vineri, octombrie 11, 2024
AcasăFără categorieGuvernul nu poate da ordonanța de urgență pe justiție! Explicațiile judecătorului Cristi...

Guvernul nu poate da ordonanța de urgență pe justiție! Explicațiile judecătorului Cristi Danileț

-

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al CSM, răstoarnă planurile agresive ale trioului toxic Dragnea-Dăncilă-Toader. Magistratul arată că Guvernul nu poate da ordonanța de urgență anunțată, prin care ar urma să grăbească intrarea în vigoare a modificărilor declarate constituționale din Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Danileț își bazează concluziile pe legi, pe Constituție și pe decizii ale CCR.

CCR: Nu se poate da ordonanță de urgență când legea este în fază finală la Parlament

„De ce nu se poate da <<OUG pe ce este constituțional>> dintr-o lege:

  • proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale a fost adoptat de ambele Camere ale Parlamentului; deci, procedura legislativă e finalizată;
  • la controlul de constituționalitate s-au găsit niște nereguli care trebuie corectate tot de Parlament; așadar, procedura legislativă se reia, dar numai cu privire la aceste chestiuni care, din nou, vor putea fi verificate de CCR;
  • când o lege este în fază finală la Parlament, Guvernul nu poate adopta un act normativ pe aceeași chestiune, o spune CCR prin decizia 1431/2010, pentru că ar încălca principiul separației puterilor în stat și pe cel al cooperării loiale între puteri;
  • dacă Guvernul ar da o OUG, ea ar trebui supusă aprobării în Parlament, adică din nou să se discute chestiunile deja discutate în Parlament; după care se va putea ajunge din nou la CCR; or, e ilogic să apelezi la o asemenea procedură, nouă, când tu ești pe final cu prima procedură;
  • OUG presupune <<urgența>>, generată de o <<situație excepțională>>. Or, zilele acestea nu s-a întâmplat nimic în România care să justifice o OUG: e aceeași stare juridică, socială și politică prezentă și în timpul aprobării proiectelor, și în timpul discutării în CCR, și ieri, și astăzi.
    P. S. Să nu uităm că redactarea acestor Coduri a costat statul român milioane de euro, plătiți din împrumut de la Banca Mondială; că ele au fost redactate de o comisie de specialiști alcătuită din profesori și practicieni; că apoi au trecut prin Parlament, unde au suferit multiple modificări necesare, cel puțin teroretic, pentru îmbunătățirea proiectelor. Și, în nici cinci ani de la intrarea lor în vigoare deja le modificăm în mod substanțial?! Evident, ceva nu e cușer!”

„O fi devenit CEx ăsta o nouă autoritate publică…”

Într-o altă postare, Cristi Danileț ironizează aberația ca marile decizii din justiție să nu se ia la Guvern, nici la Parlament, ci în CEx-ul unui partid.

- Advertisement -

„Avizele CSM pe legile privind justiția și Codurile penale sunt consultative. Opinia Comisiei de la Veneția si recomandările Comisiei Europene cică sunt facultative. Reacțiile ambasadelor străine cică sunt inacceptabile. Protestul magistraților cică nu contează. Dar vine CEx, frate, și toată lumea e în picioare și se execută imediat.
O fi devenit CEx ăsta un nou for decizional în statul român, o nouă autoritate publică, și nu am aflat!
Eu văd că în Constituție încă scrie că Guvernul este al României, nu al vreunui partid. Și încă mai scrie că Guvernul răspunde în fața Parlamentului, nu a unui partid.
Dar poate nu văd eu bine și trebuie să îmi schimb ochelarii. Poate că mă înșel eu și soarta justiției și a Codurilor chiar trebuie să se decidă acum în CEx-uri, un fel de nouă putere de facto în România. Că doar nu mai departe decât ieri ne spunea un politicien vrâncean că <<în orice stat civilizat, cu o democrație consolidată, politicul administrează justiția>>, și noi am crezut că vorbește așa, la nervi.
Sper să nu ajungem să cerem încuviințarea de la CEx când decidem în dosarele noastre, așa cum în 2004 se discuta la partid la ce dosar să i se dea drumul…
P. S. O fi Guvernul parte din puterea executivă, dar asta nu înseamnă că trebuie să execute ce spune CEx-ul, parol!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -