După mai bine de un deceniu de când a dezlănțuit războiul hibrid contra Occidentului, cu campanii de dezinformare-manipulare, atentate, sabotaje și asasinate pe teritoriul țărilor europene și al SUA, Putin amenință NATO cu război direct dacă Ucraina va fi autorizată să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rusesc. Reacția Moscovei arată teama Kremlinului, după ce SUA și Marea Britanie au dat semne că vor permite Kievului să utilizeze ATACMS și Storm Shadow pentru a lovi țintele militare rusești pe teritoriul acestei țări.
Experții spun că SUA și Marea Britanie și-au reconsiderat poziția – până acum n-au permis acest lucru – după ce au căpătat certitudinea că Iranul a început să aprovizioneze Rusia cu rachete balistice. Această escaladare a ridicat problema unui răspuns pe măsură.
Continuând să înoate în realitatea paralelă pe care și-a creat-o, Putin a avertizat joi că „țările NATO sunt în război cu Rusia“ dacă permit Ucrainei să lovească teritoriul țării sale cu rachete cu rază lungă de acțiune.
În acest timp, Rusia continuă să bombardeze zilnic Ucraina cu drone, rachete de croazieră și rachete balistice trimise de pe teritoriul său. În fiecare zi sunt uciși civili și distruse obiective civile, ținta Rusiei rămânând – după modelul Cecenia și Siria – ruinarea completă a infrastructurii care asigură viața în Ucraina. Se urmărește astfel alungarea populației care ar fi pusă în imposibilitatea de a-și mai asigura existența fără apă, electricitate, servicii medicale, alimente etc. Rușii au aplicat cu succes acest tip de război în Siria, silind peste 6 milioane de oameni să fugă din orașe și să se refugieze în Turcia.
Acum, Putin e îngrijorat că ar putea ca, de data aceasta, Rusia n-ar mai putea folosi această strategie fără să fie, la rândul său, lovită puternic.
Rachetele ATACMS și Storm Shadow sunt de mare precizie și pot lovi ținte aflate până la 500-560 km distanță.
Acest lucru ar însemna că zecile de aeroporturi, aerodromuri, depozite, unități militare, puncte de lansare a rachetelor, centre de control și comandă și sisteme de război electronic plasate de ruși pe teritoriul lor, dar în apropierea graniței cu Ucraina, nu vor mai fi în siguranță – ca până acum – dacă ucrainenii primesc permisiunea să folosească rachetele occidentale pentru a lovi invadatorii pe teritoriul acestora.
Raportul de forțe s-ar mai echilibra, ceea ce l-a determinat pe Putin să iasă joi, la televiziunea de stat a Rusiei, și să avertizeze: „Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia”.
Putin said that the use of Western long-range precision weapons against Russia by Ukraine would signal direct NATO involvement in the war in Ukraine. He added that Ukraine uses data and intelligence from NATO countries to coordinate strikes because they don’t have such data… pic.twitter.com/CKvkFCd4MT
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) September 12, 2024
Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA, a promis miercuri, la Kiev, că americanii vor examina urgent cererile militare ale Ucrainei. Problema se va discuta vineri între președintele american Joe Biden și premierul britanic Keir Starmer.
Pentru ucraineni este totuși o dezamăgire, deoarece se spera ca miercuri Blinken să le dea deja acest acord de a folosi rachetele pentru a distruge sursele atacului rusesc chiar pe teritoriul acestei țări.