Dan Barna: „Trebuie să rezistăm ca ţară şi vom rezista”. Cioloş: „Vom ataca Ordonanţa la toate Curţile de Apel din ţară”

0
1445
Dan Barna și Dacian Cioloș, la protestele pro-justiție

Liderul USR, Dan Barna, a declarat duminică seara, fiind prezent la manifestaţia de protest din Piaţa Victoriei, că OUG 7/2019 „atacă” justiţia, el adăugând că protestele ar putea determina retragerea ei, cum s-a întâmplat cu OUG 13 din 2017.

„În acest moment România este agresată masiv prin ordonanţa 7. Ordonanţa 7 atacă în mod dramatic justiţia din România şi societatea şi ţara trebuie să reziste. Miile acestea de oameni din piaţă sunt aici pentru a transmite acest mesaj. Şi alianţa USR – PLUS este în prima linie în această luptă a societăţii româneşti pentru normalitate şi supravieţuire. Suntem aici, alături de cetăţeni, cu cetăţenii, pentru că alianţa USR – PLUS a devenit în momentul acesta speranţa de normalitate şi speranţa de o Românie europeană. Trebuie să rezistăm ca ţară şi vom rezista. Miile de oameni confirmă acest lucru. (…) Exact acum doi ani, Guvernul Grindeanu, după ce a dat ordonanţa 13, atunci, ‘noaptea ca hoţii’, a înţeles grozăvia gestului şi în urma protestelor societăţii a retras-o. Suntem la doi ani mai târziu, filmul pare că se repetă, situaţia se repetă. Această ordonanţă să fie retrasă, pentru că magistraţii ştiu foarte bine ce înseamnă această ordonanţă, magistraţii ştiu foarte bine că vor fi subordonaţi unor ordine de la partid, de la PSD şi de aceea este şi protestul lor din aceste zile şi de aceea este foarte bine că au ieşit să protesteze”, a spus Dan Barna.

Mii de persoane au participat la protestele desfăşurate duminică seara în marile oraşe din ţară faţă de OUG de modificare a legilor justiţiei şi de solidarizare cu acţiunile de protest ale magistraţilor.

În Piaţa Victoriei din Bucureşti au participat la protest şi liderii USR şi PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş.

Cioloş: „Să blocăm această ordonanţă!”

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a declarat duminică seara, la protestul din Piaţa Victoriei, că în scopul blocării OUG 7/2019 aceasta va fi contestată la curţile de apel din ţară pentru sesizarea Curţii Constituţionale.

E important ca toate părţile din societate să simtă că au un rol în acest moment şi că fiecare poate să facă ceva. Noi săptămâna viitoare vom folosi toate mijloacele legale pe care le avem să contestăm la curţile de apel din toate oraşele din ţară această ordonanţă de urgenţă, să facem presiune, (…) curţile de apel să poată să facă sesizare la Curtea Constituţională şi să blocăm această ordonanţă. Important e să folosim în acest moment toate mijloace legale şi democratice pe care le avem ca să blocăm ceea ce această majoritate politică face şi anume să ducă România, încet – încet, în exteriorul Uniunii Europene şi să o izoleze de lumea democratică şi de lumea dezvoltată”, a declarat Cioloş.

El a menţionat că a venit la protestul din Piaţa Victoriei pentru a da un semnal că justiţia nu poate fi subordonată politic şi că toate partidele politice democratice ar trebui să fie în stradă.

„Am venit alături de ceilalţi români ca să dăm semnalul foarte clar că justiţia nu poate să fie subordonată politic nu doar pentru că justiţia trebuie să-şi facă treaba într-un stat democratic, dar şi pentru că nu poate să funcţioneze economia cu o justiţie subordonată politic. Asta-i ceea ce se întâmplă acum. (…) Eu cred că toate partidele politice democratice ar trebui să fie în stradă”, a spus Cioloş.

El a susţinut că Guvernul ar trebui să retragă ordonanţa şi apoi să înceapă discuţii cu magistraţii. „Toată lumea profesionistă din domeniul justiţiei dă semnale de luni de zile deja că ceea ce se întâmplă în România nu e corect. Nu doar magistraţii din România. dar şi Comisia de la Veneţia, GRECO, toate aceste structuri europene cu oameni profesionişti specializaţi pe aceste domenii spun foarte clar că măsurile luate de Guvernul României nu întăresc justiţia, ci o slăbesc. În momentul în care spun mai mulţi că ai băut cam mult, ar cam trebui să te duci acasă şi cam asta ar trebuisă facă guvernul PSD – ALDE, să plece acasă şi să organizeze dacă au curajul, dacă au încredere că românii îi susţin în continuare, să organizeze alegeri”, a afirmat liderul PLUS, citat de Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here