luni, decembrie 9, 2024
AcasăDezvăluiriHoția de 114 milioane de euro. Mazăre a furat faleza din Constanța...

Hoția de 114 milioane de euro. Mazăre a furat faleza din Constanța ca să aibă plajă în Madagascar. Borcea şi Nicuşor i-au fost complici

-

Mega-procesul „Jaf pe litoral”, avându-i ca principali acuzați pe Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu, a ajuns la final. Numărul total de inculpați este de 37.

Completul de trei judecători de la Înalta Curte de Casație şi Justiție a terminat astăzi de judecat dosarul privind retrocedările ilegale de terenuri – plajă şi faleză la Constanța şi la Mamaia. Preşedintele completului, Ionuţ Matei, a anunţat că pronunţarea sentinţei va fi amânată. Sentința va fi definitivă, întrucât judecata se află în faza de apel, după ce fondul a fost judecat de Curtea de Apel Bucureşti.

În prima instanță, Curtea de Apel Bucureşti a pronunțat pedepse la închisoare cu suspendare: Radu Mazăre – 4 ani, Nicuşor Constantinescu – 3 ani, Dragoş Săvulescu – 3 ani. Un alt inculpat celebru, Cristian Borcea, a fost achitat. Pedepse scandalos de blânde, dată fiind gravitatea faptelor şi mărimea prejudiciului.

- Advertisement -

Grup infracțional organizat

Procurorul DNA a cerut condamnarea fostului primar al oraşului Constanţa, Radu Mazăre, la o pedeapsă orientată spre maxim pentru infracţiunile comise: 15 ani de închisoare. Magistratul a explicat că, în cazul lui Radu Mazăre, faptele se prescriu în iulie 2023.

Tot o pedeapsă orientată spre maxim a cerut procurorul şi în cazul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, precum şi condamnarea lui Dragoş Săvulescu (fost acționar la clubul de fotbal Dinamo).

Reprezentantul DNA a explicat că funcţionari din Primăria Constanţa, membri ai unei comisii de aplicare a Legii 10/2001, au constituit nucleul unui grup infracţional organizat, grup care a avut ca scop retrocedarea ilegală a unor terenuri din Mamaia şi Constanţa, care se aflau în domeniul public al statului.

- Advertisement -

„Membrii acestei comisii au întocmit referate cu conţinut fals cu privire la terenurile ce urmau să fie retrocedate. Terenurile au fost subevaluate şi, prin compensare, suprafeţele atribuite erau de câteva ori mai mari. Legea prevede că plajele sunt în domeniul public şi nu puteau fi retrocedate, însă cu ajutorul unor inculpaţi de la OCPI, terenurile au fost intabulate şi trecute în domeniul privat al municipiului Constanţa”, a spus procurorul.

„Terenurile nu pot ajunge în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”. Dar au ajuns

„Patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro. (…) În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape un milion de metri pătraţi”, au scris anchetatorii în rechizitoriul finalizat în 2008.

Procurorii DNA precizează că au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, „adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”.

Conform DNA, prin faptele săvârşite de cei 37 de inculpaţi, s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului, iar 36,16 milioane euro – prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

Profit-record pentru Borcea: 830.000%

Prin schema infracțională pusă la cale, Cristian Borcea a fost împroprietărit cu 8.990 de metri pătraţi în zona Mamaia Nord, teren pe care l-a vândut cu 449.541 de euro (50 euro/mp), faţă de cei 54 de euro (0,006 euro/mp) reprezentând suma investită. La un calcul simplu, rezultă un profit uluitor, de de 830.000%.

În total, Borcea a fost împroprietărit de Primăria Constanţa cu 29.000 de metri pătraţi. El este acuzat că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -