Comentariu de CRISTIAN HUBALI
Un fapt ieșit din comun se întâmplă în aceste zile la granițele Ucrainei cu fosta ei maică, Rusia. În timp ce românii, chiar și o bună parte a celor care au votat cu PSD la alegerile parlamentare din 2016, s-au coalizat să dea cu flit pe valul de Ciumă Roșie venit dinspre marele Imperiu de la Răsărit și inoculat în mintea și deciziile guvernanților, dar și ale baronilor locali, vecinii din nord și din sud-est sunt deciși să-și închidă definitiv frontierele. Să nu mai permită niciunui compatriot să calce pe teritoriu rusesc.
Cum s-au gândit să procedeze? Ce plan au adoptat pentru a-i descuraja pe oamenii lor să mai viziteze patria lui Putin? Unul senzațional. N-a fost de-ajuns că au suspendat în totalitate, în 2015, zborurile dinspre Kiev spre Moscova. Asta fiindcă Ucraina se zbate în continuare într-o sărăcie lucie în urma conflictului civil din Estul țării, iar cei mai mulți cetățeni traversează frontiera cu Monstrul care le-a luat Crimeea uzând de mijloace de transport cu cost redus, cum ar fi autobuzele sau trenurile. Așa că autoritățile de la Kiev vor să-i determine pe ucraineni să nu mai muncească în Rusia, să nu mai facă naveta în orașele situate în apropierea celor două hotare. Pun la dispoziția călătorilor vagoane insalubre, în care colcăie ploșnițele, cu geamuri sparte și uși ce nu se închid la plecarea garniturilor.
Spre serviciu, cu viteza tractorului
Înainte să intre în pușcărie, sistemul PSD-ist, condus de Liviu Dragnea, n-a mai recurs la momelile clasice de pe vremea lui Ion Iliescu: sacoșa din material sintetic cu produse alimentare ieftine (făină albă tip 650, orez alb, zahăr alb rafinat – consumate zilnic duc inevitabil la diabet zaharat și la boala celiacă), aruncată noaptea peste garduri direct în curțile oamenilor. S-a trecut la o nouă fază: cea a transparenței la cadouri și ajutoare socialiste. Nici măcar Nicolae Ceaușescu n-a adoptat această metodă: gratuități totale pentru studenți pe calea ferată, la orice oră din zi și din noapte.
În schimb, ucrainenii îi pun pe tinerii lor să scoată din buzunar sume deloc de neglijat dacă vor să ia trenul spre Rusia. Biletele sunt cu mult mai scumpe decât cele pe rutele interne, iar condițiile de călătorie seamănă izbitor cu cele de pe căile ferate indiene: 20 de kilometri la oră pe șine vechi de pe vremea lui Stalin. „Pe rutele rusești, ucrainenii stau în vagoane învechite. Cei de la Căile Ferate Ucrainene pun în circulație în mod voit asemenea garnituri infecte și locomotive istorice pentru a-și obliga conaționalii să nu mai meargă la muncă în Rusia, să nu mai facă naveta nici măcar în orașele situate în apropierea granițelor. Știu mulți asemenea studenți, tineri muncitori care se deplasează cu asemenea trenuri în Rusia. Spun una și bună: toalete ordinare, pline de excremente, vagoane asaltate de gândaci, uși care nu se închid, condiții proaste de dormit la cușetă, lipsa oricăror norme de igienă”, s-a plâns Dimitri Perlin, vicepreședintele Fondului de dezvoltare a diplomației moderne din Rusia.
„Cel mai bun drum e spre Uniunea Europeană, nu spre Rusia!”
Cât adevăr! Poate ajunge și la urechile lui Dragnea în timp ce face pauză la atelierul auto din incinta pușcăriei Rahova. O medita și el un pic la cele spuse de ministrul infrastructurii ucrainene, Vladimir Omelian. Și-o schimba apoi și uleiul încins de Ciumă. I-o da sarcini mai prețioase Vioricăi Dăncilă din spatele gratiilor, dincolo de cele cu care ne-a obișnuit deja: hoții, victimizări, stat paralel, noi suntem cei buni, alții sunt ăia răi, trădătorii de neam și de patrie.
Cu toții avem nostalgii, dar nici să ții morțiș să circuli în secolul 21 cu viteza medie de 40 de kilometri la oră, cu locomotive ruginite, care iau foc, fabricate la Electroputere Craiova în 1973. Dacă rutele erau spre Rusia, nimeni nu s-ar fi supărat. Trenurile ar fi fost oricum goale. Dar, îngrijorător, traseul feroviar e spre UE.
În 1993, cu trenul intercity pe relația București – Timișoara, făceai fix 6 ore. Trenul pleca la ora 6.00 și ajungea în capitala Banatului la ora 12.00, fără pic de întârziere. Acum însă, când suntem membri UE mai mult în acte, durata minimă a călătoriei e de 9 ore și 19 minute, plus minutele zilnice de întârziere… însumând de la 30 până la peste 60 de minute, în funcție de anotimp, dar și de disponibilitatea materialului rulant.
„Noi am spus tot timpul că drumul cel mai bun e acela spre Uniunea Europeană, nu spre Rusia. Traficul feroviar de călători spre Uniunea Europeană e într-o continuă creștere, iar cel aviatic a bătut pur și simplu toate recordurile. Cred că destul de repede, dacă nu va fi o decizie politică, ci una economică, dacă nu se va mai duce nimeni în Rusia, nu va mai avea niciun sens să trimitem trenuri într-acolo”, a precizat Omelian, citat de siteul utro.ru.
Interesantă întoarcere, Cartiene… zilele trecute ziceai că guvernul e rău, jos cu el că vrea să taie gratuitățile pentru studenți. Acum zici pe față și fără rușine că gratuitățile pentru studenți sunt o chestie comunistă, jos cu ele! Probleme cu coloana vertebrală, tov. Cartianu?
Da, tovarășe colonel , e tot mai greu sa găsești albul în c’atul de găină .