sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăNewsGigantul Rheinmetall preia Automecanica Mediaș. Năsui: "Asta ar trebui să se întâmple...

Gigantul Rheinmetall preia Automecanica Mediaș. Năsui: „Asta ar trebui să se întâmple cu toate cele 17 companii de stat ale industriei de apărare, un muzeu al comunismului”

-

Gigantul industriei de armament Rheinmetall, din Germania, a cumpărat de la familia Nick Știrban 72,5% din acțiunile companiei Automecanica Mediaș, producătorare de vehicule speciale inclusiv cu scop militar, informează publicația online specializată Edrmagazine.eu. Este o achiziție strategică, dar marele pas trebuie făcut prin privatizarea celor 17 companii de stat care au rămas un vestigiu al economiei comuniste: falimentare, neproductive, îmbătrânite tehnologic și conduse dezastruos de persoane numite politic, spune Claudiu Năsui, fostul ministru USR al Economie.

Prin Rheinmetall Landsysteme GmbH, grupul german a preluat uzina care se va numi, de acum înainte, Rheinmetall Automecanica SRL. Directorul executiv al companiei germane, Armin Papperger, spune că „aducerea Automecanica Mediaș în familia Rheinmetall marchează o altă piatră de hotar importantă în strategia noastră de întărire a prezenței grupului în Europa Centrală, lucru care ar trebui să ducă, în schimb, la creșterea capacității defensive a NATO și UE pe flancul Europei de Est“. Papperger a anunțat că există proiecte majore pentru sprijinirea României în domeniul vehiculelor, precum și prin implementarea tehnologiilor moderne pe care le deține Rheinmetall.

Pentru a înțelege saltul pe care-l va face uzina din Mediaș cu noul proprietar, e de ajuns să spunem că în 2024 se estimează că aceasta va avea vânzări de 3 milioane de euro, dar Rheinmetall vrea să le ducă, în câțiva ani, la 300 de milioane de euro, adică de 100 de ori mai mult!

Automecanica Mediaș produce acum vehicule speciale, camioane și remorci atât pentru piața civilă, cât și cu destinație militară.

- Advertisement -

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei din partea USR, a scris pe contul său de Twitter că aceasta este, de fapt, soluția pentru întreaga industrie de apărare a României. În acest moment, arată Năsui, există 17 companii de stat care fabrică armament, dar acestea sunt falimentare. Căpușate sălbatic de politicieni, care numesc în funcții neaveniți pe filieră de partid, acestea au rămas îmbătrânite tehnologic, nerentabile. Toată lumea fură de acolo, iar întregul domeniu este un vestigiu al industriei comuniste, din care n-a reușit să iasă nici la 35 de ani după revoluție.

Mai jos, scurta analiză a lui Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui: „Asta ar trebui să se întâmple și cu ce se numește „industria de apărare” de stat. Formată din 17 companii de stat, industria este o mostră de cum arăta economia comunistă în România. Totul e fix ca la stat. Se fură la fiecare nivel, de la conducere până la paznic. Nimeni nu are interes să schimbe ceva”

„Achiziția de către Rheinmetall a Automecanica Mediaș este o veste foarte bună.

- Advertisement -

Asta ar trebui să se întâmple și cu ce se numește „industria de apărare” de stat.

Pentru cine nu știe, deși are numele pompos, industria de apărare de stat este de fapt un muzeu al comunismului.

Formată din 17 companii de stat, industria este o mostră de cum arăta economia comunistă în România. Totul e fix ca la stat. Se fură la fiecare nivel, de la conducere până la paznic. Nimeni nu are interes să schimbe ceva. Și chiar dacă cineva și-ar contrazice interesul personal și ar vrea să schimbe ceva, ar fi imposibil.

Anual vine ministrul și se laudă că mai pompează sute de milioane de lei din banii dumneavoastră în „investiții”. De fapt acele „investiții” sunt doar acoperirea pierderilor constante pe care le fac aceste găuri negre. În ultimii 30 de ani, eu sunt singurul ministru care a refuzat să facă asta.

Și cum să nu facă pierderi când toată industria funcționează după regula principală de la stat: timpul trece leafa merge.

Dezastrul se vede nu doar în cifre, ci și în incapacitatea totală a „industriei” de a produce. Chiar și cu războiul din Ucraina, când cererea a explodat fix pentru tipul de armament sovietic pe care această „industrie” în teorie îl fabrică, tot n-au reușit să facă nimic.

De ce? Pentru că scopul industriei de stat nu este să producă. Este doar să mențină aparențele. Să pară că totul merge bine.

Soluția există. A fost aplicată și în România și a mers. Recenta investiție a Rheinmetall ne reamintește de ea.

România poate avea o industrie de apărare funcțională și chiar performantă (vedeți cazul Aerostar Bacău și nu numai). Dar pentru asta trebuie să fie privată. Trebuie să funcționeze după criterii de profit și pierdere. Trebuie să fie un proprietar care are interes să nu facă pierderi, ci chiar să facă profit.

Aceste 17 companii trebuie privatizate. Să vină proprietari care au interesul să oprească furtul și chiar să producă ceva.

Culmea e că și armata română a ajuns să se aprovizioneze mai ales de la companii private. Doar că nu neapărat românești.

Sute de milioane de lei din banii contribuabilului fără să vedem nicio luminița la capătul tunelului când se va termina vreodată gaura neagră. Pentru că, de fapt nu se va termina niciodată până nu se privatizează aceste companii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Necinstea sufletească și ticăloșia senatorului extremist Claudiu Richard Târziu. Obiectivul său: aruncarea României în războaie pustiitoare, de partea Rusiei, în afara UE și a NATO

Filiera putinistă: RTV o promovează pe anarhista Cerva cu cercei în culorile Rusiei, sub formă de inimioară!

Un fost candidat PSD, convertit la AUR-ism, conduce protestul fermierilor și negocierile cu premierul PSD. Înfrânt la alegerile locale din 2020, Andruș a fost revopsit ca „suveranist” de Realitatea Plus

* Cazul Rareș Bogdan. Ce se află în spatele halucinațiilor sale: „O să avem un scor excepțional la alegerile europarlamentare! Noi stăm în spatele liderului nostru, Nicolae Ciucă, o să-l ducem spre Cotroceni“

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -