Fost episcop, condamnat la pușcărie: Corneliu Onilă, 8 ani pentru abuz sexual

5
452
fostul episcop de Huși, Corneliu Onilă (centru), fostul arhimandrit Daniel Jitaru (dreapta), sfințind altarul unei biserici. Sursa foto: Google

Corneliu Onilă, ex-episcop ortodox de Huși, a fost condamnat la opt ani de închisoare, în primă instanță, pentru viol și agresiune sexuală. 15 ani de pușcărie a primit și fostul călugăr Sebastian Jitaru, din anturajul apropiat al lui Corneliu. Ambii sunt acuzați că au abuzat sexual elevi ai Seminarului Teologic din Huși. Verdictul apare după 17 ani de la primele abuzuri. 

Am avut ocazia să-l cunosc pe Corneliu, când acesta era episcop de Huși. Evident, nu știam că cel care slujea Liturghie arhierească sodomiza minori în chilia episcopală, pe care-i ademenea ca vânătorul prada. Ce se vedea, însă, era comportamentul tiranic cu subalternii săi. Pentru diaconi, o Liturghie cu Corneliu era un coșmar. Omul pufnea și jignea, la fiecare pas. Împărțea cu generozitate calificative ca boule sau prostule, chiar în Altar, în fața Sfintei Mese. Imaginați-vă, ce bucurie a slujirii mai puteau avea preoții din jurul său. 

Când a izbucnit scandalul abuzului sexual de la Huși, mulți nu au crezut. Pur și simplu, creierul refuza să proceseze. Un episcop ortodox căruia i se dau în grijă copiii viitori preoți ortodocși, iar acesta îi mutilează definitiv, părea invenția unui geniu al răului. A lui însuși Lucifer. Vedeam imaginile, dar nu înțelegeam. Apoi, au apărut informații că unii dintre elevii abuzați de episcop au fost hirotoniți și au primit parohii datorită relației sexuale cu acesta. Opriți planeta, cobor. Era prea mult, chiar și pentru un pragmatic ca mine. 

Ulterior, am întâlnit preoți care au avut neșansa de a fi sub ascultarea canonică a lui Corneliu. Nu scriu aici ce mi-au povestit, de frică să nu ia foc tastatura. Groaznic. A fi preot sub domnia fostului episcop de Huși însemna să iubești enorm preoția și pe Dumnezeu. Era singura cale să nu arunci de pe tine veșmintele și să pleci, fără să te mai uiți în urmă. Și totuși, preoții, mulți, și-au asumat mucenicia, chiar dacă torționarul nu era vreun împărat păgân, ci însuși lupul cu toiag de păstor. 

Sper ca justiția bisericească și laică să-l pedepsească pe Corneliu așa cum merită. Mă aștept ca sentința, oricum prea mică, să devină definitivă. De asemenea, nu știu ca fostul episcop să fi fost caterisit. Poate, cândva. Totuși, mai e ceva ce nimeni și nimic nu mai poate să repare, anume oamenii pe care acest criminal de suflete i-a distrus pentru totdeauna. 

Nu doar Corneliu e vinovat. Toți care au știut, dar au ales să tacă, sunt la fel de culpabili. De părtași la schingiuirea inocenților și a Bisericii lui Dumnezeu. Asta se întâmplă când funcțiile și beneficiile sunt puse mai presus de orice. Chiar și de conștiință. Răul triumfă, când oamenii buni aleg să nu facă nimic. 

Paul Palencsar, jurnalist și teolog

5 COMENTARII

 1. Familia Tradițională … 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 2. Articol pe jumatate. Poate nici atat.

  Dar de popii care au dat in vileag sodomitii, si li s-a inscenat dosar de santaj si au fost bagati la inchisoare, si au fost scosi din popie? De astia de ce nu scrieti? De familiile lor si de copii lor? Aia nu conteaza? Cu astia trebuia sa incepeti.

  Sa vedem „the real body count” al homosexualului bine hranit de Husi. Probabil cei mai prolific violator homosexual in serie.

  Iar justitiei i-a luat foarte putin sa distruga patru familii, si foarte mult sa inchida un violator psihopat. Asta e tema de reflexie!

  Crestinismul si monasticismul nasc monstri. Violatori homosexuali pedofili si in serie.

  Te ia ameteala….

 3. Apropos, jurnalistii de la Vaslui care au detonat sandramaua homosexuala de la Hiusi ar merita medalii in grad de cavaler al Romaniei! Pe astia de ce nu-i pomeniti? De ce ii treceti sub tacere? Tot homosexualul pedofil si violator in serie va ocupa rezerva de grija?

 4. Dacă sentința rămâne definitivă, Corniluș se va caterisi singur (cu frânghie sau ser injectat). Mai înainte însă va face să explodeze șandramaua. Acum încă mai tace pentru că i s-a promis protecție și ajutor. Dar nu, nu, de data aceasta mâna care l-a atras și l-a protejat să se joace de-a arhiereul nu mai poate să îl ajute. Dacă justiția se mișcă repede, urmează atomica în Sinodul BOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.