vineri, martie 1, 2024
AcasăOpiniiCartianuEscobar din Teleorman

Escobar din Teleorman

-

Ziua de luni, 3 decembrie 2018, a consemat o premieră neagră pentru justiția română: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie n-a putut judeca niciun dosar. Toate spețele au fost amânate pentru luna ianuarie 2019, cu alte completuri de 5 judecători.

Pe rolul magistraților se aflau 25 de dosare, majoritatea cu nume grele printre cei judecați: Liviu Dragnea, Victor Ponta, Toni Greblă, Sebastian Ghiţă, Cristian Rizea, Viorel Hrebenciuc, Tudor Chiuariu etc. Toți, unul și unul. Actuali sau foști parlamentari, unii și foști miniștri.

Judecătorii din completul de 5 penal au acordat un termen administrativ pentru data de 14 ianuarie, ca urmare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a dispus suspendarea tragerii la sorţi a noilor completuri de 5 judecători.

Blocarea celor două completuri de 5 judecători, care în cele din urmă au fost pulverizate, este un fapt de o gravitate extremă. Nu doar că s-a pierdut timp – aproape două luni – în judecarea unor dosare importante, dar a fost dat și un semnal: Eu, Liviu Dragnea, dacă vreau, paralizez Curtea Supremă a României! Iar pe voi, marii judecători ai Înaltei Curți, vă aduc în situația de a nu putea judeca! Asta vreți? Asta veți avea! Vă arăt eu vouă cine e Liviu Dragnea!
Exact așa acționa baronul drogurilor, Pablo Escobar, în relația cu justiția columbiană. I-a avertizat pe magistrați să nu-l extrădeze în SUA, că-i va arunca în aer. Judecătorii au mers mai departe, iar tone de dovezi privind nenorocirile lui Escobar au fost depozitate, sub pază militară, în clădirea Curții Supreme de Justiție a Columbiei.
Ca să-și arate forța, Escobar a trecut la acțiune: a orchestrat asediul Curții Supreme, care s-a sfârșit cu un bilanț sângeros. Jumătate dintre judecătorii Curții au murit în asaltul mafioților, iar mare parte dintre probele adunate împotriva lui Escobar au fost distruse.
În acea zi neagră pentru Columbia, prin însângerarea Justiției, Escobar a reușit să învingă Statul. Deja se credea Dumnezeu. Marele mafiot nu știa că, de fapt, și-a semnat sentința. Din acel moment, don Pablo a intrat pe drumul morții. Avea să fie vânat și ca un șobolan, chiar în cuibul său din Medellin, și împușcat pe acoperișul unei case.
Din această poveste ar putea învăța ceva și Escobar din Teleorman. Dacă nu va trage concluziile corecte, va sfârși la fel de penibil ca modelul său latino-american. Nu-l vor salva nici pomenile pe care, la fel ca Escobar, le împarte în stânga și-n dreapta, într-un populism găunos. Escobar era generos din droguri, Dragnea – din banii furați de la noi și de la copiii noștri.
- Advertisement -

5 COMENTARII

 1. Exista multe asemanari, dar si o mari deosebiri.
  Asemanarile constau in provenienta mafiota a banilor celor doi si a influentei uriase pe care au capatat-o. Dar mai ales prin faptul ca ambii, ca sa-si salveze pielea, au atacat statul.
  Deosebirile, in mare, sunt doua. Una este ca Escobar a fost doar un bandit pe cand Dragbea este al treilea om in stat, dicteaza unui guvern, unui parlament.
  A doua deosebire, la fel de grava, este ca Escobar a atacat justitia printr-un comando inarmat, judecatorii au murit, nu au cedat, iar documentele au fost ascunse in buncar. La noi, documentele au facut picioare si s-au strecurat pe sub usi, Dragnea a folosit Justitia contra Justitiei, n-a avut nevoie de arme. Tudorel Toader, CCR, CSM, procurori si judecatori codosi au tras scaunul de sub picioare celor care derajau si au hacuit Justitia

 2. La noi este mai grav pentru ca sigur este implicata Rusia. Dar ce inseamna pentru Rusia Romania? Doar o ciozvartica. Si totusi, ambitia ei de a-si recastiga ce i-a fost smuls din coltii nehamesiti, e nesfarsita. Si totusi, uneori ma gandesc ca nu e Rusia chiar atat de interesata de Romania cat sunt marii mafioti fosti agenti sovietici care nu pot invata engleza si nu suporta vestul…E posibil sa fie atat de simplu…Oricum, ne agitam si noi sa incercam sa intelegem…Oare mai avem prieteni in vest? Oare ce se va alege pana la urma?
  Pana una alta e INFIORATOR cum au reusit acesti mafioti pro-rusi sa-si bata joc de Romania de dragul unor arginti !!! Cat de josnice creaturi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Eu nu vad diferente intre draknea si escobar, vad asemanari incepand cu ocupatia de baza – imbogatire prin eludarea legii, si efortul sangeros de a scapa basma curata, si liberi si cu banet. Nostalgiile rusiei pe la noi, poate or fi, insa nu sunt chiar atat de mari incat sa devenim ce-am fost, o dictatura. Faptul ca rusia ataca cibernetic, vezi fabrica de troli de la sankt-petersburg, arata subrezirea efectiva a acestui colos cu picioare de lut. Daca mai era puternica asa ca odata, ataca direct si clar, insa nu mai poate, si-atunci baga batul prin gard, pe unde poate si mai gaseste loc. A atacat Ucraina, pentru ca a putut, si are interese acolo, dar mai mult de-atat n-are ce face. Eheee, unde sunt vremurile alea in care invada ea Ungaria sau Cehoslovacia?

 4. Excelent comentariu.Domnule Cartianu ne lipsesti la Realitatea tv cu LAURENTIU Ciocazanu erati o reala placere sa va ascultam.Rares Bogdan va apreciaza si poate intr-o zi veti reveni in acele emisiuni care ne-au incantat sufletul.Oricum lupta impotriva Ciumei rosii continua.srbatori binecuvantate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -