joi, noiembrie 21, 2024
AcasăSondajFOTBAL. Ca să meargă la Mondiale, România trebuia să bată Italia și...

FOTBAL. Ca să meargă la Mondiale, România trebuia să bată Italia și Portugalia, ambele în deplasare! Barajele pentru Qatar 2022

-

Dacă învingea Islanda și mergea la barajele pentru calificarea la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar 2022, în locul Macedoniei de Nord, România avea un traseu infernal. Primul adversar i-ar fi fost Italia (campioana europeană din 2021), iar în caz de succes – puțin probal – ar fi urmat Portugalia (campioana europeană din 2016) sau Turcia.

Ambele meciuri ale României – dacă erau două! – ar fi fost disputate în de plasare: mai întâi în Italia, apoi în Portugalia sau Turcia. Italia și Portugalia sunt ultimele două campioane europene.

Tragerea la sorți a meciurilor de baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2022, desfășurată vineri, ne-a mai risipit frustrarea că n-am putut bate Islanda la București (0-0): drumul spre Qatar ne-ar fi fost blocat de două superputeri ale fotbalului european – Italia și, eventual, Portugalia.

Pentru frumusețea fotbalului, tragedia nu e că va lipsi România, ci că va absenta ori Italia, ori Portugalia!

România a ratat la mustață prezența la barajul pentru Campionatul Mondial din Qatar. „Tricolorii” au încheiat pe locul 3 grupa sa preliminară, la un punct în spatele Macedoniei de Nord. Naționala lui Mirel Rădoi ar fi avut oricum o misiune imposibilă. Fosta adversară a fost trimisă pe „traseul C”, acolo unde e află ultimele două campioane europene, Portugalia (2016) și Italia (2021).

- Advertisement -

Mondial fără Italia sau Portugalia. Sau fără amândouă!

Sistemul de calificare la Campionatul Mondial, în zona europeană, este destul de complicat.

S-au calificat direct 10 echipe, câștigătoarele celor 10 grupe preliminare: Spania, Franța, Germania, Anglia, Olanda, Belgia, Danemarca, Elveția, Croația și Serbia.

Celelalte trei reprezentante ale Europei vor fi decise în urma unui dublu baraj (semifinale + finale) la care participă 12 echipe:

- Advertisement -
  • ocupantele locurilor secunde în cele 10 grupe preliminare: Italia, Portugalia, Suedia, Polonia, Turcia, Scoția, Țara Galilor, Rusia, Ucraina și Macedonia de Nord;
  • cele mai bune două formații din Liga Națiunilor care n-au prins primele două locuri în preliminariile CM 2022: Austria și Cehia.

Cele 12 echipe au fost împărțite în 3 trasee. Pe fiecare traseu, cele 4 echipe se vor înfrunta după sistemul semifinale – finală, câștigătoarea urmând să meargă în Qatar. Semifinalele se vor disputa pe terenul echipei mai bine clasate în preliminarii, în timp ce gazdele finalelor au fost decise prin tragere la sorți.

Șocul barajelor îl reprezintă posibila finală de pe Traseul C, unde Portugalia și Italia, ultimele două campioane ale Europei, s-ar putea înfrunta în meci direct, pe terenul ibericilor, pentru un loc la Mondial.

Roberto Mancini, selecționerul Italiei:E foarte dificil pentru noi. Macedonia de Nord e o echipă bună, iar dacă vom câștiga, mergem pe teren străin pentru finală, în Turcia sau Portugalia”.

Traseul A

  • Țara Galilor – Austria (învingătoarea va găzdui finala)
  • Scoția – Ucraina

Traseul B

  • Rusia – Polonia (învingătoarea va găzdui finala)
  • Suedia – Cehia

Traseul C

  • Portugalia – Turcia (învingătoarea va găzdui finala)
  • Italia – Macedonia de Nord

Semifinalele barajelor se joacă pe 24 martie 2022, iar finalele pe 29 martie.

Barajele intercontinentale

Două locuri la Campionatul Mondial vor fi obținute prin intermediul unor baraje intercontinentale. Acestea se vor juca pe 13-14 iunie, pe teren neutru.

  • Asia 5 – America de Sud 5 (locul 5 din preliminariile asiatice va înfrunta locul 5 din grupa sud-americană)
  • CONCACAF 4 – Oceania 1 (CONCACAF e America de Nord, Centrală și zona Caraibelor; zona Oceania e dominată de Noua Zeelandă, pentru că Australia participă la preliminariile asiatice).

Din zona asiatică, în afara celor patru echipe calificate direct și a celei de-a cincea care merge la baraj, mai merge la Mondiale și țara-gazdă, Qatar, calificată din oficiu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Gică Popescu: „Nu m-am uitat la meci, m-am uitat la Formula 1. Ăștia de la FRF au luat-o razna rău de tot!” Concluzia campaniei ratate pentru CM 2022

Gigi Becali l-a alungat pe Edi Iordănescu după 3 luni, deși rezultatele erau foarte bune. Antrenorul a renunțat și la salarii, și la clauza de 500.000 de euro

Edi Iordănescu îi face portretul de satrap patronului său, Gigi Becali

Gigi Becali îl jignește pe Edi Iordănescu, pentru a-l face să plece singur, ca să nu-i achite clauza de 500.000 de euro. Antrenorul are rezultate excelente, 7 victorii și un egal în ultimele 8 etape, deși Becali anti-vaccinistul i-a băgat echipa în carantină

„Perla lui Hagi”, cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1 la fotbal: 15 ani și 6 luni. Născut în Canada, pregătit un an la Barcelona

VIDEO. Cursa de aur a unui campion de vis: la 17 ani, înotătorul David Popovici câștigă titlul european la seniori, la 200 de metri liber!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -