joi, noiembrie 21, 2024
AcasăSportGolănia kosovarilor ne apropie de Mondiale: am depășit Suedia grație acestui 3-0...

Golănia kosovarilor ne apropie de Mondiale: am depășit Suedia grație acestui 3-0 „la masa verde”. Acum ținem cu Norvegia, Cehia și Țara Galilor!

-

Până la urmă, Kosovo ne-a făcut un bine! Retragerea de pe teren a fotbaliștilor ex-iugoslavi ne-a adus victoria – logică, previzibilă – cu 3-0 „la masa verde” și, astfel, statutul de cea mai bună câștigătoare de grupă din Liga C. Altfel, am fi fost depășiți de Suedia, la golaveraj. Acum, barajul de calificare la CM 2026 este mult mai aproape.

În preliminariile mondiale sperăm să câștigăm grupa și astfel să ne calificăm direct. Dacă ratăm primele două locuri, atunci le ținem pumnii Norvegiei, Cehiei și Țării Galilor! Cu niciuna dintre ele nu vom putea fi în aceeași grupă, pentru că toate ne sunt colege în urna a doua valorică.

Comisia de Apel din cadrul UEFA a analizat incidentele din prelungirile partidei România – Kosovo, din etapa a 5-a (penultima) a Ligii Europa, și a decis o serie de sancțiuni. Cea mai importantă dintre ele: câștigarea meciului cu 3-0 de către naționala română. Decizie este logică și previzibilă, după ce kosovarii s-au retras de pe teren în minutul 90+5, la scorul de 0-0 (când mai erau de jucat aproape două minute, iar mingea era la noi, având de executat o lovitură liberă), fără acceptul arbitrului, și au refuzat să revină la insistențele acestuia.

Au fost dictate și amenzi celor două tabere: 128.000 de euro Federației Române de Fotbal (pentru ce au făcut unii spectatori), 6.000 de euro celei din Kosovo (pentru comportamentul provocator al unor jucători).

În plus, România va trebui să joace următorul meci ofcial „cu porțile închise” (fără spectatori).

- Advertisement -

Din comunicatul UEFA: „Comisia de Apel a FIFA a decis declararea meciului UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale Federației Române de Fotbal și Federației de Fotbal din Kosovo, disputat la 15 noiembrie 2024, ca fiind pierdut de Federația de Fotbal din Kosovo (care, prin urmare, se consideră că a pierdut meciul cu 3-0) pentru că este responsabilă de faptul că meciul nu a fost jucat în întregime (conform articolului 25.01 din Regulamentul UEFA Nations League)”.

Federația de Fotbal din Kosovo a anunțat deja că va ataca decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, FRF se mai gândește, având la dispoziție 5 zile s-o facă.

Efectul deciziei UEFA – care, în principiu, nu are cum să fie răsturnată de TAS în privința rezultatului de 3-0 – este unul major pentru naționala lui Mircea Lucescu. România a câștigat pe multiple planuri:

- Advertisement -
  • a devenit cea mai bună câștigătoare de grupă din Liga C a Ligii Națunilor (depășind Suedia), crescându-și șansele de a fi prezentă în barajele de calificare la Campionatul Mondial din 2026, organizat de SUA, Mexic și Canada;
  • și-a asigurat prezența în urna a doua valorică la tragerea la sorți a grupelor preliminare pentru CM 2026, operațiune ce se va desfășura pe 13 decembrie, la Zürich;
  • a reușit prima campanie, din istoria sa, cu punctaj maxim (18 puncte din 18 posibile);
  • și-a îmbunătățit coeficientul pe baza căruia se realizează clasamentul FIFA.

Clasamentul Grupei 2 (Liga C), fără rezultatul meciului România – Kosovo:

Cum a fost pedepsită Kosovo: 0-3 și o amendă mică

  • Meci pierdut cu 0-3, prin abandon (forfait);
  • 6.000 de euro – amendă pentru conduită necorespunzătoare a echipei.

Cum a fot pedepsită România: 7 amenzi, totalizând 128.000 de euro, plus un meci fără spectatori

  • 50.000 de euro – pentru comportament rasist și/sau discriminator al fanilor (în relație cu scandările xenofobe anti-Ungaria) și închiderea stadionului la următorul meci jucat pe teren propriu;
  • 30.000 de euro – pentru transmiterea unor mesaje politice provocatoare, nepotrivite la un eveniment sportiv;
  • 9.000 de euro – pentru aruncarea de obiecte pe teren;
  • 4.500 de euro – pentru aprinderea torțelor în tribune;
  • 8.000 de euro – pentru folosirea laserelor;
  • 12.500 de euro – pentru deranjarea momentului intonării imnurilor naționale;
  • 14.000 de euro – pentru blocarea căilor de acces publice.

Reacții din cele două tabere

Președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu: „Considerăm amenzile prea dure, mai ales închiderea stadionului pentru suporterii noștri. În acest meci, unul cu o încărcătură aparte, ei s-au comportat exemplar până în minutul 91–92. Așteptăm motivarea, avem termen următoarele 5 zile pentru a decide dacă vom face apel la TAS sau nu. Singura instanță de apel este Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne”.

Avocatul Federației de Fotbal din Kosovo (FFK), Taulant Hodaj: „În decizia UEFA se arată că rezultatul meciului este 3-0 în favoarea României. Această parte a deciziei, precum și alte câteva încălcări de regulament ale României care nu au fost luate în calcul, se pot schimba la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în favoarea Kosovo, pentru că avem multe încălcări ale regulamentului de către România deja dovedite. Acestea au determinat întreruperea meciului, nu acțiunea fotbaliștilor din Kosovo. Faptul că scandările «Kosovo este Serbia» și «Serbia, Serbia» au fost pedepsite de UEFA îmi dă o senzație bună. Mai mult, gestul vulturului făcut cu mâna nu a fost sancționat, așa că sunt optimist. Cele mai multe plângeri ale FFK au fost aprobate. (…) România a fost găsită răspunzătoare pentru limbaj rasist, ură și comportament discriminatoriu”.

România prinde barajul pentru CM 2026 dacă măcar una dintre Norvegia, Cehia și Țara Galilor se clasează pe locurile 1-2 în grupele din preliminariile mondiale

Dacă meciul România – Kosovo se încheia 0-0, România ar fi fost depășită de Suedia, la golaveraj, și și-ar fi micșorat șansele de a prinde barajul de calificare la CM 2026. Naționala lui Lucescu și-ar fi atins acest obiectiv doar dacă cel mult două câștigătoare de grupe din Liga A (Spania, Germania, Portugalia, Franța) și Liga B (Anglia, Norvegia, Țara Galilor, Cehia) nu vor reuși să prindă locurile 1-2 în cele 12 grupe preliminare pentru Mondialul nord-american (a căror componență o vom cunoaște pe 13 decembrie).

Victoria la „masa verde” cu Kosovo transformă România în câștigătoarea de grupă cu cel mai bun punctaj din Liga C, depășind Suedia. Astfel, naționala lui Lucescu va prinde barajul de calificare la CM 2026 dacă cel mult trei câștigătoare de grupe din Liga A și Liga B nu vor reuși să prindă locurile 1-2 în cele 12 grupe preliminare pentru Mondialul nord-american (a căror componență o vom cunoaște pe 13 decembrie).

E greu de crezut că Spania, Germania, Portugalia, Franța și Anglia nu vor prinde locurile 1-2, în grupe de câte 4 sau 5 echipe, în preliminariile mondiale, dat fiind că toate vor încerca să-și câștige grupa, pentru o calificare directă (formațiile de pe locul 2 vor mrge, de asemenea, la baraj).

În aceste condiții, României îi va fi suficient ca una dintre Norvegia, Cehia și Țara Galilor să se claseze pe locurile 1-2 în preliminariile mondiale.

În caz contrar, România va rămâne doar cu șansa de a se clasa pe locul 1 (calificare directă) sau pe locul 2 (prezență la baraj) în preliminariile CM 2026.

Clasamentul câștigătoarelor de grupe din Liga C (incluzând România – Kosovo 3-0):

1. România – 18 puncte, golaveraj 18-3 (+15)

2. Suedia – 16 puncte, golaveraj 19-4 (+15)

3. Macedonia de Nord – 16 puncte, golaveraj 10-1 (+9)

4. Irlanda de Nord – 11 puncte, golaveraj 11-3 (+8)

Clasamentul câștigătoarelor de grupe din Liga C (dacă rămânea România – Kosovo 0-0):

1. Suedia – 16 puncte, golaveraj 19-4 (+15)

2. România – 16 puncte, golaveraj 15-3 (+12)

3. Macedonia de Nord – 16 puncte, golaveraj 10-1 (+9)

4. Irlanda de Nord – 11 puncte, golaveraj 11-3 (+8)

Cele 5 urne valorice pentru tragerea la sorți

La Mondialul din 2026, găzduit de SUA, Mexic și Canada, vor participa, în premieră, 48 de echipe (față de 32 la ultimele ediții). Din Europa se califică 16 echipe: 12 direct (câștigătoarele celor 12 grupe preliminare), plus 4 în urma unui baraj cu semifinale + finale (deci, în care trebuie să elimini doi adversari).

Dintre cele 16 echipe participante la barajul pentru calificarea la CM 2026, 12 vor veni din preliminariile Mondialului (ocupantele locului 2 în cele 12 grupe), iar 4 din Liga Națiunilor (cele mai bune câștigătoare de grupă care nu au prins locurile 1-2 în preliminariile Mondialului).

Tragerea la sorți a celor 12 grupe din preliminariile CM 2026 va avea loc pe 13 decembrie, la Zürich (Elveția).

Urnele valorice la tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026

  • Urna 1: Franța, Spania, Anglia, Portugalia, Olanda, Belgia, Italia, Germania, Croația, Elveția, Danemarca, Austria
  • Urna 2: Ucraina, Turcia, Suedia, Țara Galilor, Polonia, Ungaria, Serbia, Grecia, Slovacia, Cehia, România, Norvegia
  • Urna 3: Scoția, Slovenia, Irlanda, Albania, Finlanda, Georgia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia, Muntenegru, Israel
  • Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Belarus, Armenia, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Letonia, Feroe, Lituania
  • Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Miraculosul minut 90+ al FCSB și naufragiul rușinos al CFR Cluj. Cei 8 adversari din „grupa de 36”: Manchester United și Olympiakos la București, Răzvan Lucescu la Salonic!

Șumudică, Rapid și ghetele roșii dăruite „interlopului” Piedone, „să-i netezească drumul spre Primărie”. Dan Șucu, candidatul care n-a mai fost

1 COMENTARIU

  1. Si Romania trebuie sa mearga la TASS pentru anularea amenzilor si a sanctiunilor. La UEFA se face politica, nu fotbal. Corect ar fi fost 3-0 pentru Romania, excluderea Kosovo 2 ani din toate competitiile, sanctionarea arbitrului danez pentru frica si lipsa de decizie. Plus felicitari publicului roman pentru sportivitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -