Camera Comunelor a respins, marţi seară, Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul, informează presa britanică.
Uniunea Europeană regretă respingerea Acordului Brexit de către Camera Comunelor, anunţă Preşedinţia Consiliului European, precizând că amânarea Brexit va fi aprobată doar în anumite condiţii.
„Regretăm rezultatul votului din această seară şi suntem dezamăgiţi că Guvernul britanic nu a fost în stare să obţină majoritatea pentru acordul negociat (…). Uniunea Europeană a făcut tot ce este posibil pentru ajungerea la un acord. Date fiind clauzele suplimentare de garantare oferite de UE în decembrie, în ianuarie şi ieri, este greu să spus ce mai putem face. Dacă există vreo soluţie la actualul impas, aceasta poate fi găsită doar la Londra”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, citat de Mediafax.
Înapoi în UE sau un nou referendum BREXIT
Camera Comunelor va ajunge să opteze între anularea deciziei de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi organizarea unui nou referendum pe tema apartenenţei la Blocul comunitar, a afirmat premierul Theresa May.
„Eu sunt pasionată de aplicarea rezultatului referendumului, dar sunt la fel de pasionată de faptul că singurul mod de ieşire din Uniunea Europeană este printr-un acord. În cazul în care Camera Comunelor va hotărî să ieşim fără acord Brexit, Guvernul va asuma politica de implementare a acestei decizii„, a declarat Theresa May.
„Dacă parlamentarii votează pentru prelungirea negocierilor în cadrul Articolului 50 al Tratatului comunitar, Guvernul va trebui să ajungă la un acord în acest sens cu UE. Dar UE va vrea să ştie ce vrem să facem prin amânarea Brexit. Iar Camera Comunelor va trebui să răspundă dacă vrea anularea clauzei Articolului 50 sau dacă organizează un nou referendum”, a argumentat Theresa May.
Proiectul de Acord Brexit, care include noile clauze negociate cu Bruxellesul, a fost respins cu un raport de voturi 391/242, relatează postul Sky News şi cotidianul The Guardian.
În ianuarie, Camera Comunelor a respins proiectul de Acord Brexit cu un raport de voturi de 432/202.
No deal – dezastru
Premierul Theresa May a declarat că miercuri va supune votului Camerei Comunelor o moţiune care prevede ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord Brexit – un dezastru pentru economia din regat şi un risc pentru economia Europei. Dacă această posibilitate va fi respinsă, se va pune oficial problema amânării ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, programată pe 29 martie.
Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Theresa May a anunţat luni seară că obţinuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză.
Am dat cu englezii vechi din afara Londrei Regatul Unit afară din Europa pentru a-mi dezvolta capitalul englez care de mai bine de 40 ani este supus presiunii germane ce ne-a ajuns până la gât. Prințul Charles de Wales place mai mult BMW X5 decât une Range Rover Velar. Casa Regală Nobilă a Regatului Unit e conservatoare. E clar de acord cu Planul de Brexit construit de Londra şi Bruxelles. Nici nu se poate altfel. Englezii au dreptul să muncească 24 h pentru piața internă a Angliei. Visam de mic copil să fiu Cavaler Lancelot du Lac. Voi avea timpul meu propice pentru ziua de bătrânețe când voi privi peste gardul de piatră la vecina mea şi voi spune cu claritate în română: eşti cel mai probabil act umanitar draga mea regină Hilde Bradl dar mai mult sigur eşti lesbi. Oskar Orlando Teodorovici argatul meu ar zice cu mucii supți de efort: Hilde Brandl you are most probably today gold paper.
Nu inteleg un lucru, daca britanicii doresc sa iasa din UE fara nici un fel de acord, de ce ar mai trebui ca noi sa le mai oferim unele [mari] avantaje?…Cumva, doar din teama ca romanii care muncesc acolo sa fie izgoniti?
Pai, in primul rand englezii ar pierde deoarece ai nostrii sunt muncitori si corecti când sunt bine platiti, apoi romanii nostri cu siguranta se vor orienta inspre alte plaiuri; asa dupa cum liderii britanici au si declarat, vor inlocui plăieșii români cu imigranti arabi, de… se vede ca englezii au același sânge cu acestia.