Dietele vegană şi vegetariană cresc riscul de atac vascular cerebral

10
1692

Dietele vegană şi vegetariană scad riscul bolilor cardiace, dar îl cresc pe cel al accidentelor vasculare cerebrale, AVC. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în Jurnalul Medical Britanic.

Timp de 18 ani, aproximativ 48.000 de oameni au fost ţinuţi sub observaţia cercetătorilor britanici, interesaţi de relaţia dintre alimentaţie şi diferitele boli asociate cu aceasta.

În urma studiului, s-a observat că persoanele care au adoptat stilul de alimentaţie vegan şi vegetarian au înregistrat cu 10 cazuri de boli cardiace mai puţin, la un eşantion de 1.000 de oameni, comparat cu cei care au păstrat carnea în alimentaţia zilnică.

Totuşi, veganii şi vegetarienii sunt expuşi unui risc mai mare de accident vascular cerebral decât cei care consumă carne, cu trei mai multe la acelaşi eşantion de persoane.

Concluzia majoră a studiului, spun experţii britanici, este că oricare ar fi opţiunea alimentară a oamenilor, ea trebuie să conţină o gamă cât mai variată de alimente pentru a păstra o sănătate ridicată. În caz contrar, pericolul este cel al dezvoltării unor boli grave, ce pun în pericol viaţa.

Cine au fost cei ţinuţi sub observaţie

Cei 48.000 de subiecţi ai cercetării au fost recrutaţi în intervalul de timp dintre anii 1993 şi 2011. Jumătate dintre participanţii la studiu au carnea ca principal aliment zilnic. 16.000 dintre cei ţinuţi sub observaţie sunt vegetarieni şi vegani, ce îşi construiesc dieta exclusiv cu hrană vegetală.

O categorie aparte este cea a persoanelor care mănâncă peşte, iar alţii lactate, pe lângă alimentele vegetale, şi care constituie un număr de 7.500 din totalul celor cuprinşi în studiu.

Factorii de care cercetătorii au ţinut cont, în afară de alimentaţie, au fost istoricul medical al fiecăruia, consumul de ţigări sau alcool şi activitatea fizică zilnică.

Participanţii au completat un chestionar la începutul studiului, în anul 1993, apoi din nou, în anul 2010, pentru a face cât mai relevant acest demers ştiinţific.

Constatările studiului

În total, au fost înregistrate 2.820 de cazuri de boli cardiace şi 1.072 de cazuri de accident vascular cerebral. Printre acestea, au existat 300 de situaţii când accidentul vascular cerebral a fost însoţit de hemoragie, în urma spargerii unui vas de sânge, care sângerează în creier.

Vegetarienii care consumă peşte şi lactate au dezvoltat un risc de boli ale inimii cu 13% mai mic decât cei care consumă carne. Vegetarienii şi veganii, cu dietă exclusiv vegetală, au cu 22% mai puţine şanse de a suferi de boli ale sistemului cardiac.

Totuşi, vegetarienii şi veganii sunt supuşi unui risc cu 20% mai ridicat de a avea un accident vascular cerebral. Explicaţia ştiinţifică este aceea că dieta formată exclusiv din alimente de origine vegetală produce mari carenţe de vitamina B12, prezentă, în cantitate mare, în carne.

Cercetătorii britanici recunosc că este posibil ca nu doar alimentaţia să joace un rol fundamental în concluziile pe care studiul lor le-a scos la lumină. Un factor esenţial este şi acela al stilului de viaţă a celor care au fost monitorizaţi pe parcursul celor 18 ani.

Sunt dietele vegană şi vegetariană nesănătoase?

Studiul în cauză nu dă verdicte. Aşadar, dieta vegană şi cea vegetariană nu devin, brusc, duşmanii de serviciu, la fel cum nici carnea nu este ridicată la rang de zeu atotputernic al alimentelor.

Vegetarian sau carnivor? (sursa foto: Google)

Oricât de complex şi complet ar fi un studiu, el rămâne ceea ce este: un demers observaţional, ce nu poate determina cu exactitate relaţia cauză-efect.

Totuşi, acest studiu constituie o premisă, adică un punct de plecare în viitoarele cercetări medicale, care au ca scop prevenirea şi chiar vindecarea bolilor ce sunt în strânsă relaţie cu alimentaţia zilnică.

Meritul cercetătorilor britanici este acela de a ne furniza repere despre legătura dintre alimentaţie şi bolile de care suferim, astfel ajutându-ne să conştientizăm cât de important este să nu transformăm hrana în otravă pentru propriile noastre corpuri.

Ce ar trebui să mâncăm

Cum şi ce trebuie să mâncăm ne spune Frankie Phillips, medic şi membru al Asociaţiei Dieteticienilor Britanici: „Mesajul, pentru toată lumea, este acela că trebuie să avem o alimentaţie foarte bine planificată. Ideal ar fi să consumăm o gamă cît mai largă şi variată de alimente.”

Piramida alimentelor, pentru o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată (sursa foto: Google)

Conform NHS, site britanic de nutriţie şi sănătate, ghidul unei alimentaţii zilnice sănătoase ar putea fi schiţat aşa:

1. Cel puţin, cinci porţii de fructe şi legume

2. Fibre, din alimente precum cartofi, pâine, orez sau paste

3. Proteine, din carne, lactate, nuci sau brânză tofu

4. Alimentele bogate în grăsimi, zahăr şi sare trebuie consumate rar şi în cantităţi mici.

Concluzii

Oamenii, vegani, vegetarieni sau consumatori de carne, sunt supuşi particularităţilor de ordin personal, pe care ştiinţa medicală şi nutriţioniştii nu le pot ignora.

Persoanele care consumă carne, lactate şi peşte au un aport suficient de vitamina B12, necesară sănătăţii sângelui şi sistemului nervos. Veganii pot deveni deficitari la acest capitol, chiar dacă vitamina B12 e prezentă în alimente precum cereale integrale şi seminţe.

Fierul prezent în alimentaţia vegetală este absorbit mai greu de organismul uman. Cei care nu consumă carne trebuie să se asigure că au în dieta zilnică pâine din făină integrală şi fructe uscate.

În ciuda oricăror studii sau opinii, mai mult sau mai puţin fondate, un lucru este sigur: Cea mai bună metodă de prevenţie a bolilor înrudite cu alimentaţia, dar şi întreţinerea stării de sănătate, rămâne discernământul alimentar.

Organismul uman este o maşinărie complexă şi fascinantă, ce are nevoie de o alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine şi resurse de energie. Ne vom putea bucura de sănătate şi viaţă atât timp cât nu vom uita că propriul corp nu este un coş de gunoi, în care aruncăm tot ce ne vine la gură!

Paul Palencsar este teolog, jurnalist şi realizator de film documentar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 COMENTARII

 1. Domnule Paul Palencsar, cu tot respectul, va spun ca este revoltator acest titlu, acest articol mincinos si manipulator!

  De ce este manipulator? Pentru ca sunt alaturate doua diete total contrare (de fapt una este un stil de viata superior, veganismul, cealalta este intr-adevar doar o dieta), si anume una care te mentine sanatos si poate vindeca orice boala (veganismul) si alta care creeaza boli (vegetarianismul)!

  Dieta vegetariana include lactatele si branzeturile, adica tocmai acele produse care favorizeaza aparitia bolilor grave, cancerului, diabetului, accidentelor vasculare cerebrale, bolilor inimii, bolilor autoimune etc.

  Industria farma este a doua industrie mamut de pe glob, dupa cea militara si a armamentului, si conduce inclusiv industria alimentara, agricultura intensiva de tip monocultura (care distruge ecosistemul prin folosirea pesticidelor si a ingrasamintor chimice), industria semintelor modificate genetic, industria carnurilor si a abatoarelor criminale din intreaga lume.

  Drept urmare, si-a infiltrat oamenii in toate domeniile, in politica, sa creeze legi favorabile, in facultatile de medicina, sa creeze medici dupa chipul si asemanarea industriei medicamentelor, adica agenti pharma (putini mai sunt medici cu adevarat), in mass-media, sa manipuleze mintile usor influentabile sau prea putin informate, in special cu ajutorul diversilor nutritionisti omnivori, in cercetare, sa emita studii „adevarate”, de la universitati celebre, prin oameni de stiinta vanduti. Adevarul nu va veni niciodata de la acestia!

  Dieta vegana (cu accente raw-vegane in bolile incurabile) este cea mai sanatoasa dieta cu putinta pentru fiinta umana, cu atat mai mult cu cat omul traieste acum intr-un context in care intregul stil de viata a devenit o crima pentu trup si suflet: e sedentar, mananca alimente procesate si modificate genetic, traieste intr-o poluare imensa, bea apa plina de metale grele bacterii, paraziti, medicamente, produse chimice deversate in ea etc, fumeaza, bea alcool, cafea, a pierdut contactul esential cu natura, traind intre betoane etc.

  Dieta vegetariana nu se deosebeste prea mult de dieta standard, omnivora, pentru ca produsele lactate sunt pe primul loc in favorizarea bolilor. A renunta doar la carne nu inseamna mult, a renunta la carne si la produse lactate, abia atunci inseamna ceva, inseamna totul! Inseamna sanatate, vigoare, energie, pofta de viata!

  Domnule jurnalist, va rog respectuos sa scrieti impotriva veganismului abia dupa ce veti fi devenit vegan! Dar nu doar pentru o luna, doua. Dar cand o veti lua pe aceasta cale, va garantez ca daca ati descoperi veganismul in primul rand prin natura lui cea mai profunda, etica si moralitatea care vorbesc despre dreptul la viata al tuturor fiintelor de pe pamant, atunci implicit veti avea inima deschisa de a descoperi si un stil de viata superior si binefacator din toate punctele de vedere!

  Alimentatia omnivora, sustinuta de medicina alopata si implicit de medicii din spitale, face din om pacient!
  Veganismul face din om propriul lui medic!
  Intelegeti acum de ce se zbat medicii alopati pe toate fronturile sa discrediteze veganismul? Pentru ca oamenii ar fi sanatosi si n-ar mai avea nevoie de ei!

  Studiul China, domnule Paul Palencsar, acesta este cu adevarat un document stiintific, o cercetare adevarata, cel mai mare studiu de nutritie care s-a realizat vreodata pe Terra!

  Va rog din suflet, nu loviti in ceva sfant pentru fiinta umana, in cel mai curat stil de viata, alimentatie, convietuire cu celelalte vietuitoare, in singura gandire superioara care, pe langa grija pentru toate fiintele vii, o are si pe aceea pentru planeta-mama si natura!

 2. EXCELENT articol, dupa parerea noastra ! Moda asta cuuu… „VEGANISMUL” (venita tot pe linie deee… „CORECTITUDINE POLITICA” ultra-liberalista, neo-marxista, excesiv-ecologista si habotnic-yoghina!) este o… CRIMA (!): sunt salvate animalele, dar… SUNT UCISI OAMENII !!!

  Daca Dumnezeu (sau NATURA…) ne-ar fi vrut/”croit” „VEGETARIENI”, atunci ne-ar fi… dotat cu un organism ADECVAT, incepand cu… sistemul digestiv, care este intr-un fel la carnivore(le 100%), in alt fel la „OMNIVORE” si complet DIFERIT (uitati-Va in primul rand la… stomac, la NUMARUL de compartimente si la FELUL lor !!!) la „IERBIVORE” ! Iar daca ne-ar fi vrut… SI MAI SI…, adica „VEGANI”, NU ar fi trebuit sa ne faca nici… MAMIFERE (!), caci, nu-i asa…, laptele (chiar si cel… „de-mama” !!!!!) ar fi… daunator sanatatii umane !

  Asa cum NU suntem… lei sau vulturi, noi, oamenii, NU suntem NICI… oi, capre, cai sau vaci/boi, daaaaaaaaaaaaaa ?!!!!!

   • Ca sa fie CLAR: noi, fiind niste LIBERALI (AUTENTICI !), recunoastem (si chiar… APARAM, FARA NICIO EZITARE !) DREPTUL altora de a gandi si a trai ALTFEL decat noi !!!

    Dar…, atentie: ca si in cazul… HOMOSEXUALILOR, de exemplu, faptul ca le recunoastem si aparam DREPTURILE, NU inseamna, NICIDECUM (!!!) si ca… am putea accepta ca acestia sa ne… IMPUNA (!), tuturor, printr-o propaganda AGRESIV-GALAGIOASA si DOGMATIC-DICTATORIALA, conceptiile si stilurile lor, ca mod… UNIVERSAL de Viata ! DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ?!!!

    • Dvs. chiar sunteti un mic dictator! -)

     Clamand ca nu vreti sa va impuna veganii un stil de viata anume (cine a facut-o aici, ca eu nu-l vad?), de fapt ati interzice veganilor sa traiasca asa cum le spune constiinta (caci la ei, alimentatia e secundara, primordiala este revolutia unei constiinte pe care incep sa o perceapa cu adevarat atunci cand descopera acest stil de viata).

     • Doamna, uitati cum stau treburile: incepem sa ne saturam de nervozitatile Dumneavoastra, ca de mere-padurete ! Parca ne reprosati noua ca… facem comentarii pe postarile ce Va apartin… Acum vedem ca intrati Dumneavoastra pe comentariile noastre ! La fel de… NEINVITATA ! Si mai vedem ca nu ne dati voie (Sic !) sa-i consideram CRETINI si PAPITOI pe CARAGHIOSII astia de „VEGANI”… Daca nu ne scutiti de parerile Dvs. pe comentariile noastre, o sa Va spunem mai multe…, de pilda ce credem noi despre indivizii cu… idei PUTINE, dar… FIXE, daaaaaaaaaaaaaaa ?!!!!!!!

 3. Dumnezeu chiar ne-a creat vegani! (vegetarieni, in trecut, inainte sa fie corupt termenul prin adaugarea lactatelor)

  Geneza 1:29. “Şi Dumnezeu a zis: Iata că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.”

 4. Prin veganism, e o salvare colectiva, si a oamenilor, si a tuturor speciilor, dar si a casutei noastra, Terra, care ar trebui sa fie un Paradis, daca n-am distruge-o si daca toti am deveni vegani!

  Veganismul este o forma superioara de gandire, simtire si respectare a vietii pe pamant in toate formele ei! Te raportezi la ceilalti, la planeta si la univers, nu doar la propria persoana, intr-un mod egoist si egocentrist. Iar premiul este sanatatea fizica si psihica si o viata de calitate, fara boli si fara un sfarsit dezastruos, in dureri crancene, paralizii, amputari de membre…

  • De ceva timp, se constata o… (NOUA !) REVIGORARE (!) a AGRESIVITATII (!) PROMOTIONALE a NENOROCIRII (!) numite… ” „VEGANISM”. parte IMPORTANTA a MANIPULARII-ORDINARE, inventata de catre… NEO-MARXISTI, de tip… „CORECTITUDINE-POLITICA”, cu TOT tacamul de rigoare: „DISCRIMINAREA-POZITIVA” — Sic ! –, pentru ORICE fel de… MINORITATI s.a.m.d. !

   Am citit si noi, zilele acestea, cateva lucrari (articole si carti) care abordeaza (in toate felurile: „pro”, „neutru” si/sau „anti” !) acest stil/tip-de-viata-umana, cu accent pe… ALIMENTATIE !!!

   CEA MAI CLARA CONCLUZIE, reiesita din textele consultate (CULMEA: PARTIAL chiar si din cele… „pro” !), este aceea ca… ALIMENTATIA „VEGANA”… DISTRUGE ORGANISMUL UMAN, DAR AFECTEAZA-NEGATIV SI… PSIHICUL (!!!), in principal prin privarea de: PROTEINE-de-origine-ANIMALA (TOTALMENTE !), VITAMINE (A, B – TOT spectrul, C, D, E, F, K) – IN PROPORTIE ALARMANTA (!), HORMONI (TOT spectril endocrinologic !) – IDEM !!!

   Organismul UMAN („CROIT”, LOGIC, pentru regimul… „OMNIVOR” — !!! — de hrana !), lipsit (COMPLET, adica mai RAU/GRAV decat in… „VEGETARISM”, care accepta, MACAR…, LACTATELE, de exemplu !) de componenta ANIMALA a alimentatiei sale… OBLIGATORII (pentru SUPRAVIETUIRE si DEZVOLTARE !), NU POATE REZISTA si FUNCTIONA CORESPUNZATOR, in orice caz… NU pe termenele MEDIU si LUNG !!!

   ABSOLUT ACEEASI SITUATIE este SI in cazul… PSIHICULUI UMAN: NU mai este sustinuta… FUNCTIONAREA CORECTA A CREIERULUI (!!!!), ceea ceee… SE OBSERVA, de altfel, CU… USURINTA (!!!!!!) in cazul „veganilor”, NU la foarte mult timp dupa ce au adoptat acest… ULTRANOCIV mod-de-viata !

   Incheiem (DEOCAMDATA !) consemnand AVERTIZAREA (!) lansata de catre… FORURI MEDICALE SERIOASE (chiar si… INTERNATIONALE !), EXTREM de COMPETENTE-STIINTIFIC (RECUNOSCUTE ca atare, UNANIM !): MACAR… COPIII TREBUIE sa fie… SALVATI (!!!!!) din mana IRESPONSABILILOR (!!!!!) de „VEGANI” (fie ei chiar si… PARINTI !), pentru ca, pentru ei, cu organismul lor… INCA prea VULNERABIL, avand CORPUL si PSIHICUL… in curs de FORMARE/DEZVOLTARE, „VEGANISMUL” inseamna, pur-si-simplu,… CRIMAAAAAAAAAAAA (!!!), FARA NICIUN ECHIVOC !

   In special bebelusii, care au nevoie, CA-DE-AER (!), de… LAPTE… ANIMAL (de preferinta… MATERN !), NU… porcarii/inventii „vegetale” (!), dar si ceilalti copii si adolescenti, NU trebuie, IN NICIUN CAZ, sa fie PRIVATI de ceea ce… LE ASIGURA SUPRAVIETUIREA si CRESTEREA/DEZVOLTAREA, FIZICA si PSIHICA: alimentatia proprie NATURII UMANE, adica… „OMNIVORA” !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here