu ești Barna, vrei să fii președintele României, și-l iei pe Moșteanu care n-a absolvit Politehnica București, nici Literele de la Cluj, nici Filosofia de la Iași. A absolvit la Bioterra, dar n-a absolvit, de fapt. A făcut vreo doi ani, după aia s-a dus la altă facultate, nici pe aia nu știu dacă a terminat-o. Deci, omul care vrea să fie purtătorul de cuvânt al „salvatorilor României” nu și-a terminat facultatea.
Reporter: Nu e chiar așa. Nu spun asta pentru a-i apăra pe Moșteanu sau Coliban, dar performanța nu are musai legătură cu ce scrie în CV. Nu e obligatoriu ca, dacă ai bifat o diplomă sau ceva frumos în CV, să fii bun în viața reală, pe piața de business, chiar în politică.
Mihai Neamțu: Eu nu am o problemă cu oamenii care nu au terminat o școală. Bunicul meu a făcut 7 clase și l-am iubit, era un om foarte deștept. Bunica mea a făcut 6 clase și e o femeie extrem de inteligentă. Dar de ce să pui în CV că ai trecut pe la o universitate de mâna a 14-a?! Durerea mea, repet, nu e că nu au terminat școala, ci că au scris ceea ce nu era adevărat. Există oameni mari, mai ales în zona IT, care nu au terminat nicio școală și au ajuns departe. Steve Jobs este doar unul dintre ei.
Reporter: Insist: de ce este atât de important CV-ul? Poate oamenii sunt buni la ce fac în viața reală…
Mihai Neamțu: Cum poți să ceri tu să conduci o țară când tu nu ai terminat ceva? Nu merge! Ei au făcut eroarea că au pus ștacheta foarte sus, și apoi căderea e abruptă. Asta nu mă împiedică să doresc binele Timișoarei, să spun ”Succes, Dominic Fritz!”. Ori ”Succes, Clotilde Armand!” sau primarului de la Alba Iulia… De ce să nu doresc succesul acestor oameni? Eu pot să critic, pentru că trebuie să fie o critică cu gândul la România.
Reporter: Cum rămâne după ruptura USR-PMP de la București?
Mihai Neamțu: Nu-mi place când vine Barna și spune: ”Nu stăm de vorbă cu Neamțu, care-i un clovn”. Păi, măi Barna, ce-ai făcut la viața ta să spui așa ceva? Că te scutur bine și te întreb despre istoria românilor și habar n-ai. Dacă te întreb pe unde a intrat Carol I în România, habar n-ai! Dacă te întreb în ce an a murit Ștefan cel Mare, habar n-ai. Dacă te întreb când a fost eliberată Timișoara de către otomani, habar n-ai. Dacă-ți cer 10 cărți pe care le-ai citit anul trecut, nu știi să spui. Cum e posibil să ai acest tip de aroganță? Asta m-a supărat la ei. În schimb, trebuie să dovedim că avem proiecte. Să arătăm că știm cum se fac autostrăzi în România, rețele feroviare, școli fără WC în curte… Aici n-am nicio îndoială că și cei de la USR-PLUS își doresc binele României.
– Comandat de: Partidul MIȘCAREA POPULARĂ (P.M.P.) – Filiala București
– Executat de: Macondo Gabo Press S.R.L. – Portal: Ziaristii.com
– C.U.I. mandatar financiar: 11200012
Cum poate fi cineva fan-Biden? Adica sa tii cu o persoana care nu stie pe ce lume este? Inteleg ca poti fi anti-Trump, dupa ce 4 ani presa americana si romaneasca l-au tocat zi de zi pe presedintele american. Dar sa tii cu o papusa pusa in geam care nu mai stie care fiu ii traieste si care a murit acum 5 ani?
Am obervat o orientare a ziaristii.com catre stinga americana. In special Robert Mateescu face o propaganda gretoasa pentru stinga americana, preluind fara ochi critic toate ineptiile lor. Insa si la G.Cartianu, iar acum uite ca L.Ciocazanu o spune pe fata ca e fan Biden.
Pina la un punct e in regula sa ai ce parere vrei, insa e o ruptura logica greu de inteles. Adica domnii de la ziar sunt anticomunisti, anti ciuma rosie, si acum vine ruptura logica, sunt fani ai neomarxistilor. Ce sa mai intelegi?
Pot intelege ca nu-ti place Trump. si a livrat motive (umflate de presa), insa e singurul care se opune tavalugului neomarxist.
Il inteleg pe idiotul util occidental ce stie de comunism doar din cartile de propaganda de ce e de stinga, insa in Romania mai ale daca ai o anumita virsta si ai prins comunismul, nu ai dreptul sa fi idiot util.
Foarte corect comentariu, Vlaicu! Vad ca raspunsurile intarzie…
O fi Biden parca scos din cavou, dar pe Trump il doare in c.r de marxisti, comunisti rednecksi etc. Si si mai putin ii pasa de idiotii de pe alte meleaguri decat cele americane care il admira.
Trump are o singura simpatie. Banul. Daca vine din America, Rusia lui Putin sau China conteaza foarte Putin. Asa ca individul a facut bani pentru el si cativa mafioti nazisti americani.
Ratoiul nu are prieteni si nici aliati. Toti prietenii pe care i-a avut au intrat in dizgratie atunci cand i-a supt de ceea ce ii puteau oferii. Toti au crezut ca sunt pe vecie si niciunul nu a scapat. Nici cei din familie nu ii sunt aproape decat daca ii servesc LUI interesele. Cine e contra trebuie EXECUTAT. Vezi cartile scrise de John Bolton, Mary Trump etc
Barna e arogant.
E de inteles Barna cand spune ca nu vrea sa discute cu PMP. Ce oameni a promovat acest partid? Udrea? EBA? Nu are nimic in comun cu moralitatea in politica.