joi, aprilie 25, 2024
AcasăLumeaEuropaThe Guardian: cel mai mare record de temperatură "ever", în Franţa! Specialiştii...

The Guardian: cel mai mare record de temperatură „ever”, în Franţa! Specialiştii spun cum vor fi fenomenele meteo extreme în anii ce vin

-

Cel mai canicular sfârşit de iunie din ultimii 70 de ani! Meteorologii ne avertizează că astfel de fenomene meteo extreme, provocate de schimbările climatice, vor fi tot mai dese şi mai puternice.

În Europa, vineri este vârful caniculei. În Franţa, patru departamente din sud se afla sub cod roşu iar temperaturile ar putea depăşi 45 de grade Celsius. S-au înregistrat deja primele victime. În ciuda tuturor avertismentelor, un biciclist a plecat într-o cursă şi a fost răpus de căldura prea mare. Iar în Spania a murit un tânăr de 17 ani tot din cauza caniculei. Şi în această ţară sunt aşteptate maxime de până la 42 de grade. Cea mai gravă situaţie este în Catalunya, unde se extind incendiile de vegetaţie provocate de arşiţă.

În Franța a fost înregistrat un record absolut de temperatură în departamentul Vaucluse, din sud-estul țării, anunţă The Guardian.

- Advertisement -

În Franța, termometrele au arătat astăzi temperatura maximă de când se fac înregistrări, de 44,3 grade Celsius, depășind astfel ultimul record de 44,1 grade Celsius din regiunea Montpellier din august, 2003.

În țară, mai multe școli au fost închise și altele i-au rugat pe părinți să țină copiii acasă cât mai mult timp posibil. Inclusiv unele examene au fost amânate.

Mai multe regiuni din Franța sunt sub cod roșu de caniculă. În afara regiunilor care se află sub cod roșu, restul țării se află sub cod portocaliu de caniculă.

- Advertisement -

Climatologii susţin că astfel de fenomene meteo extreme se vor intensifica în anii ce vin.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme:

  • Ar trebui să ne obișnuim, există multe studii publicate recent care au arătat că vom avea valuri de căldură din ce în ce mai frecvente în viitor. Un studiu, publicat la începutul lunii iunie, a arătat că emisfesta nordică a fost afectată pe o regiune extinsă de valul de căldură și au arătat că aceste valuri de căldură sunt o consecință directă a schimbărilor climatice.”
  • „Valurile de căldură vor afecta arii din ce în ce mai extinse și vor duce la recorduri de temperatură.”
  • „În viitor, dacă se păstrează o creștere a temperaturilor globale de 1,5 grade Celsius, ne așteptăm ca, dintr-o perioadă de 3 ani consecutiv, să fie 2 ani cu valuri de căldură.”
  • „Dacă temperatura crește cu peste 2 grade, atunci ne așteptăm ca în fiecare an să fie valuri de căldură.”
  • „O consecință a schimbărilor climatice este extinderea acestui sezon de furtuni. În loc ca în august să avem mai puține furtuni decât în iunie sau iulie, vom avea un sezon cu furtuni care se extinde în august și până în septembrie. În continuare vom avea zile călduroase, dar vom avea și o creștere a valurilor de căldură și a fenomenelor extreme.”
  • „Măsurile pe termen lung sunt să reducem consumul de combustibili și astfel reducem efectele schimbărilor climatologice”

Canicula vine din nordul Africii

Aerul cald care loveşte acum Europa vine din Africa de Nord, aducând temperaturi ridicate de-a lungul continentului. Marea Britanie a rămas mai răcoroasă, parțial datorită faptului că a fost mai departe de sursa aerului cald și, în parte, datorită efectelor de răcire ale Mării Nordului, au spus experții Met Office.

Nu este posibilă fixarea definitivă a undei de căldură actuale asupra schimbărilor climatice, deoarece vremea variază atât de mult în mod natural. În plus, efectele probabile ale schimbărilor climatice nu sunt simple. De exemplu, ploaile torențială și vremea întunecată din întreaga regiune a Europei de Nord, inclusiv Marea Britanie, vor deveni mai frecvente ca urmare a acumulării de dioxid de carbon în atmosferă.

Cu toate acestea, vremea din acest an este cu siguranță în concordanță cu previziunile pe care oamenii de știință le-au făcut legat de temperaturile în creștere, cu mai multe valuri de căldură și secete prelungite, intercalate cu perioade de inundații puternice în unele zone.

Undele de căldură pot avea însă şi efecte plăcute, cu zile lungi însorite, care încurajează oamenii să iasă în parcuri și pe plaje și, cu siguranță, aduc un zâmbet pe fețele vânzătorilor de înghețată.

Totuși, capacitatea organismului de a-și regla temperatura proprie este crucială; bebelușii sunt mai puțin capabili să-și regleze temperatura și trebuie păstrați în condiții bine ventilate. Persoanele în vârstă își pierd, de asemenea, abilitățile de autoreglare pe măsură ce îmbătrânesc, mai notează The Guardian.

Trenuri blocate de vijelii în România

Mai multe trenuri cu sute de pasageri au rămas blocate vineri între Caransebeș și Orșova. Din cauza vijeliilor, mai mulți arbori au căzut pe calea ferată și au rupt liniile electrice.

CFR a transmis, vineri dimineaţă, că circulaţia feroviară este oprită temporar în partea de vest a ţării, pe raza Regionalei CF Timişoara, între staţiile Caransebeş şi Orşova din cauza furtunilor violente.

Traficul feroviar pe secţia CF Caransebeş – Orşova a fost reluat în jurul orei 11:00, a informat ulterior CFR.

‘Toate trenurile oprite în gări, în intervalul orar necesar desfăşurării operaţiunilor de intervenţie pentru reluarea traficului în condiţii de siguranţă vor tranzita segmentul Slatina – Timiş – Teregova cu locomotivă Diesel’, au precizat reprezentanţii companiei.

”Zeci de angajaţi feroviari acţionează cu utilaje încă din cursul serii pentru tăierea arborilor, îndepărtarea acestora de pe linia de cale ferată şi înlocuirea cablului de înaltă tensiune, rupt pe mai multe secţiuni, între staţiile Slatina – Timiş – Zeregova. Pentru a asigura accesul echipelor de intervenţie în zona afectată, 8 trenuri de călători staţionează în gările adiacente până la finalizarea lucrărilor de eliberare a gabaritului şi înlocuirea firului de contact rupt, astfel încât să se poată repune sub tensiune linia de contact”,  transmisese CFR vineri dimineața.

Potrivit sursei citate, şase trenuri erau oprite temporar în gări la Poarta, Vălişoara, Domaşnea Cornea şi Cruşovăţ, respectiv IR 1693 (Bucureşti Nord – Timişoara), IR 1696 (Timişoara Nord – Bucureşti Nord), IR 1695 (Bucureşti Nord – Timişoara Nord), R 9551 (Orşova – Cruşovăţ), trenurile private 15594 (Arad – Constanţa) şi 15593 (Constanţa-Arad).

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Veștile despre schimbările climatice nu pot decât sa ne pună pe gânduri. Închidem cărbunele și tot ceea ce înseamnă poluare in România, s-așa sunt pierderi la buget de peste 2 miliarde de lei. Dacă numai in acest sector pierderile sunt enorme și s-ar traduce prin echivalentul unei pensii mediu de 2000 lei ( echivalentul plății pentru 85000 pensionari pe luna).Olguta Draga citește ce pierderi uriașe și cât mai subvenționați ( aruncați banii ) pe întreprinderi falimentare care NU au niciun viitor in România!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -