joi, noiembrie 21, 2024
AcasăSportDoar Suedia ne-ar putea depăși pe teren, în Liga C. Drumul spre...

Doar Suedia ne-ar putea depăși pe teren, în Liga C. Drumul spre barajul CM 2026 ne poate fi scurtat de UEFA sau Azerbaidjan

-

România va încheia, probabil, cu punctaj maxim (18 puncte din 18) – cel mai bun punctaj din Liga C. Dacă, totuși, UEFA va menține scorul de pe teren la meciul-problemă cu Kosovo (0-0), atunci Suedia are șanse mari să ne depășească la golaveraj. Dar din Liga C e posibil să meargă la barajul pentru calificarea la CM 2026 două sau chiar trei câștigătoare de grupe!

Naționala de fotbal a României a încheiat cu o victorie clară parcursul său din Liga Națiunilor: 4-1 cu Cipru, luni seară, pe Arena Națională din București. Echipa condusă de Mircea Lucescu a câștigat Grupa 2 din Liga C, a promovat în Liga B și are șanse mari să fie prezentă în barajul de calificare la Campionatul Mondial din 2026.

România – Cipru 4-1: Bîrligea (2), R. Marin (41, 80), Coman (83).

ROMÂNIA: Niță (67 Târnovanu) – Rațiu, Drăgușin (68 Burcă), Pașcanu, Bancu – R. Marin, M. Marin (67 Fl. Coman), Olaru (66 Șut) – I. Hagi, Bîrligea, Mihăilă (84 Mitriță). Selecționer: Mircea Lucescu (79 de ani).

VIDEO: Rezumatul meciului România – Cipru 4-1

Pe teren, România a fost neînvinsă în cele 6 partide jucate: 5 victorii și o remiză (0-0 cu Kosovo, la București), dar verdictul meciului cu ex-iugoslavii va fi dat de UEFA și, ulterior, de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Partida de pe Arena Națională s-a încheiat abrupt, prin retragerea kosovarilor de pe teren în minutul 90+5, deși mai erau de jucat mai puțin de două minute. Oaspeții au invocat motive penibile, neconfirmate de arbitrul danez Morten Krogh sau de observatorul muntenegrean Milovan Djukanovici. Verdictul logic al forurilor europene ar fi victoria României cu 3-0.

- Advertisement -

Clasamentul provizoriu al Grupei 2

Rezultatele din Grupa 2

  • Kosovo – România 0-3
  • Lituania – Cipru 0-1
  • România – Lituania 3-1
  • Cipru – Kosovo 0-4
  • Cipru – România 0-3
  • Lituania – Kosovo 1-2
  • Lituania – România 1-2
  • Kosovo – Cipru 3-0
  • Cipru – Lituania 2-1
  • România – Cipru 4-1
  • Kosovo – Lituania 1-0

Meci care va fi decis de UEFA:

  • România – Kosovo (0-0 în minutul 90+5)

Suntem favoriți să încheiem peste Suedia; aproape sigur – peste Macedonia de Nord

Cum Kosovo a câștigat cu numai 1-0 meciul cu Lituana, România și-a asigurat locul 1 în grupă chiar dacă ar pierde cu 0-3, la „masa verde”, partida-problemă cu Kosovo, de vinerea trecută (0-0 pe teren) – verdict practic imposibil. În această situație pur ipotetică, România și Kosovo s-ar afla la egalitate de puncte (15) și de golaveraj (+9), dar România ar avea mai multe goluri marcate (15-6 față de 13-4). Așadar, promovarea în Liga B este certă.

Acum, calculele sunt legate de concurența cu celelalte câștigătoare de grupe din Liga C, în perspectiva prezenței la barajul pentru CM 2026.

- Advertisement -

Dacă UEFA ne va acorda victoria cu 3-0 în fața Kosovo, atunci România va fi singura echipă din Liga C cu punctaj maxim: 6 victorii dun 6 posibile, 18 puncte, golaveraj 18-3. Drept urmare, va avea șanse majore să-și asigure prezența la barajul pentru CM 2026.

Dacă UEFA va menține scorul de pe teren, 0-0, atunci România va încheia cu 16 puncte, golaveraj 15-3. Un bilanț superior altor două câștigătoare de grupe: Macedonia de Nord (tot 16 puncte, dar golaveraj inferior, 10-1) și Irlanda de Nord (11 puncte, golaveraj 11-3). Doar Suedia ne-ar putea depăși, cu condiția ca diseară scandinavii să învingă Azerbaidjanul la o diferență de cel puțin trei goluri. Înaintea partidei de la Solna (o suburbie a capitalei Stockholm), Suedia are 12 puncte, golaveraj 13-4.

Un verdict nefericit al UEFA, prin care România să piardă cu 0-3 partida cu Kosovo, ne-ar plasa abia pe locul 3 între câștigătoarele de grupe din Liga C, cu 15 puncte, după Suedia (probabil, 16 puncte) și Macedonia de Nord (16), dar înantea Irlandei de Nord (11). Aceasta este însă o situație pur ipotetică.

Vești bune din Liga A: grupe câștigate de Portugalia, Franța, Germania și Spania. Plus Anglia și Norvegia din Liga B…

La Mondialul din 2026, găzduit de SUA, Mexic și Canada, din Europa se califică 16 echipe: 12 direct (câștigătoarele celor 12 grupe preliminare, grupe care vor fi trase la sorți pe 13 decembrie, la Zürich), plus 4 în urma unui baraj cu semifinale + finale (deci, în care trebuie să elimini doi adversari).

La tragerea la sorți de luna viitoare, România se va afla în urna a doua valorică.

Dintre cele 16 echipe participante la barajul pentru calificarea la CM 2026, 12 vor veni din preliminariile Mondialului (ocupantele locului 2 în cele 12 grupe), iar 4 din Liga Națiunilor (câștigătoare de grupă care nu au prins locurile 1-2 în preliminariile Mondialului).

Evident, pentru aceste ultime 4 locuri la baraj, prioritate au câștigătoarele de grupă din Liga A (4 la număr) și cele din Liga B (alte 4) ale Ligii Națiunilor, dar acestea, de obicei, ocupă locurile 1-2 în preliminariile mondiale clasice, fiind mari puteri ale fotbalului european.

În Liga A, cele patru grupe au fost câștigate de Portugalia, Franța, Germania și Spania.

În Liga B, două grupe au fost câștigate de Anglia și Norvegia, iar șefia celorlalte două e disputată de Cehia/Georgia/Albania, respectiv Turcia/Țara Galilor.

Nu este exclus ca din Liga C să promoveze la barajul pentru Mondiale chiar două sau trei câștigătoare de grupe, în caz că aproape toate echipele care vor triumfa în grupele din Liga A și Liga B se vor clasa pe locurile 1-2 în preliminariile Campionatului Mondial.

De asemenea, e posibil ca unele câștigătoare de grupe din Liga C, precum România și Suedia, să se claseze pe locurile 1-2 în preliminariile mondiale, caz în care nu ar mai fi rivale indirecte în Liga Națiunilor.

Punctajele câștgătoarelor de grupe din Liga C

Grupa 1: Suedia – 13 puncte (golaveraj 13-4). Mai e de jucat Suedia – Azerbaidjan.

Grupa 2: România – 18 puncte (golaveraj 18-3) / 15 p (15-3) / 14 p (15-6). În așteptarea deciziei UEFA.

Grupa 3: Irlanda de Nord – 11 puncte (11-3).

Grupa 4: Macedonia de Nord – 16 puncte (10-1).

România n-a mai ajuns la Mondiale de 26 de ani, după ce – prin Generația de Aur – participase la trei turnee finale consecutive: 1990 (Italia), 1994 (SUA) și 1998 (Franța). De fiecare dată, naționala ce-l avea ca lider pe Gheorghe Hagi (tatăl lui Ianis Hagi) a trecut de grupe, ajungând în „optimi” (1990, 1998) sau chiar în „sferturi” (1994). De două ori a fost eliminată la penalty-uri (1990 – după 0-0 cu Irlanda; 1994 – după 2-2 cu Suedia), iar o dată dintr-un penalty în timpul regulamentar (1998 – 0-1 cu Croația).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Miraculosul minut 90+ al FCSB și naufragiul rușinos al CFR Cluj. Cei 8 adversari din „grupa de 36”: Manchester United și Olympiakos la București, Răzvan Lucescu la Salonic!

Șumudică, Rapid și ghetele roșii dăruite „interlopului” Piedone, „să-i netezească drumul spre Primărie”. Dan Șucu, candidatul care n-a mai fost

2 COMENTARII

  1. tovarasi, va propun sa mai bem si ceva matafox, nu doar gaz. Voi ati vazut ce turca joaca nationala!
    Lucescu este bun dar marfa este varza cu ciumperci.
    Nu mai avem sportivi, actori, muzicieni sii cel mai rau nu mai avem oameni cu scoala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -