Implantul dentar – metoda ideală de refacere a esteticii și funcționalității dentare

0
445
Closeup of unrecognizable female doctor pointing at tooth model while consulting patient, copy space

Orice persoană are probleme dentare. Din păcate, nici măcar vizitele regulate la dentist și îngrijirea zilnică nu pot preveni întotdeauna deteriorarea dinților sau a gingiilor, ce poate duce în timp la pierderea dinților. Ca urmare, apar spații goale în gură, este afectată funcția masticatorie, iar odată cu ea – și estetica.

Toate aceste probleme pot fi rezolvate cu ajutorul implanturilor dentare – o metodă de tratament extrem de populară, care presupune inserarea unui implant dentar în locul rădăcinii dentare lipsă, implant peste care ulterior este montată o coroană dentară.

Metode de tratament cu ajutorul implanturilor dentare

Există multe opțiuni de tratament cu ajutorul implanturilor dentare. În cazul pierderii unui singur dinte, este preferată montarea unui singur implant dentar, chiar dacă acesta a fost un dinte voluminos, cu mai multe rădăcini.

În cazul pierderii mai multor dinți consecutivi – de exemplu, trei –, se pot instala două implanturi la margini, care vor susține o punte de trei coroane. Acest design va fi durabil și funcțional. Însă, în acest caz, se pot instala și trei implanturi dentare – câte un implant pentru fiecare dinte pierdut.

O metodă convenabilă de tratament este inserarea implantului într-un singur timp – metodă în care implantul este plasat în os, în aceeași ședință cu extracția dentară. Această abordare poate accelera semnificativ timpul de tratament, deoarece implantul se integrează în os pe măsură ce alveola dentară se vindecă.

Altfel, trebuie așteptat ca locul de extracție să se vindece, pentru ca abia apoi să fie plasat implantul, care va necesita o perioadă de osteointegrare până ce va fi încărcat cu o coroană dentară.

Sistemele All-on-4 și All-on-6 sunt, de asemenea, foarte populare. Acest tip de tratament vă permite să înlocuiți complet dantura de pe o arcadă întreagă. În primul caz, sunt inserate patru implanturi dentare, care vor susține întreaga lucrare protetică. În al doilea caz, sunt instalate șase implanturi – această variantă este considerată mai durabilă și mai rezistentă în timp.

Când este necesară creșterea volumului osos?

Pentru ca implanturile să se țină bine în osul maxilarului, este necesară o cantitate suficientă de țesut osos. Astfel, pentru tratamente de înaltă calitate, se recomandă adesea creșterea volumului osos. Majoritatea cazurilor necesită proceduri de augmentare osoasă mai mari sau mai mici, pentru a obține un rezultat stabil pe termen lung.

O procedură frecvent efectuată este cea de ridicare a podelei sinusale (procedura de sinus lift), însoțită de adăugarea unei grefe osoase în spațiul creat. Este realizată pentru a crește înălțimea osului din zona laterală a maxilarului superior.

Alegerea metodei de tratament

Tratamentul începe cu o consultație la un medic specialist, în timpul căreia se întocmește un plan de tratament. În primul rând, trebuie analizată starea dinților restanți și a țesuturilor parodontale, și trebuie tratate problemele prezente care pot interfera cu succesul tratamentului cu implanturi dentare.

Medicul va selecta cea mai potrivită variantă de inserare a implanturilor pentru fiecare caz în parte, astfel încât pacientul să se poată bucura din nou de aspectul atractiv al dinților și de funcționalitatea acestora.

Un avantaj important al procedurii este garanția pe viață a implanturilor, care oferă o încredere în plus pacientului.

Există multe concepții greșite că implanturile nu se integrează bine și pot provoaca disconfort. Toate acestea sunt mituri care nu au nimic de-a face cu realitatea.

Implantul dentar este considerat o modalitate mai modernă de refacere a danturii decât tratamentul cu punți. Așa-numitele punți dentare implică șlefuirea dinților vecini, care își pierd din rezistență. Implantul dentar nu afectează dinții vecini, de aceea este considerat o metodă mai avansată de tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.